Az SZFE új, innovatív projektje a digitális és gyakorlati oktatás terén

2023 november 22., szerda 14:19.
Share

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kedden tartott sajtótájékoztatót, ahol bemutatta az RRF-2.1.2-21-2022-00024 azonosító számú Digitális és gyakorlati oktatási infrastruktúra fejlesztése a Színház- és Filmművészeti Egyetemen című projektjét, amelyre a Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv keretében adták be támogatási kérelmüket.

Prof. Dr. Sepsi Enikő köszöntötte a sajtót a pályázat indító sajtótájékoztatón, ahol elmondta, hogy a pályázaton elnyert 1,215 milliárd vissza nem térítendő támogatással az egyetem történetében a legnagyobb beruházás valósulhat meg. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a pályázaton elnyert támogatásból megvalósuló fejlesztés Európában egyedülálló az oktatási intézetek közt. Ezzel a fejlesztéssel olyan 3D-s háttér adható a filmforgatásokhoz, ami kiváltja majd a külső helyszíni forgatásokat. Ehhez az egyetem belső képzéseket és kurzusokat szervez külföldi szakemberek közreműködésével mind a hallgatóknak, mind az oktatók számára.

Az SZFE a projekt keretében a legújabb technológiai fejlesztéseket alkalmazva és a filmiparban elérhető legjobb gyakorlatokat követve tervezi kialakítani a gyakorlati oktatást támogató infrastruktúrát. Ennek során hangsúlyt fektetnek a digitális eszközök beszerzésére és telepítésére, amelyek segítenek felkészülni a hallgatóknak, hogy eredményesen vegyenek részt ezekben a fejlődő, modern iparágakban.

A létrejövő infrastruktúra a filmipar legjobb technológiáit alkalmazza és hasznosítja az oktatásban, miközben a gyakorlatorientált képzést a piaci igényekhez igazítja. A projekt részeként egyetemi kurzusok indulnak annak érdekében, hogy fejlesszék a hallgatók, illetve a dolgozók készségeit és kompetenciáit.

Dr. Vecsernyés János, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezetője részletesen bemutatta az egyedülálló ledfalat és a hozzá tartozó kamerát. Beszámolójából  megtudhattuk, hogy a fal mennyiben könnyíti meg a filmforgatás lehetőségeit. Lényegében a ledfal használata kiváltja majd sok esetben a kültéri forgatási helyszíneket is.

Az SZFE ezzel a projekttel tovább erősíti pozícióját az oktatás terén, és az új infrastruktúra segítségével még magasabb színvonalon tudja biztosítani a gyakorlatorientált és digitális oktatást a hallgatóinak. A projekt várhatóan hozzájárul az egyetem fejlesztési törekvéseinek eléréséhez, és a filmipar számára is kiemelkedő szakembereket képezhet majd ki.

Az SZFE elkötelezett a folyamatos fejlődés és innováció mellett, és örömmel várja a projekt következő lépéseit, valamint az ebből származó előnyöket mind a hallgatók, mind pedig az intézmény számára.

 

Egyéb hírek

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

Több betöltése Több betöltése