Három SZFE-s előadás az idei Ördögkatlan Fesztivál műsorában

Hegedüs Kata
2023 augusztus 8., kedd 10:01.
Share

Herczeg Tamással a Színház- és Filmművészeti Egyetem Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet intézetvezetőjével beszélgettünk az Ördögkatlan Fesztiválról, vizsgaelőadásokról és a következő tanévről.

Az SZFE részéről a Merlin avagy a puszta ország, a Liliom, valamint a Puszták népe című előadások kerültek be az idei Ördögkatlan Fesztivál műsorába. Hogy esett a választás erre a 3 előadásra? 

Nagy boldogsággal tölt el, hogy három előadásunk is ott volt az idei fesztiválon. Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila immár negyedéves prózai színművész osztálya Hegymegi Máté rendezésében, a Merlin avagy a puszta országa, valamint a Liliom című előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében mutatták be a fesztiválon. Az Ördögkatlan Fesztiválra, az említett két produkcióval egyetemben meghívást kapott Horváth Csaba és Rába Roland negyedéves színházrendező fizikai színházi koreográfus osztály Puszták népe című előadása is, amelyet Regős Simon hallgató rendezett. Kiemelten fontos, hogy minél többet láthassák a hallgatóink munkáit tanév közben és a nyári fesztiválokon. Az Ördgökatlan Fesztivál remek alkalom, hogy a fővároson kívülre is eljussanak az előadásaink.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet kiemelt figyelmet fordít a kisfilmek fesztiváloztatására, hasonlóképp történik ez a folyamat a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetnél is?  

Természetesen, hiszen produkcióinkkal folyamatosan jelen vagyunk a hazai színházi életben. A szorgalmi időszak alatt az egyetemi, valamint külső játszóhelyeken láthatók a vizsgaelőadásaink. Nyáron van lehetőség a fesztiválokon, valamint kulturális eseményeken vizsgaprodukciókkal és összművészeti előadásokkal megmutatkozni. Az idei nyáron volt lehetősége a hallgatóinknak a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón, az EFOTT-on, a Campus Fesztiválon, valamint most az Ördögkatlan Fesztiválon fellépni. Hálásak vagyunk ezekért a lehetőségekért, az SZFE igyekszik megadni a kellő támogatást a szemeszteren kívüli fellépésekhez is. 

Mik a tervek a Színház- és Filmművészeti Egyetem következő évadára?

Jelenleg arra törekszünk, hogy az évadot egy mini fesztivállal kezdjük, ahol a negyed- és ötödévesek produkcióit sűrítve, két nap alatt mutassuk be. A három osztály az előző évad vizsgaelőadásaiból mutat majd be darabokat. A célunk az, hogy segítsük a hallgatóinkat külső gyakorlati helyek megszerzésében, továbbá a szakmai elhelyezkedésben, kapcsolatépítésben. Kulcsfontosságú szerepe van egy ilyen eseménysorozatnak, hogy színházvezetők, rendezők, színházi alkotók, már az egyetemi évek alatt megismerjék hallgatóinkat. Bízom abban, hogy az esemény segíti majd a fiatalok pályán való elhelyezkedését is. Ennek érdekében tehát a színházi évad elején három nap alatt hat produkciót láthatnak a fővárosi és vidéki színházigazgatók, rendezők.

 Milyen jó tanácsot tudnál adni az SZFE gólyáinak?  

A Színház- és Filmművészeti Egyetem olyan felsőoktatási intézmény, ahol nélkülözhetetlenek a mély emberi kapcsolatok, az egymás iránti empátia és az intenzív kommunikáció. Gólyáink figyelmét arra hívnám fel, hogy a kapcsolataikat ne csak osztály, hanem egyetemi szinten alakítsák. A Nyári Akadémia például olyan esemény, ahol mindent elkövetnek a szervezők, hogy megfelelő helyszínnel és szakmai programokkal biztosítsák a barátságok és professzionális kapcsolatok kialakulását a gólyák számára. Fantasztikus alkalom arra is, hogy a mozgóképművészeti intézet, a színházművészeti intézet és a drámaelméleti képzést megkezdő hallgatók már ismerősként vágjanak neki az egyetemi éveknek. A különböző évfolyamok hallgatói, valamint tanáraik az egyetemi éveket követően egymás alkotótársai lesznek. Pályára kerülve a szakmai érvényesülésben óriási lehetőség, ha az egyetemi évek alatt szakmai barátságok, vagy akár alkotóközösségek jönnek létre. 

Arra biztatom tehát a gólyákat, hogy már a kezdetektől az egyetemi évek alatt keressék a szakmai barátságok lehetőségét, építsék kapcsolataikat hallgatótársaikkal és oktatóikkal, akik javarészt maguk is gyakorló alkotóművészek.

 

 

Egyéb hírek

Szín-Tár Fesztivál 2024

Idén is fantasztikus előadásokat láthatunk a színművészeti egyetemek találkozóján 2024. március 18-23. között Kecskeméten. Az előadásokon túl szakmai beszélgetések, workshopok teszik különlegessé az eseményt.

Különleges látogatás a Nemzetiben

Mintegy nyolcvan gimnazistát és kísérőtanáraikat köszöntötte a Nemzeti Színházban Prof. Dr. Sepsi Enikő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora pénteken. A diákok az egyetem szervezésében kulisszajáráson vehettek részt, mielőtt az Egri csillagok c. előadást nézték meg a színházban.

Együttműködési megállapodás a Károli Gáspár Református Egyetemmel

A mai napon együttműködési megállapodást kötött a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Károli Gáspár Református Egyetemmel. A művészeti-oktatási területre vonatkozó kétoldalú megállapodást Sepsi Enikő rektor és Trócsányi László rektor írták alá.

Elindult a jelentkezés a 7. Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyre

Az egyik legrangosabb hazai operatőr találkozó megmérettetésére diákfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, játékfilm és természetfilm kategóriákban nevezhetnek tavalyi évben bemutatott magyar filmek alkotói és gyártói – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Meghívó Mayer Bernadette DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Mayer Bernadette DLA disszertációjának nyilvános védésére.

Barangoló drámaírói felhívás

A Déryné Barangoló Drámaírói felhívásának beadási határideje 10 nap múlva lejár.

Ternovszky Béla volt az SZFE filmklubjának vendége

A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Nemzeti Filmintézet filmklubja különleges vetítést tartott az Uránia Filmszínházban. Ternovszky Béla 1986-os kultikus animációs filmjét, a Macskafogót mutatták be. A következő filmkub február 22-én lesz, amikor is a Kojot négy lelke (2023) című filmet nézhetik meg az érdeklődők.

Hozzám tartozik – utazás misztikus helyeken Balázs Gézával

Nemrégiben Indiában barangolhattunk Balázs Gézával, ezúttal pedig egy másik rejtélyes és izgalmas helyszínre kalauzol el bennünket: a Húsvét-szigetre. A holland tengerész, Jakob Roggeveen vezetésével érkező európaiak találkozása a helyi Rapa Nui néppel 1722-ben nem csupán tragédiát hozott, hanem beavat minket egy egészen különleges kultúrába és történelembe. Most Balázs Géza professzor vezetésével mélyebben bepillantunk a Húsvét-sziget misztikus világába, feltárva a sziget rejtélyeit, valamint a moai szobrok történetét.

Több betöltése Több betöltése