Az SZFE új, innovatív projektje a digitális és gyakorlati oktatás terén

2023 november 22., szerda 14:19.
Share

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kedden tartott sajtótájékoztatót, ahol bemutatta az RRF-2.1.2-21-2022-00024 azonosító számú Digitális és gyakorlati oktatási infrastruktúra fejlesztése a Színház- és Filmművészeti Egyetemen című projektjét, amelyre a Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv keretében adták be támogatási kérelmüket.

Prof. Dr. Sepsi Enikő köszöntötte a sajtót a pályázat indító sajtótájékoztatón, ahol elmondta, hogy a pályázaton elnyert 1,215 milliárd vissza nem térítendő támogatással az egyetem történetében a legnagyobb beruházás valósulhat meg. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a pályázaton elnyert támogatásból megvalósuló fejlesztés Európában egyedülálló az oktatási intézetek közt. Ezzel a fejlesztéssel olyan 3D-s háttér adható a filmforgatásokhoz, ami kiváltja majd a külső helyszíni forgatásokat. Ehhez az egyetem belső képzéseket és kurzusokat szervez külföldi szakemberek közreműködésével mind a hallgatóknak, mind az oktatók számára.

Az SZFE a projekt keretében a legújabb technológiai fejlesztéseket alkalmazva és a filmiparban elérhető legjobb gyakorlatokat követve tervezi kialakítani a gyakorlati oktatást támogató infrastruktúrát. Ennek során hangsúlyt fektetnek a digitális eszközök beszerzésére és telepítésére, amelyek segítenek felkészülni a hallgatóknak, hogy eredményesen vegyenek részt ezekben a fejlődő, modern iparágakban.

A létrejövő infrastruktúra a filmipar legjobb technológiáit alkalmazza és hasznosítja az oktatásban, miközben a gyakorlatorientált képzést a piaci igényekhez igazítja. A projekt részeként egyetemi kurzusok indulnak annak érdekében, hogy fejlesszék a hallgatók, illetve a dolgozók készségeit és kompetenciáit.

Dr. Vecsernyés János, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezetője részletesen bemutatta az egyedülálló ledfalat és a hozzá tartozó kamerát. Beszámolójából  megtudhattuk, hogy a fal mennyiben könnyíti meg a filmforgatás lehetőségeit. Lényegében a ledfal használata kiváltja majd sok esetben a kültéri forgatási helyszíneket is.

Az SZFE ezzel a projekttel tovább erősíti pozícióját az oktatás terén, és az új infrastruktúra segítségével még magasabb színvonalon tudja biztosítani a gyakorlatorientált és digitális oktatást a hallgatóinak. A projekt várhatóan hozzájárul az egyetem fejlesztési törekvéseinek eléréséhez, és a filmipar számára is kiemelkedő szakembereket képezhet majd ki.

Az SZFE elkötelezett a folyamatos fejlődés és innováció mellett, és örömmel várja a projekt következő lépéseit, valamint az ebből származó előnyöket mind a hallgatók, mind pedig az intézmény számára.

 

Egyéb hírek

Podcast - Bánk bán bábopera

Bánk bán szarvasként, Gertrúd galléros gyíkként, Ottó kígyóként, Melinda pedig galamb képében jelenik meg Katona József drámájának SZFE-s feldolgozásában. De nem csak ebből a szempontból mondható különlegesnek Fejes Szabolcs III. éves prózai színházrendező szakos hallgató előadása: báboperaként állította színpadra a Bánk bánt. Ez azt is mutatja, hogy a mai fiatal alkotók fantáziáját ugyanúgy megmozgatja a magyar drámairodalom csúcsalkotása, mint a nagy rendezőelődökét. Azt, hogy a merésznek mondható adaptációt hogyan fogadja a közönség, már megtapasztalhatták a hallgatók, ráadásul nemzetközi szinten. Ugyanis az alkotókat az a megtiszteltetés érte, hogy darabjuk premierjének a londoni Liszt Intézet adott otthont. A londoni bemutatóról a bábopera rendezője és zenei vezetője, Erdős Boglára hazatérésük után nekünk is mesélt. Az interjút itt tudjátok meghallgatni.

Nemzetközi Nyári Akadémia - videó

Nemzetközi Nyári Akadémiát rendezett az SZFE, a Soproni Egyetem és a Nemzeti Színház együttműködésével. A francia, török, grúz és magyar hallgatók minden nyelvi nehézséget áthidalva együtt alkottak egy héten át Sopronban. Nézd meg a nemzetközi tábor összefoglaló videóját.

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Több betöltése Több betöltése