Az SZFE tanévnyitó és díszdiploma átadásának ünnepsége: művészi múlt és jövő találkozása

B. Török Fruzsina
szeptember 13., szerda 15:08
Share

Az SZFE tanévnyitó és díszdiploma átadásának ünnepsége méltóságteljes emlék marad mindazok számára, akik részt vettek benne, és megerősítette az intézmény hagyományainak és az itt végzett művészi képzés értékének fontosságát. Ez az esemény nemcsak az elismerésről és a kitüntetésről szólt, hanem a művészetnek az életünk részeként való szolgálatáról is.

Az SZFE díszdiploma átadása azt mutatja be, hogy a művészet örök, és a művészek, bármilyen generációhoz is tartozzanak, mindig képesek inspirálni és vezetni. Az SZFE közösségében az örökség átadása és folytatása nemcsak egy kötelesség, hanem egy életre szóló küldetés, amit a fiatal tehetségeknek el kell fogadniuk.

Az SZFE büszke lehet azokra a diákjaira, akik méltósággal és alázattal szolgálták a művészetet, és akik példaképként állnak előttünk. Az ő történeteik és tapasztalataik emlékeztetnek bennünket arra, hogy a művészet nemcsak a színpadon vagy a vásznon létezik, hanem az életünk minden területén megjelenhet. Az SZFE tanévnyitó és díszdiploma átadásának ünnepsége emlékezetes tapasztalat, amely mélyen beivódik a hallgatók és az intézmény közösségébe. A jövőben az SZFE folytatja hagyományait és továbbra is képzi a következő generáció művészeit. Az itt végzetteknek kötelességük továbbvinni azokat az értékeket és tanulságokat, amelyeket az SZFE közösségétől és a díszdiplomásoktól kaptak. Ez az örökség értékes kincs, amelyet meg kell őrizni és továbbadni a jövő generációk számára. Az SZFE közösségében ez a találkozás azt üzeni, hogy a művészet sosem öregszik meg, és az évtizedek során felhalmozott tapasztalat mindig továbbadható és megőrizhető az utókor számára.

A fiatal művészek legtöbb, amit tehetnek, hogy hálával és tisztelettel tekintenek az előttük járó generációkra, és igyekeznek méltók lenni a hagyatékhoz. Az egyetem közössége büszke lehet arra a hagyományra, amelyet a díszdiplomás művészek képviselnek.

Aranydiplomát vett át: Borbás Gabriella, Sáfár Anikó, Kabay Barnabás, András Ferenc, Markovits Borbála, Reviczky Gábor.

Gyémántdiplomát vett át: Lugossy László, Gyöngyössy Katalin, Harsányi Frigyes, Nagy Anna, Sándor János.

Vasdiplomát vett át: Bodrogi Gyula, Perlaky István.

Rubindiplomát vett át: Ambrus András.

Egyéb hírek

Felhívás a Tudományos Diákkör munkájában való részvételre

Egyetemünk minden osztatlan képzésben tanuló 1., 2., 3., BA 1., 2. és MA 1. évfolyamos hallgatója jelentkezhet 2023. október 2-ig a cikkben található Jelentkezési lap kitöltésével.

Ma ünnepeljük a Magyar Dráma Napját

A Magyar Dráma Napján Kozma Andrással beszélgettünk, aki a színház iránti elhivatottságáról és pályafutásáról osztotta meg gondolatait. Kozma András a Szovjetunióban, egy kis oroszországi faluban látta meg a napvilágot, de Magyarországon nőtt fel. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán az orosz-történelem szak mellett irodalomtörténeti és kultúrantropológiai tanulmányokat folytatott, a bölcsész-tanári diploma megszerzése után irodalomelméleti PhD képzésben vett rész, később tolmácsként, dramaturgként és műfordítóként folytatta pályafutását. Jelenleg a Nemzeti Színház dramaturgja és az SZFE óraadó oktatója, aki beszélgetésünk során elmesélte, hogyan talált rá a színházra, és miért döntött úgy, hogy a színházművészet útján indul el.

Már online is megnézhető, több mint hét órán át: Madách Projekt a Médiaklikk.hu-n

Mintegy hat és fél órán keresztül, egyben látható a grandiózus Madách Projekt teljes előadása a Médiaklikk.hu-n, valamint két részletben megtekinthető az “Összehullni, szétsietni” című werkfilm, mely bemutatja a nemzetközi színházi produkció létrejöttének elkapott pillanatait, a feladat nagyszerűségét és nehézségeit.

Boldog Vég - Valceres tündérmesétől az orfeumi forró revühangulatig - az SZFE végzős zenés színművész osztálya délutántól estig operetteket játszott

Vasárnap délután kettőtől este tízig öt rövidített operettet láthatott az Eiffel Műhelyház közönsége. A maraton minőségéről Novák Eszter és Forgács Péter rendezése, továbbá Selmeczi György zenei irányítása gondoskodott, de a legnagyobb elismerés a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves zenés színművész hallgatóit illeti, akik ezzel a grandiózus előadáscsokorral igazán bizonyították rátermettségüket és föladták a leckét a később végző zenés osztályoknak.

Annyi jót kapunk az előadások után, hogy szinte fel sem tudjuk dolgozni azonnal – interjú Fabók Mariannal

Fabók Mariann az SZFE báb színművész osztályának osztályvezetője a Déryné Programnak kezdetektől aktív résztvevője. A Blattner-díjas előadóművész új szerepkörben mutatkozott be, a Déryné ifjasszony című előadásban Etelkát alakítja. Bár elsőre megijedt a felkéréstől, ma már örömmel emlékszik vissza minden pillanatra, és örül, hogy a lehetőség a komfortzónájából is kibillentette. Fabók Mariannal a deszkavizio.hu beszélgetett.

Újra láthatóak a Madách Projekt magyar színei a Nemzeti Színház nyílt napján

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezi nyílt napját a Nemzeti Színház, szeptember 23-án szombaton 14 órától színes programsorral várják az odalátogatókat. Többek között látható lesz az SZFE által szervezett Madách Projekt három magyar színe, ezúttal nyilvános próba keretében.

SZFE-s hallgatók Rátóti Zoltán rendezésében a Nemzeti Színházban

A Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója keretében augusztus 16-án a Gyulai Várszínházban mutatta be Molnár Ferenc két egyfelvonásosát. A Nemzeti Színházban 2023. szeptember 26-tól láthatja a nagyérdemű közönség az SZFE-s hallgatókat a Nemzeti Színház művészeivel.

Ad Teatrum színházi fesztivál, a tehetségek platformja - négy nap, nyolc előadás

Bemutatkozik az SZFE négy felsőbbéves osztálya. Az Ad Teatrum Fesztivál a hallgatók, a nézők és a színházi szakemberek találkozásának kulcsfontosságú lehetősége szeptember 22. és 25. között. A rendezvény célja hogy hallgatóinkat már az egyetemi évek alatt megismerjék a hazai színházi élet alkotói és vezetői.

Több betöltése Több betöltése