Elstartolt a MOZ.GO

Varga Viktória
június 12., szerda 17:34
Share

Vizsgafilmek anno és most, közönségtalálkozó és tejszínhab – ezzel várja az SZFE a filmek szerelmeseit a MOZ.GO-n.

Már csak pár óra és hivatalosan is megnyitja kapuit a hazai filmek legnagyobb seregszemléje, a Magyar Mozgókép Fesztivál, új nevén a MOZ.GO. A filmünnep nyitóprogramja a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítése lesz, de a négy nap alatt közel 100 magyar filmet láthat majd a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A fesztiválon a feltörekvő filmes generáció is lehetőséget kap a bemutatkozásra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói dedikált programsávban mutathatják be legfrissebb alkotásaikat. Előtte azonban tanáraiké lesz a főszerep. Megnézhetjük, hogy a ma már neves alkotóként számontartott oktatók anno milyen vizsgafilmekkel debütáltak a filmszakmában. Csütörtök délután vetítik Káel Csaba 1987-es kisjátékfilmjét, a Nemet, a Novák Emil rendezte Üvegfényt, Zilahy Tamás 1985-ös alkotását, a Csak erre vártakot és Payer Róbert Farkasvakság című vizsgafilmjét, ahol nem a rendező, hanem a film operatőre, Vecsernyés János erősíti az SZFE oktatói közösségét.

Pénteken és szombaton kerülnek filmvászonra a hallgatók vizsgafilmjei. Péntek délután 4-től vetítik Szelestey Bianka Mintha kéne című kisjátékfilmjét, Hema Karim Életfogytiglanját, Horváth Kolos Xavértól a Harmatos barackfavirággal szeretnélek ébresztenit. Szombaton délután 4-kor pedig a Pekár Éva Hanna rendezte Annyira jól esne kurv@@nyázni mostot, Siklósi Lehel vizsgafilmjét, az Egy futás anatómiáját és Varga Anna Boglárka Miután kihánytad a vattacukrot című alkotását láthatja a közönség. A vizsgafilmek vetítésének helyszíne Veszprém legújabb kulturális és művészeti tere, a tavaly megnyílt Foton Audiovizuális Centrum lesz. A mozizás után a kisfilmek alkotói közönségtalálkozóra is várják majd az érdeklődőket.

Szombat este pedig, aki szeretne egy jót bulizni, látogasson ki a veszprémi Óváros térre, a Filmio Fröccsteraszra. Itt lép fel majd este héttől a tejszínhab. zenekar, amelynek tagjai közül négyen – Biró Kristóf, Lukács Ádám, Molnár András és Nyomárkay Zsigmond – az SZFE Színművészeti Intézetének hallgatói. Ötödik tagjuk, Urbán Kristóf a Zeneakadémiára jár.

Filmes seregszemle nem létezik díjátadó nélkül. Péntek este az életműdíjakat adják át a Balatonfüred Kongresszusi Központban. Az SZFE két oktatója is a díjazottak között szerepel. Az egyik Gulyás Buda Balázs Béla-díjas operatőr, aki olyan népszerű filmeket fényképezett, mint a Hamis a baba, A három testőr Afrikában, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem és a Kaméleon. A másik Selmeczi György, Kossuth-díjas zeneszerző és zongoraművész, aki közel hatvan film zenéjét jegyzi, melyek között olyan ikonikus alkotások is szerepelnek, mint az Angi Vera, a Megáll az idő és a Szirmok, virágok, koszorúk a nyolcvanas évekből.

A fesztivál legizgalmasabb eseménye minden bizonnyal a Magyar Mozgókép Díj gálája lesz. Ezzel az eseménnyel zárul a fesztivál a veszprémi Petőfi Színházban. A zsűri itt fedi majd fel, hogy az előző évi alkotások és készítőik közül kiket tartanak a legjobbnak, azaz kik kapják meg hazánk legrangosabb filmművészeti díját. Büszkeséggel jelentjük, hogy az SZFE hallgatói és oktatói 9 kategóriában 13 jelölést kaptak:

