Innovációs konferencia a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

május 24., szerda 14:38
Share

Hagyományteremtő jelleggel 2023. május 19-én első alkalommal rendezett innovációs konferenciát a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00024 kódszámú Egyetemi tudás- és szellemi tulajdon menedzsment központ létrehozása az SZFE-n című projekt keretében valósult meg.

A rendezvény célja volt, hogy az egyetemi innovációs ökoszisztémában végzett munka alapján az Egyetemen létrejövő szellemi alkotások, KFI termékek a piac felé értékesíthetők legyenek, emellett meghonosodjon a vállalkozói szemlélet az Egyetemen, a hallgatók és a kutatók körében egyaránt.

Az SZFE Innovációs konferencián többek között ismertették az előadók az egyetemi innovációs ökoszisztémában végzett aktív munka eredményeit, továbbá az egyetemi oktatási színvonal emeléséhez kapcsolódó projekteket, például az országban egyedülálló digitális és gyakorlati oktatási infrastruktúra fejlesztését biztosító RRF projektet, valamint a szintén példátlan innovatív, nemzetközi színházi Madách Projektet. Emellett bemutatták a 2023-ban futó Proof of Concept projekteket is, melyek kellő inspirációt szolgáltatva mutatják meg a hallgatók, kutatók számára azt, hogy az innovációba, a KFI tevékenységbe érdemes munkát áldozni. Hiszen olyan sikeres termékek láthatnak napvilágot, mint pl. a Médiahatások Lexikona digitális szakkönyv pilot, mely a médiafelhasználói számára nyújtanak iránymutatást, vagy a többféle aspektusból közelítő innovatív, megújító oktatási tananyagok, pilotok, melyek a modern oktatás alapjai lehetnek a későbbiekben.

A rendezvényt Dr. Antal Zsolt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatásfejlesztési és tudományos rektorhelyettese nyitotta meg. A nyitóbeszédében kiemelte, hogy az oktatás minőségének fenntartása érdekében szemléletváltásra van szükség, igazolva azt, hogy igenis van helye művészeti egyetemek világában is az innovációnak, hiszen versenyképesnek és piaci szempontból megközelíthetővé kell válni, az előállított produktumoknak a művészeti és tudományos érték mellett piaci értékeket is kell képviselniük, melyek ezzel eladhatóvá értékesíthetővé válnak és bevételt jelentenek az Egyetem számára.

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében eljáró felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Varga-Bajusz Veronika kiemelte, hogy az SZFE is elindult azon az úton, mely a versenyképes modellváltó egyetemek útja, azaz az állami támogatások mellett minél több bevételt tudjon generálni önerőből. Ehhez elengedhetetlenek azok a saját vagy a piaci szférával együttműködve elindított innovatív vagy üzleti projektek, melyeket az egyetem értékesíteni tud.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, Dr. Szarka Gábor elmondta: a művészeti egyetemek számára az innováció talán nagyobb kihívást jelent, mint a műszaki egyetemek számára, de ettől függetlenül meg kell felelni ezeknek a kihívásoknak, hogy lehetőség legyen mindennap megújulni, hogy a hallgatók számára korábban nem létező, újdonságot jelentő oktatást, képzést, infrastruktúrát tudjon az Egyetem biztosítani. A megújulást elsősorban az oktatáson keresztül tudjuk elérni, ennek érdekében Magyarország fejlődéséhez hozzájárulva, a megszokott keretekből kilépve kell a feladatokat ellátni.

A rendezvény résztvevői betekintést nyerhettek az innováció és tudásmenedzsmenthez kapcsolódó ismeretekbe, futó projektekbe. Bagány Márton az ökoszisztéma pályázat projektvezetője, az Egyetemi Brand és Minőségmenedzsment Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy az előadásokat úgy szervezték, hogy az egyetemi innovációs ökoszisztéma sokak számára kevésbé érthető világa összefüggéseiben érthetővé, befogadhatóbbá váljon, egyben inspirálja a célközönséget a KFI jellegű munkában való részvételre. A programot tapasztalatcsere, kapcsolatépítés céljából kötetlen beszélgetés, kerekasztal-beszélgetés zárta.

