Dóczé Péter Štarter című műve nyerte a 2023-as Ermanno Olmi-díjat

2023 december 14., csütörtök 11:06.
Share

Dóczé Péternek, az SZFE másodéves filmrendező MA hallgatójának Starter című rövidfilmje negyedik alkalommal nyerte el az Ermanno Olmi-díjat, amely fiatal rendezők rövidfilmjeit népszerűsíti.

A Starter c. első féléves vizsgafilm egy kisfiú szemszögén keresztül mutatja be a rendszerváltás utáni Felvidék szervezett bűnözésének egy kis történetét. A szintén felvidéki származású rendező ezzel a filmmel a legjobb 30 év alatti rendezőnek járó díjat érdemelte ki. A zsűri értékelése szerint “egy értékes történet, amely egy társadalmilag releváns témát dolgoz fel egy gyerek szemszögéből. Tökéletesen felépített rövidfilm, amely a filmes eszközök mesteri használatát mutatja be.” A díjat hallgatónk, a film látványtervezője, Oros Flóra vette át.

Az első három minősített film – közel 100 nevezés többek között Németországból, Spanyolországból, Franciaországból, Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Magyarországról, Törökországból, a Koreai Köztársaságból és Lengyelországból, valamint egy jelentős olasz képviselő – 1.200, 600 és 400 eurós pénzjutalomban részesült, míg a különdíj a FIC – Federazione Italiana Cineforum által felajánlott 300 eurós pénzdíjban részesült.

A zsűri – melynek tagjai Luigi Musini (filmproducer), Lorenzo Rossi (a Cineforum magazin kutatója és szerkesztője), Omar Pesenti (rendező és forgatókönyvíró), Giada Mazzoleni (filmproducer és tanár) és Giorgia Goi (producer és forgalmazó) – a következő szavakkal méltatta a Štartert: “Egy értékes történet, amely egy társadalmilag releváns témát dolgoz fel a gyermekek szemén keresztül: egy tökéletesen felépített rövidfilm, amely bemutatja a filmes eszköz elsajátítását.” A Things Unheard Of második helyezést ért el: “Egy rövidfilm, amely szilárd filmes ösztönről árulkodik és releváns témákat dolgoz fel a megosztással szembeni ellenállás fontos – és egyetemes – üzenetével kapcsolatban.” Az idő múlása viszi haza a harmadik díjat: “Egy film, amely kiemelkedik tudatos irányával, mind a kézi kamera használatával – amely lehetővé teszi a karakterek maximális követését –, mind a fekete-fehér választásával, amely fokozza a történet költői dimenzióját.”

Szeretettel gratulálunk hallgatóinknak!

Egyéb hírek

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

Több betöltése Több betöltése