Az SZFE Nyílt Napja: képek és élmények a művészet világából

B. Török Fruzsina
2023 november 27., hétfő 14:12.
Share

Hatalmas érdeklődés övezte az év egyik legvártabb eseményét, a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2023/2024-es tanévének a Nemzeti Színház falai között megrendezett első nyílt napját.

Az SZFE rektora, Prof. Dr. Sepsi Enikő ünnepélyes köszöntőjével nyitotta meg az eseményt, üdvözölve az érdeklődőket, majd a következő tanév során elindítani tervezett szakokról beszélt a hallgatóságnak. A résztvevők találkozhattak az intézmény oktatóival és hallgatóival, valamint részt vehettek egy SZFE-s színészmesterség órán. 

Rátóti Zoltán, jelenlegi osztályvezető tanára, valamint a Nemzeti Színház színésze és stratégiai igazgatója szívélyesen köszöntötte az ország minden tájáról érkező középiskolás diákokat. A színészképzés és a felvételi háromlépcsős folyamata mellett beszélt az egyetemről is. Kiemelte, hogy a sikeres felvételi alapja nem a tökéletes vers- vagy prózamondás, éneklés, vagy táncolás, hanem az őszinte, önazonos teljesítmény. A hangsúlyt arra helyezte, hogy a felvételiztető tanároknak az őszinte és autentikus produkciók segítenek abban, hogy közelebb kerüljenek a felvételiző valódi énjéhez. Azt is hangsúlyozta: az ideális alakítás elsősorban nem a hibátlan előadásokban rejlik, hanem azokban a megfontolt és őszinte bemutatkozásokban, amelyek tükrözik a felvételiző egyedi személyiségét. 

Az intézetvezető helyettes Csáky Attila a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet szakjairól és azoknak fejlesztéseiről beszélt, hangsúlyozva, hogy Magyarország az európai filmgyártás élvonalába került, és fontos, hogy az itt végzettek a művészi képzés mellett megismerjék a legmodernebb filmes eszközöket is. Ennek a célnak elérésében segít az a ledfal is, amelyet épp a napokban állítottak fel az SZFE stúdiójában, és amely egyedülálló a filmes képzéseket biztosító európai oktatási intézményekben. A ledfal tudniillik az új, teljes értékű 3D-s háttér segítségével számos esetben képes lesz kiváltani a kültéri forgatásokat is. 

Kiss József színész-rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója és az SZFE drámainstruktor oktatója bemutatta a fiataloknak a Németh Antal Drámaelméleti Intézet drámainstruktor és dramaturg szakát, míg Dr. Herczeg Tamás, a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet vezetője a színművész, a színházrendező és rendezőasszisztens képzéseket ismertette. 

Idén is, ahogy az elmúlt években mindig, a nap legvártabb eseménye a kulisszajárás volt, amely során a látogatók olyan helyekre is eljuthattak a Nemzeti Színház területén, amelyeket általában csak a színészek és alkotók ismernek. 

Ilja Bocsarnikovsz, az SZFE elsőéves prózai színművész osztályának vezetője hangsúlyozta a színészképzés első évének tematikáját, amely a figyelem és a koncentráció köré épül, hiszen ezek nélkül a készségek nélkül lehetetlen magas szinten elsajátítani a hivatást. A bemutató óra során érdekes és kihívást jelentő feladatokat adott osztályának, ahol egyszerre több irányba kellett koncentrálni, előre jelezve, hogy a színpadon is többrétegű figyelemre lesz szükség. Az összetett koncentrációs játékok segítségével bemutatta, hogy az elsőéves hallgatók milyen készségeken dolgoznak a tanév során. Bár külső szemlélőként úgy tűnhetett, hogy a feladatok könnyűek, amelyekre mindenki képes, a nyílt óra végén, amikor Ilja Bocsarnikovsz kiválasztotta a résztvevőket a közönség soraiból, bebizonyosodott, hogy a játékosnak látszó feladatok komoly kihívást jelentenek az agy számára, illetve a mozgáskoordináció és az együttműködés terén. A nyílt napon résztvevő hallgatójelöltek azonban ügyesen helytálltak a feladatokban, miközben kellemesen szórakoztak is. 

Mindezeken túl a délelőtt folyamán a látogatók részt vehettek kisebb csoportos beszélgetéseken az oktatókkal, ahol szabadon feltehették az őket foglalkoztató kérdéseiket. A személyes párbeszéd lehetősége kivételes értéket adott az eseménynek, hiszen a művészetek területén a személyes mentorálás és az egyedi támogatás rendkívül meghatározó. A jelenlegi hallgatók türelemmel meséltek saját tapasztalataikról, osztották meg mindennapi életüket az egyetemen, és válaszoltak a leendő hallgatók kérdéseire. Ez a gyakorlatias beszélgetés lehetőséget teremtett arra, hogy a leendő hallgatók reális képet alkothassanak az egyetemi életről, az egyes szakok kihívásairól, valamint az alkotói közösségről. 

A közvetlen hangvétel, a személyes találkozások és az őszinte beszélgetések együttesen hozták létre az SZFE Nyílt Napjának különleges atmoszféráját. Az esemény minden résztvevője gazdagabb és teljesebb élménnyel távozott, egyúttal megerősítve a művészeti képzés iránti elkötelezettségüket. Az SZFE Nyílt Napja nem csupán egy tájékoztatójellegű esemény volt, hanem egy személyes, kapcsolatokat építő élmény is, amely mélyebb betekintést adott a művészeti világba és az SZFE mindennapjaiba. A közvetlen kapcsolat lehetőséget teremtett arra, hogy a hallgatójelöltek valóban megérezzék az SZFE kreatív légkörét és az egyetemi közösség erejét. A művészet élmény, melyet személyesen kell át- és megélni. 

Egyéb hírek

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

Több betöltése Több betöltése