Fejetlen test az Inga Kultúrkávézóban

szeptember 19., csütörtök 14:31
Share

Czene-Polgár Donát III. évfolyamos dramaturgszakos hallgató vizsgarendezése, a Fejetlen test október 12-én este 19:00-kor lesz látható az Inga Kultúrkávézóban. Az előadással kapcsolatos pódiumbeszélgetésre szeptember 21-én, az Inga Kultúrkávézó megnyitóján kerül majd sor az előadás rendezője, Czene-Polgár Donát és a darab dramaturgja, Tóth Anna Orsolya II. évfolyamos dramaturgszakos hallgató  részvételével.

A Fejetlen test című előadás ötvözi a performansz és a színház elemeit. Mivel az előadás nem klasszikus értelemben vett dramatikus szöveggel dolgozik, ezért konkrét cselekménye sincs.

Az előadás során 50 perc alatt elhangzik Kádár János beszéde, amit 1989 áprilisában mondott el a központi bizottság ülésén. A beszédet a szövegből kiinduló asszociációkon alapuló etűdök kísérik. Ezek különböző funkcióval bírnak: kapcsolatot teremtenek a nézők és az előadók között, megkísérlik valósággá alakítani az eseményeket, vagy épphogy széttörik azt. Az etűdök jelenléte és a beszéd töredezett, gyónásszerű előadásmódja is az előadás központi kérdéseit erősítik.

Mennyire voltak kiszolgáltatottak az emberek Kádár Jánosnak a szocializmusban? Mennyire az most ő maga? Mennyire az most – a saját korában – a néző? Mit érez az a néző Kádár iránt, aki átélte ezt a kort és mit érez az, aki csak az iskolában tanult róla? Meg tudunk-e bocsátani a diktátorainknak, valamint szükséges-e egyáltalán, hogy ezt megtegyük?

 

Szereplők:
Holló Patrik Albert, Kóczán Kincső, Markó Janka, Miklós-Kovács Bernát, Petresevics Kitti

Koreográfus: Karácsony Luca
Dramaturg: Tóth Anna Orsolya
Rendezőasszisztens: Pap Dóra
Rendező: Czene-Polgár Donát

Egyéb hírek

Elhunyt Ozsváth Sándor, aki generációkat tanított a szép beszédre

Hetvennégy éves korában elhunyt Ozsváth Sándor beszédtanár, művelődéstörténész, drámainstruktor és újságíró.

A Színháztörténeti Múzeum is izgalmas programokkal vár mindenkit a Kutatók Éjszakáján

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI)  színháztörténeti sétával és előadással várja az érdeklődőket szeptember 27-én Budapesten, a Horváth-kertben, a Kutatók éjszakájának keretében.

A Magyar Dráma Napján tart nyílt napot a Nemzeti Színház

Szeptember 21-én, szombaton tartja hagyományos Nyílt Napját a Nemzeti Színház: a Magyar Dráma Napján kulisszajárással, ifjúsági programokkal, nyílt próbával és kedvezményes jegyvásárlással várják az érdeklődőket.

„Hogyan éri el a rendező és a társulat a kollektív tudást, hogy képes legyen létrehozni az előadást?” – Interjú Adam J. Ledger professzorral

Adam J. Ledger rendező, a Birminghami Egyetem oktatója, a színháztudomány és az előadó-művészetek professzora Budapesten tartott előadásokat a Színház- és Filmművészeti Egyetem vendégeként. A professzorral készült interjúnkban olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy milyen szempontok alapján vizsgálja a rendező munkáját egy próbafolyamatban, hogyan építhető be egy aktuális téma egy színházi előadásba és nem utolsó sorban: mit tanácsol a fiatal alkotóknak?

Tehetséggondozó Program: Workshop az SZFE-n Apró Georginával. Az SZFE hallgatói gyakorlatközpontú képzéssel ismerkedtek meg.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói különleges lehetőségben részesültek, amikor Apró Georgina, a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány ügyvezető igazgatója workshopot tartott számukra a Karrieriroda szervezésében a Tehetséggondozó Program keretében. A film- és televíziórendező, valamint a televíziós műsorkészítő osztály hallgatói egy gyakorlatias előadás során ismerkedhettek meg azzal a programmal, amely évek óta töretlen sikerrel készíti fel a tehetséges fiatalokat a média világának kihívásaira.

Interjú Apró Georginával

A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány Tehetséggondozó Programja keretében pályázatot hirdet a széles látókörű, magasan kvalifikált, a közszolgálatiság elvei iránt elhivatott közszolgálati médiaszolgáltatás szakmai utánpótlásának támogatására. Jelentkezési határidő október 4.

A Nemzeti Színház új évadában hét bemutatóval várja a közönséget

Hét bemutatóval, köztük Molnár Ferenc Liliom című drámájával, az Olasz szalmakalap című francia bohózattal, egy angol drámával, Radnóti Miklóst idéző koncertszínházzal, egy kísérleti előadással, valamint két ősbemutatóval várja a közönséget a Nemzeti Színház új évada.

Kerek évfordulót ünnepel Novák Eszter

Novák Eszter 1964. szeptember 14-én, Budapesten született Foltin Jolán, Kossuth-díjas koreográfus, és Novák Ferenc („Novák tata”) koreográfus, rendező, etnográfus gyermekeként. Születésnapja alkalmából a deszkavízió.hu foglalta össze eddigi pályáját.

Több betöltése Több betöltése