Egy felejthetetlen előadás: tíz ország színészhallgatói adják elő Az ember tragédiáját

2023 június 22., csütörtök 12:43.
Share

A Hajógyári-sziget egyik csarnokában, elképesztő díszletben mutatják be pénteken Madách Imre: Az ember tragédiája című művét a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, valamint tíz külföldi ország színészhallgatói. Az előadást Vidnyánszky Attila rendezi. Az egyedülálló produkció a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Vidnyánszky Attila az Origónak úgy fogalmazott: a diákok fantasztikusak, nagyon komolyan dolgoznak. Hatalmas lehetőség ez nekik, hogy már most kialakuljanak a nemzetközi kapcsolataik. “Fontos a kommunikáció, az egész Színházi Olimpia erről szól” ? mondta. A hallgatók az Origónak azt mondták: bárcsak minden évben lenne Színházi Olimpia, és évről-évre színpadra állítanának egy-egy nagy magyar művet közösen, a külföldi diákokkal.

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából a Színházi Olimpiával egy időszakban rendezi a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Madách Projekt elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek keretében a külföldi és hazai színművészeti képzés hallgatóinak közreműködésével állítja színpadra Vidnyánszky Attila Az ember tragédiája című művet.

Az előadás teljesen új elképzelés szerint valósul meg. Minden egyes színt más-más ország színművész hallgatói adnak elő az általuk megálmodott díszlettel, jelmezekkel, a saját anyanyelvükön. A résztvevő egyetemek hallgatói többek között Franciaországból, Olaszországból, Angliából, Lengyelországból, Görögországból, Törökországból, Georgiából és Kanadából érkeztek, hogy részt vehessenek ebben a nagyszabású nemzetközi együttműködésben a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival.

A darab bemutatója 2023. június 23-án lesz a Hajógyári-sziget egyik csarnokában.

 

Az alábbi linken tekinthető meg a próbán készült videó összefoglaló: https://videa.hu/videok/origo-video/emberek-vlogok/az-ember-tragediaja-a-szinhazi-olimpia-vidnyanszky-attila-kwai1pfFy6m9OLFi?start=0

 

Forrás: Origo

Egyéb hírek

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai: Selmeczi György és Gulyás Buda

Az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon két kiemelkedő alkotó, Selmeczi György zeneszerző és Gulyás Buda operatőr részesül életműdíjban, elismerve az SZFE oktatóinak és a magyar filmkultúra meghatározó alakjainak hosszú évtizedeken át tartó munkáját. 

Szép Ernő vizsgaelőadás az SZFE-n

Pányik Tamás harmadéves prózai színházrendező hallgató Szép Ernő Májusát rendezte meg a Nemzeti Színházban.

Magyar produkció hódított a Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválján

A Kondákor Ajsa Panka és Bari István Székek című vizsgaelőadása nyerte meg a Shota Rustaveli Theatre and Film Georgia State University szervezésében megrendezett International Festival of Etudes (Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválja) fődíját.  

A kreativitás a fejlődés fényében: az SZFE második Innovációs Napja

Az SZFE második Innovációs Napja vérfrissítő erővel hatott az egyetemre, miközben a kreativitás és az újítás modern lehetőségeit tárta a vezetők, az oktatók és a hallgatók elé. Az innováció már nem csupán egy vállalkozás, vagy iparág kiváltsága, hanem minden felsőoktatási intézmény elengedhetetlen feladatává vált, az SZFE Pályázati és Innovációs Irodája pedig ennek jegyében szervezte meg második Innovációs Napját.

Díjat nyert Washingtonban az SZFE doktorandusza, Dobri Dániel

Dobri Dánielnek, az LFZE és az SZFE együttműködésében létrehozott alkalmazott zeneszerzés szak oktatójának Halmazállapot-változások (States of Matter) című hegedű-cselló-zongora trióját mutatták be Washingtonban az Art Music Society 2024-25-ös évadában. A művet az amerikai kamarazenei egyesület zeneszerző versenyének díjazott darabjaként 27 ország 165 jelentkezője közül választották ki.

Gellért Dorottya „friss csillag” lesz

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

SZFE-s hallgató a Carmen címszerepében az Operettszínházban

Áprilisban mutatja be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn Carmen című musicaljét. A Carment hármas szereposztásban – Nádasi Veronikával, Dancs Annamarival és a címszerepben Lipics Franciskával – láthatja a közönség. A bemutatók időpontja: április 19., 20. és 21.

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Több betöltése Több betöltése