Hábermann Jenő Sára-Csoóri-Életműdíjat kapott

2023 december 13., szerda 10:22.
Share

Hábermann Jenő, Balázs Béla-díjas filmproducer, az SZFE gyártásvezető szakának osztályvezető tanára vehette át a Sára-Csoóri-Életműdíjat, a szakmában nyújtott rendkívüli teljesítménye elismeréseként. A számos filmes műfajban mutatott kiválósága, a lényeglátás képessége és a producerként megvalósult filmek által képviselt értékek tiszteletteljes elismerést vívtak ki számára mind szakmai, mind emberi szempontból, mind a határainkon belül és túl.

 

Hábermann Jenő élete és munkássága a filmgyártás terén olyan pályát tükröz, amelyet az elkötelezettség, a tehetség és a szakmai elhivatottság jellemez. Pályafutását 1970-ben kezdte a Mafilmnél, ahol felvételvezetőként és gyártásvezetőként szolgált, majd 1989-től kezdve önálló producerként tevékenykedett. Az évek során olyan kiváló alkotókkal dolgozott együtt, mint Fábri Zoltán, Kovács András, Jean Delannoy, Illés György, Janusz Majewski, Vytautas Žalakevičius, valamint az Oscar-díjas Szabó István és Bereményi Géza. 1987-ben sikeresen abszolválta esti képzésen a Színház- és Filmművészeti Főiskola gyártásvezető szakát. Az alázat és elszántság iránti elköteleződése példaként szolgál mindazoknak, akik a filmiparban kívánnak helytállni. Hábermann Jenő a Form-Art Kft. utódjaként 1991-ben alapította meg a FILM-ART Művészeti és Kereskedelmi Kft.-t, amely film-, video- és televízióműsor-gyártásra specializálódott. A Budapest Film Academy producer és gyártásvezető tanára is, szakmai tudása és tapasztalata révén vált elismert oktatóvá. A filmjei között szereplő alkotások széles skálájának köszönhetően Hábermann Jenő neve nemcsak hazájában, hanem határainkon túl is tiszteletteljes elismerést vívott ki. Az általa producereként megvalósított filmek nem csupán művészi értékekben gazdagak, hanem a valóságot és az emberi értékeket is hűen tükrözik. Hábermann Jenő filmográfiaja lenyűgöző és sokszínű. Legyen szó nagyjátékfilmekről, televíziós sorozatokról, vagy portréfilmekről, mindig sikerült érzékenyen ábrázolnia az emberi sorsokat és mélyrehatóan bemutatnia a történeteket. Hábermann Jenő életművéért és a filmművészethez való hozzájárulásáért méltán adományozták neki a Sára–Csoóri-Életműdíjat, méltóan folytatva ezzel a magyar filmművészet hagyományait.

Egyéb hírek

Gellért Dorottya „friss csillag” lesz

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

SZFE-s hallgató a Carmen címszerepében az Operettszínházban

Áprilisban mutatja be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn Carmen című musicaljét. A Carment hármas szereposztásban – Nádasi Veronikával, Dancs Annamarival és a címszerepben Lipics Franciskával – láthatja a közönség. A bemutatók időpontja: április 19., 20. és 21.

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti brazil bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina másodéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

Több betöltése Több betöltése