Dóczé Péter Štarter című műve nyerte a 2023-as Ermanno Olmi-díjat

2023 december 14., csütörtök 11:06.
Share

Dóczé Péternek, az SZFE másodéves filmrendező MA hallgatójának Starter című rövidfilmje negyedik alkalommal nyerte el az Ermanno Olmi-díjat, amely fiatal rendezők rövidfilmjeit népszerűsíti.

A Starter c. első féléves vizsgafilm egy kisfiú szemszögén keresztül mutatja be a rendszerváltás utáni Felvidék szervezett bűnözésének egy kis történetét. A szintén felvidéki származású rendező ezzel a filmmel a legjobb 30 év alatti rendezőnek járó díjat érdemelte ki. A zsűri értékelése szerint “egy értékes történet, amely egy társadalmilag releváns témát dolgoz fel egy gyerek szemszögéből. Tökéletesen felépített rövidfilm, amely a filmes eszközök mesteri használatát mutatja be.” A díjat hallgatónk, a film látványtervezője, Oros Flóra vette át.

Az első három minősített film – közel 100 nevezés többek között Németországból, Spanyolországból, Franciaországból, Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Magyarországról, Törökországból, a Koreai Köztársaságból és Lengyelországból, valamint egy jelentős olasz képviselő – 1.200, 600 és 400 eurós pénzjutalomban részesült, míg a különdíj a FIC – Federazione Italiana Cineforum által felajánlott 300 eurós pénzdíjban részesült.

A zsűri – melynek tagjai Luigi Musini (filmproducer), Lorenzo Rossi (a Cineforum magazin kutatója és szerkesztője), Omar Pesenti (rendező és forgatókönyvíró), Giada Mazzoleni (filmproducer és tanár) és Giorgia Goi (producer és forgalmazó) – a következő szavakkal méltatta a Štartert: „Egy értékes történet, amely egy társadalmilag releváns témát dolgoz fel a gyermekek szemén keresztül: egy tökéletesen felépített rövidfilm, amely bemutatja a filmes eszköz elsajátítását.” A Things Unheard Of második helyezést ért el: „Egy rövidfilm, amely szilárd filmes ösztönről árulkodik és releváns témákat dolgoz fel a megosztással szembeni ellenállás fontos – és egyetemes – üzenetével kapcsolatban.” Az idő múlása viszi haza a harmadik díjat: „Egy film, amely kiemelkedik tudatos irányával, mind a kézi kamera használatával – amely lehetővé teszi a karakterek maximális követését –, mind a fekete-fehér választásával, amely fokozza a történet költői dimenzióját.”

Szeretettel gratulálunk hallgatóinknak!

Egyéb hírek

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Interjú az Életműdíjas Selmeczi Györggyel

A MOZ.GO idei életműdíjait tegnap este adták át Balatonfüreden a kongresszusi központban. A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal tüntette ki Selmeczi Györgyöt, az ötödéves zenés színművészévfolyam osztályvezetőjét.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Elstartolt a MOZ.GO

Vizsgafilmek anno és most, közönségtalálkozó és tejszínhab – ezzel várja az SZFE a filmek szerelmeseit a MOZ.GO-n.

Filmvetítés a Vigadóban – András Ferencre emlékeztek a tanítványai

Jól kell rendezni, csináljatok jó filmeket! – adta útravalóul tanítványainak az áprilisban elhunyt András Ferenc, Kossuth-díjas filmrendező.

Az SZFE harmadéves rendező szakos hallgatói filmvetítéssel tisztelegtek egykori osztályvezető tanáruk előtt a Pesti Vigadóban. Mi is részt vettünk a megemlékezésen.

Új távlatok: Novák Flóra Erasmus+ élménybeszámolója Spanyolországból

„Olyan ez a program nekem, mint egy vérfrissítés” – mondja Novák Flóra III. éves bábszínészhallgató, aki az Erasmus+ hallgatói mobilitás keretében érkezett a spanyolországi Vigóba. Az elmúlt hónapokban szerzett tapasztalatairól, élményeiről, a spanyolországi egyetemista életről mesélt az szfe.hu-nak.

Több betöltése Több betöltése