Egy felejthetetlen előadás: tíz ország színészhallgatói adják elő Az ember tragédiáját

2023 június 22., csütörtök 12:43.
Share

A Hajógyári-sziget egyik csarnokában, elképesztő díszletben mutatják be pénteken Madách Imre: Az ember tragédiája című művét a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, valamint tíz külföldi ország színészhallgatói. Az előadást Vidnyánszky Attila rendezi. Az egyedülálló produkció a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Vidnyánszky Attila az Origónak úgy fogalmazott: a diákok fantasztikusak, nagyon komolyan dolgoznak. Hatalmas lehetőség ez nekik, hogy már most kialakuljanak a nemzetközi kapcsolataik. „Fontos a kommunikáció, az egész Színházi Olimpia erről szól” ? mondta. A hallgatók az Origónak azt mondták: bárcsak minden évben lenne Színházi Olimpia, és évről-évre színpadra állítanának egy-egy nagy magyar művet közösen, a külföldi diákokkal.

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából a Színházi Olimpiával egy időszakban rendezi a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Madách Projekt elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek keretében a külföldi és hazai színművészeti képzés hallgatóinak közreműködésével állítja színpadra Vidnyánszky Attila Az ember tragédiája című művet.

Az előadás teljesen új elképzelés szerint valósul meg. Minden egyes színt más-más ország színművész hallgatói adnak elő az általuk megálmodott díszlettel, jelmezekkel, a saját anyanyelvükön. A résztvevő egyetemek hallgatói többek között Franciaországból, Olaszországból, Angliából, Lengyelországból, Görögországból, Törökországból, Georgiából és Kanadából érkeztek, hogy részt vehessenek ebben a nagyszabású nemzetközi együttműködésben a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival.

A darab bemutatója 2023. június 23-án lesz a Hajógyári-sziget egyik csarnokában.

 

Az alábbi linken tekinthető meg a próbán készült videó összefoglaló: https://videa.hu/videok/origo-video/emberek-vlogok/az-ember-tragediaja-a-szinhazi-olimpia-vidnyanszky-attila-kwai1pfFy6m9OLFi?start=0

 

Forrás: Origo

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése