Dr. Kocziszky Éva az SZFE Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsának új elnöke

B. Török Fruzsina
november 13., hétfő 13:14
Share

Dr. Kocziszky Éva magyar irodalomtörténész, filozófiatörténész, egyetemi tanár, az MTA doktora, az SZFE új  Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsának elnöke. Terveiről s szakmai útjáról kérdeztük.

Milyen motivációi vannak a testület élén?

Eddigi pályám során még nem tanítottam művészeti egyetemen, ez nagy megtiszteltetés és komoly kihívást jelent számomra. Azonban egyszersmind pályámhoz igazán passzolónak is érzem, mert a művészetek szeretete és széles spektrumú intenzív, értő befogadása nélkül nem tudok elképzelni szabad  és önnön identitását reflektáltan őrző társadalmat. Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy ezúttal nem vagyok korlátozva a modern filológia lehetőségeire.

Kérem meséljen a kutatási területéről, életútjáról.

Eredetileg magyar-német majd később ógörög szakon végeztem az ELTE-n, s ez a kettős szakmai irányultság meghatározta a szakmai pályámat.  Az antik kultúra és ez belül is az ógörög nyelv és irodalom szeretete párosult a német költészet kutatásához és értelmezéséhez. Ezért választottam kandidátusi értekezésen (PhD) témájául a görög tragédiák fordítás- és értelmezéstörténetét, elsősorban a nagy német költő,  Friedrich Hölderlin munkásságában. Azután a magyar egyetemi közeg lehetőségei és igényei révén  főleg Német Tanszékeken oktattam, Szegeden docensként, majd 2006-tól egyetemi tanárkén, tanszék- és intézetvezetőként Szombathelyen és a Veszprémi  Pannon Egyetemen.

Milyen elképzelései vannak itt az SZFE-n?

A Pannon Egyetemen létrehoztam egy Peter Szondi Alkotó Műhelyt, amely sajnos csak rövid életű volt. A magyar származású komparatista közismerten jelentőset alkotott a drámaelmélet területén éppúgy, mint az műalkotások értelmezésének hermeneutikai vizsgálatában.  Itt, az SZFE-n szeretném ezt az elméleti tudásomat az antik és az európai drámairodalom szorosan összekapcsolni. Mivel kutatásaim  metodológiai fókusza  korábban is mindig a recepció, az adaptáció, az értelmezés és az előadás volt, ezért nagyszerű kihívásnak tekintem a vizuális médiumok felé történő kutatói nyitást, a  színháztörténeti kontextualizálást.

Kiket és milyen tárgyakban fog tanítani?

AZ SZFE-n elsősorban most az a feladatom, hogy a doktoriskola munkáját segítem, törzstagként és az EDHT elnökeként. Határozott ambícióm a tudományos munka támogatása és jó eredményeinek elismertetése.

Ebben a szemeszterben az első éves PhD hallgatókat tanítom, egy nagyszerű csoportot, művészetelméletet, kutatásmódszertant és műelemzést tanítok nekik. Ezen felül a Kutatóműhelyhez tartozó néhány hallgató munkáját is irányítom.

Egyéb hírek

Berecz Péter Junior Prima-díjas újságíró diplomafilmje

Berecz Péter Junior Prima- díjas újságíró 2023-ban diplomázott az SZFE-n televíziós műsorkészítő szakon. A film 50 perces televíziós riport-dokumentumfilm, és a finn oktatási rendszert vizsgálja magyar szemszögből.

Meghívó Trencsényi Klára DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Trencsényi Klára DLA disszertációjának nyilvános védésére.

Meghívó Szilágyi Bálint DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Szilágyi Bálint DLA disszertációjának nyilvános védésére.

MEGHÍVÓ Nagy Gergely DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Nagy Gergely DLA disszertációjának nyilvános védésére

MEGHÍVÓ Balogh Áron Zsigmond DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Balogh Áron Zsigmond DLA disszertációjának nyilvános védésére.

SZFE Backstage- prózai színművész szak zenés színészmesterség órája Kálloy Molnár Péterrel

Az SZFE Backstage soron következő részében az SZFE prózai színművész szak zenés színészmesterség óráján jártunk.

Az SZFE második Nyílt Napja: Interaktív betekintés a filmes képzés világába

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem második Nyílt Napjának megrendezése a filmes képzés iránt érdeklődő hallgatójelöltek számára ismételten bizonyította, hogy az egyetem elkötelezett a tehetségek felkutatása és a képzése iránt. Az eseményt a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezető-helyettesei, Csáky Attila és Pacskovszky József nyitották meg, üdvözölve a nagy létszámú hallgatóságot.

Semmelweis című film kulisszái

Koltai Lajos filmrendező és operatőr, az SZFE filmrendező MA oktatója nem csupán a filmvásznon teremt csodát, de tanítványainak is lehetőséget ad arra, hogy betekintést nyerjenek a filmes alkotások mögött rejlő munkafolyamatokba. Erről tanúskodik az a mély benyomás is, amit a Semmelweis című film forgatása hagyott hallgatójában.

Több betöltése Több betöltése