Innovációs konferencia a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

2023 május 24., szerda 14:38.
Share

Hagyományteremtő jelleggel 2023. május 19-én első alkalommal rendezett innovációs konferenciát a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00024 kódszámú Egyetemi tudás- és szellemi tulajdon menedzsment központ létrehozása az SZFE-n című projekt keretében valósult meg.

A rendezvény célja volt, hogy az egyetemi innovációs ökoszisztémában végzett munka alapján az Egyetemen létrejövő szellemi alkotások, KFI termékek a piac felé értékesíthetők legyenek, emellett meghonosodjon a vállalkozói szemlélet az Egyetemen, a hallgatók és a kutatók körében egyaránt.

Az SZFE Innovációs konferencián többek között ismertették az előadók az egyetemi innovációs ökoszisztémában végzett aktív munka eredményeit, továbbá az egyetemi oktatási színvonal emeléséhez kapcsolódó projekteket, például az országban egyedülálló digitális és gyakorlati oktatási infrastruktúra fejlesztését biztosító RRF projektet, valamint a szintén példátlan innovatív, nemzetközi színházi Madách Projektet. Emellett bemutatták a 2023-ban futó Proof of Concept projekteket is, melyek kellő inspirációt szolgáltatva mutatják meg a hallgatók, kutatók számára azt, hogy az innovációba, a KFI tevékenységbe érdemes munkát áldozni. Hiszen olyan sikeres termékek láthatnak napvilágot, mint pl. a Médiahatások Lexikona digitális szakkönyv pilot, mely a médiafelhasználói számára nyújtanak iránymutatást, vagy a többféle aspektusból közelítő innovatív, megújító oktatási tananyagok, pilotok, melyek a modern oktatás alapjai lehetnek a későbbiekben.

A rendezvényt Dr. Antal Zsolt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatásfejlesztési és tudományos rektorhelyettese nyitotta meg. A nyitóbeszédében kiemelte, hogy az oktatás minőségének fenntartása érdekében szemléletváltásra van szükség, igazolva azt, hogy igenis van helye művészeti egyetemek világában is az innovációnak, hiszen versenyképesnek és piaci szempontból megközelíthetővé kell válni, az előállított produktumoknak a művészeti és tudományos érték mellett piaci értékeket is kell képviselniük, melyek ezzel eladhatóvá értékesíthetővé válnak és bevételt jelentenek az Egyetem számára.

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében eljáró felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Varga-Bajusz Veronika kiemelte, hogy az SZFE is elindult azon az úton, mely a versenyképes modellváltó egyetemek útja, azaz az állami támogatások mellett minél több bevételt tudjon generálni önerőből. Ehhez elengedhetetlenek azok a saját vagy a piaci szférával együttműködve elindított innovatív vagy üzleti projektek, melyeket az egyetem értékesíteni tud.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, Dr. Szarka Gábor elmondta: a művészeti egyetemek számára az innováció talán nagyobb kihívást jelent, mint a műszaki egyetemek számára, de ettől függetlenül meg kell felelni ezeknek a kihívásoknak, hogy lehetőség legyen mindennap megújulni, hogy a hallgatók számára korábban nem létező, újdonságot jelentő oktatást, képzést, infrastruktúrát tudjon az Egyetem biztosítani. A megújulást elsősorban az oktatáson keresztül tudjuk elérni, ennek érdekében Magyarország fejlődéséhez hozzájárulva, a megszokott keretekből kilépve kell a feladatokat ellátni.

A rendezvény résztvevői betekintést nyerhettek az innováció és tudásmenedzsmenthez kapcsolódó ismeretekbe, futó projektekbe. Bagány Márton az ökoszisztéma pályázat projektvezetője, az Egyetemi Brand és Minőségmenedzsment Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy az előadásokat úgy szervezték, hogy az egyetemi innovációs ökoszisztéma sokak számára kevésbé érthető világa összefüggéseiben érthetővé, befogadhatóbbá váljon, egyben inspirálja a célközönséget a KFI jellegű munkában való részvételre. A programot tapasztalatcsere, kapcsolatépítés céljából kötetlen beszélgetés, kerekasztal-beszélgetés zárta.

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése