A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

április 17., szerda 14:32
Share

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

A rendezvényen A magyar nyelv: létem, jövőm és reményem címmel előadást tartott Juhász Anna irodalmár (Petőfi Kulturális Ügynökség), Pölcz Ádám nyelvész megemlékezik az egy éve indult országjáró anyanyelvi piknikről, Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztője pedig arról beszélt, hogy vajon mit fognak olvasni száz év múlva.

Az Anyanyelvi praktikákat, a Petőfi Kulturális Ügynökség online módszertani kiadványát Széplaki Erzsébet magyartanárdíjas, érdemes tankönyvszerző mutatta be.

Balázs Géza nyelvész, az SZFE Doktori Iskolájának vezetője, a Magyar Nyelvőr felelős szerkesztője Megtalált hagyomány címmel tartott előadást. Szélárnyékban. Művészetkritikai írások című könyvét Prof. Dr. habil. Sepsi Enikő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora mutatta be.

„Nagy öröm volt megismerni, hogy egy nyelvész hogyan is közelít az irodalmi szövegekhez, a színházi előadásokhoz, a képzőművészethez és más művészeti ágakhoz. Három nagy területtel foglalkozik a könyv: irodalom, hang- és összművészet, illetve népművészet-képzőművészet-építészet. Tulajdonképpen egy ízléstérképet láthatunk a könyvben megjelent kritikákban megvalósulni, nyelvezete lehetővé teszi, hogy bárki által hozzáférhetőek és élvezhetőek legyenek ezek a lélekszerű szövegek.” – mondta el Sepsi Enikő a könyv bemutatása alkalmából.

A könyv ITT megvásárolható.

A Librettó című műsor Dr. Balázs Gézával készült interjúja ITT nézhető meg a 8:35 percétől kezdődően.

Az Agenda című műsor tudósítása ITT nézhető meg az 5:00 percétől kezdődően.

Fotók: PKÜ, Csákvári Zsigmond

Egyéb hírek

SZFE-s előadás Nagyváradon

Az ötödéves zenés színművész osztály Cseh Tamás és Bereményi Géza Frontátvonulás című előadásával kezdődik a 12. HolnapUtán Fesztivál, a nagyváradi Szigligeti Színház összművészeti seregszemléje. A június 10-16. közötti eseményen három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását láthatja a közönség.

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna alkotása a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a 12. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Több betöltése Több betöltése