Egyéb hírek

Teltházas előadások az Ad Teatrum színházi fesztiválon

Az Ad Teatrum fesztivál kiemelkedő fontossággal bír az SZFE életében, mivel lehetővé teszi, hogy a hallgatók már egyetemi éveik során aktívan részt vegyenek a szakmai kapcsolatépítésben.

Rektori megbízás átadása a Sándor-palotában

Novák Katalin köztársasági elnök – a kultúráért és innovációért felelős miniszternek a fenntartóval egyetértésben tett javaslatára – 2023. szeptember 6. napjától 5 évig terjedő időtartamra a rektori teendők ellátásával bízta meg Dr. Sepsi Enikő egyetemi tanárt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Hirdetmény - EHÖK választás

Tisztelt Hallgatók!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata (a továbbiakban: „HÖK”) 2023. szeptember 25. napján hozott határozata alapján a HÖK Alapszabályának 1. sz. mellékletét képező választási szabályzat (a továbbiakban: „Szabályzat”) szerint tájékoztatja a T. Hallgatókat, hogy a HÖK választását az alábbi időpontra és helyszínre tűzte ki:

2023. OKTÓBER 12. (CSÜTÖRTÖK), 1016 BUDAPEST, MÉSZÁROS UTCA 48., 9:00-16:00 KÖZÖTT

2023. OKTÓBER 13. (PÉNTEK), 1088 BUDAPEST, SZENTKIRÁLYI UTCA 32/A., 9:00-12:00 KÖZÖTT és 1088 BUDAPEST, VAS UTCA 2/D. 13:00-16:00 KÖZÖTT

Molnár egyfelvonásosaiban lépnek színpadra az SZFE hallgatói a Nemzeti Színházban

Szeptember 26-án debütálnak az SZFE-s hallgatók a Nemzeti Színházban. Molnár Ferenc két egyfelvonásosában, Rátóti Zoltán rendezésében láthatja őket a nagyérdemű olyan neves művészek partnereiként, mint Bodrogi Gyula és Schnell Ádám.

Felhívás a Tudományos Diákkör munkájában való részvételre

Egyetemünk minden osztatlan képzésben tanuló 1., 2., 3., BA 1., 2. és MA 1. évfolyamos hallgatója jelentkezhet 2023. október 2-ig a cikkben található Jelentkezési lap kitöltésével.

Ma ünnepeljük a Magyar Dráma Napját

A Magyar Dráma Napján Kozma Andrással beszélgettünk, aki a színház iránti elhivatottságáról és pályafutásáról osztotta meg gondolatait. Kozma András a Szovjetunióban, egy kis oroszországi faluban látta meg a napvilágot, de Magyarországon nőtt fel. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán az orosz-történelem szak mellett irodalomtörténeti és kultúrantropológiai tanulmányokat folytatott, a bölcsész-tanári diploma megszerzése után irodalomelméleti PhD képzésben vett rész, később tolmácsként, dramaturgként és műfordítóként folytatta pályafutását. Jelenleg a Nemzeti Színház dramaturgja és az SZFE óraadó oktatója, aki beszélgetésünk során elmesélte, hogyan talált rá a színházra, és miért döntött úgy, hogy a színházművészet útján indul el.

Már online is megnézhető, több mint hét órán át: Madách Projekt a Médiaklikk.hu-n

Mintegy hat és fél órán keresztül, egyben látható a grandiózus Madách Projekt teljes előadása a Médiaklikk.hu-n, valamint két részletben megtekinthető az “Összehullni, szétsietni” című werkfilm, mely bemutatja a nemzetközi színházi produkció létrejöttének elkapott pillanatait, a feladat nagyszerűségét és nehézségeit.

Boldog Vég - Valceres tündérmesétől az orfeumi forró revühangulatig - az SZFE végzős zenés színművész osztálya délutántól estig operetteket játszott

Vasárnap délután kettőtől este tízig öt rövidített operettet láthatott az Eiffel Műhelyház közönsége. A maraton minőségéről Novák Eszter és Forgács Péter rendezése, továbbá Selmeczi György zenei irányítása gondoskodott, de a legnagyobb elismerés a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves zenés színművész hallgatóit illeti, akik ezzel a grandiózus előadáscsokorral igazán bizonyították rátermettségüket és föladták a leckét a később végző zenés osztályoknak.

Több betöltése Több betöltése