Elhunyt Medvigy Gábor, Balázs Béla-díjas operatőr

2023 augusztus 29., kedd 13:42.
Share

Medvigy Gábor augusztus 27-én, 66 éves korában elhunyt ? jelentette be a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete. Medvigy fényképezte Tarr Béla Kárhozat (1987), Sátántangó (1994) és Werckmeister harmóniák (2000) című filmjét, de az ő nevéhez fűződik a 2006-os Mansfeld című alkotás is.

Medvigy Gábor 1957. május 18-án született, 1979-ben tett fényképész vizsgát, ezután a Mafilmnél kezdett el dolgozni. Koltai Lajos osztályában tanult operatőr szakon 1983?1986 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1992-ben Balázs Béla-díjat kapott, 1995-ben az év operatőrének választották, a Magyar Filmkritikusok négy alkalommal jutalmazták a Legjobb Operatőrnek járó díjjal.

Tarr Béla mellett Makk Károly, Janisch Attila és Jeles András munkatársa is volt.

Tanított a Budapesti Metropolitan Egyetemen, a Lumiere Filmiskolában és a Babe?-Bolyai Tudományegyetemen is. Medvigy Gábort a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete örökös tagjának tekinti.

Nyugodjék békében!

 

Forrás: Magyar Nemzet

Egyéb hírek

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

Több betöltése Több betöltése