  • Legjobb Játékfilm kategória: Semmelweis – Koltai Lajos
  • Legjobb tv-film kategória: Majdnem menyasszony – Pacskovszky József
  • Legjobb rövid dokumentumfilm kategória: Baska magyarul beszél – Baska Barbara, Kaleidoszkóp – Novák Emil
  • Legjobb kisjátékfilm kategória: Cukormáz – Demeter Hunor harmadéves filmrendezőszakos hallgató, Szégyenfolt – Riba Gergely másodéves filmrendezőszakos MA hallgató
  • Az én virágom – Varga Anna Boglárka másodéves filmrendezőszakos hallgató
  • Legjobb producer: Semmelweis – Lajos Tamás, Vida Joe
  • Legjobb operatőr kategória: Vecsernyés János – Memento moriA váci legenda
  • Legjobb rendező kategória: Koltai Lajos – Semmelweis, Pacskovszky József – Majdnem menyasszony
  • Legjobb zeneszerző kategória: Márkos Albert – Lefkovicsék gyászolnak
  • Legjobb vágó kategória: Koncz Gabriella – Szolgának születtek

Ne maradj le az év legrangosabb filmes eseményéről, várunk Titeket a MOZ.GO-n! Kövessetek minket a SZFE közösségi oldalain is, ahol ízelítőt kaphattok a fesztivál hangulatából.

Az eseményről további részletesebb információk az alábbi linkekről érhetők el:

https://mediaklikk.hu/csaladbarat-extravideok/video/2024/06/10/ujra-megrendezesre-kerul-a-moz-go-a-magyar-mozgokep-fesztival/

https://www.youtube.com/watch?v=61wCqMbRulk

Egyéb hírek

Dokumentumfilm kategóriában is SZFE-s hallgató filmjét díjazták Varsóban

Az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották a Mélypont érzés című új magyar dokumentumfilm világpremierjét. A rangos szemlén elsős (DLA) doktorandusz hallgatónk, Miklós Ádám rendező alkotása a 15 új dokumentumfilmet bemutató versenyprogramban indult. A zsűri nagyra értékelte a film emberi megközelítését és mély empátiájátezért külön elismeréssel jutalmazta az alkotást. A Filmintézet Inkubátor Programjában készült elsőfilm két szerfüggő felépülését mutatja, és december 5-én érkezik a hazai mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

Különdíjat nyert a Holnap meghalok Varsóban!

Egyetemünk elsős (DLA) doktorandusz hallgatója, Cibulya Nikol független magyar horrorfilmje különdíjat kapott a 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál első és második játékfilm-kategóriájában. A világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmfesztiváljának versenyprogramjában hallgatónké volt az egyetlen magyar játékfilm.

SZFE-s filmek versenyeznek három rangos fesztiválon

A napokban több SZFE-s film is képviseli egyetemünket három különböző filmfesztiválon: az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon Szolnokon, a Malter filmfesztiválon Debrecenben és a Nordisk Ungdom Film Festival-on Norvégiában.

Hallgatónk szövegeivel kel új életre Mikszáth klasszikusa

A Békéscsabai Jókai Színházban megkezdődtek a Mikszáth klasszikusa, a Noszty fiú esete Tóth Marival című regény alapján készülő előadás próbái. A darab dramaturgja Czene-Polgár Donát, egyetemünk harmadéves hallgatója.

Újabb filmes stúdióval bővült az SZFE: átadtuk a Kovács László Műtermet

Egyetemünk a mai napon ünnepélyes keretek között adta át legújabb filmes stúdióját. Az operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet egykori hallgatónkról, a világhírű Kovács László operatőrről neveztük el. A beruházás újabb bizonyítéka egyetemünk elkötelezettségének az oktatás színvonalának folyamatos emelése és az intézményfejlesztés mellett.

Magyar és török novellákat állítanak színpadra az SZFE hallgatói

A magyar-török kulturális kapcsolatokat felidéző T’örökségünk című novelláskötetet ünnepélyes keretek között mutatták be hétfőn a Műcsarnokban. Az eseményen prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora ismertette, hogy a kötet válogatott novelláiból az egyetem két rendező hallgatója készít színpadi adaptációt, amelynek premierjét november közepére tervezik.

Esthajnal - A szabadság és szerelem drámai találkozása a Nemzeti Színházban

 „Szerintem Magyarország egyik legnagyobb színházi mozdulata volt a mai este” – fogalmazott Szarka Tamás, az Esthajnal című ősbemutató zeneszerzője a premier után. „Talán ez a darab egy újjászületés számunkra, egy új indulás kezdete” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Üzbég kulturális delegáció látogatott az SZFE-re

Egyetemünk október 14-én magas rangú üzbég vendégeket fogadott. Avazkhan Tadjikhanov üzbég kulturális miniszterhelyettes és Aybek Shakhavdinov üzbég nagykövet érkezett hozzánk, hogy első kézből ismerkedhessenek meg intézményünk sokszínű világával.

Több betöltése Több betöltése