Ismét Debrecenben kovácsolódik közösséggé az SZFE új évfolyama

2023 augusztus 15., kedd 11:07.
Share

Idén már harmadik alkalommal rendezi meg Debrecenben különleges gólyatáborát a Színház- és Filmművészeti Egyetem, 2023. augusztus 11-18. között.

2021-ben hagyományteremtő jelleggel indult el a Nyári Akadémia, ahol a leendő elsőéves hallgatók nemcsak egymással, hanem oktatóikkal, valamint Debrecen értékeivel, kulturális életével és hagyományaival is megismerkedhetnek. Vidnyánszky Attila egyfajta beavatásként, ráhangoló rendezvényként definiálja ezt az egyhetes eseménysorozatot, hiszen a hallgatók itt kapnak elsőnek lehetőséget arra, hogy megismerjék társaikat és oktatóikat. A Debrecen adta közeg mégis egy kötetlenebb, családiasabb légkört teremt, ahol az osztályok közösségé formálódhatnak. Idén több, mint 140 hallgató érkezik Debrecenbe az ország minden pontjáról. Közülük vannak, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és vannak, akik a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Karán folytatják majd tanulmányaikat, színművész, dramaturg, filmrendező és bábszínész szakon.

A tábor megnyitójának a megújult Csokonai Nemzeti Színház volt a színtere, ahol Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, a Nemzeti Színház főigazgatója, Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, valamint Antal Zsolt az SZFE rektorhelyettese köszöntötte a hallgatókat.

A debreceni intézmények mellett a leendő elsőévesek Hortobágyra is ellátogattak, ahol bepillantást nyerhettek a pásztorélet szépségeibe, bízva abban, hogy a Hortobágy csendje megszólítja a fiatalokat. A csoportot Hortobágy polgármestere, Jakab Ádám fogadta.

A tábor következő napjaiban a debreceni helyi értékek és a debreceniség fogalmának megértésében a hallgatók segítségére lesz a város több olyan intézménye, ami évszázadokra visszanyúló hagyománnyal és történettel rendelkezik. Látogatást tesznek majd a Református Kollégiumba, a Nagytemplomba, valamint a Déri Múzeum Cívisek Világa Várostörténeti Kiállítást is megtekintik majd a hallgatók. A palettából természetesen nem marad ki a Munkácsy-trilógia sem. Itt tartózkodásuk megkoronázásképp pedig az Új Városházán nyíló, Debrecen színháztörténetét bemutató kiállítás megnyitóján adnak műsort a hallgatók augusztus 17-én.

Az Apolló Moziban egy különleges, még be nem mutatott film levetítésére kerül sor. A Semmelweis c. film Koltai Lajos rendezésében kerül a filmvásznakra, várhatóan 2023 őszén. A hallgatóknak most azonban lehetőségük lesz megnézni a filmet, és feltenni kérdéseiket az alkotóknak.

A nagyváradi kirándulás pedig a múlt és a jelen találkozására fókuszál, ahol a Nagyváradi Szigligeti Színház, a Püspöki Palota és a Partium Keresztény Egyetem történetét ismerik meg a diákok. A hallgatókat külön köszönti Molnár Levente, Liszt Ferenc-díjas operaénekes. A szakmai és kulturális programok mellett természetesen csapatépítő programokkal is készülnek a szervezők. A tábort zárórendezvényének pedig a Nagyerdei Víztorony ad otthont.

Varga Réka

 

Egyéb hírek

1956 hőseire emlékeztünk

Egyetemünk az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartotta október 23-ai megemlékezését. Az eseményen beszédet mondott Kiss József Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, egyetemünk oktatója. Az ünnepi műsort Mátyássy Szabolcs és Méhes László másodéves zenés színművész osztályának előadása tette teljessé.

Dokumentumfilm kategóriában is SZFE-s hallgató filmjét díjazták Varsóban

Az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották a Mélypont érzés című új magyar dokumentumfilm világpremierjét. A rangos szemlén elsős (DLA) doktorandusz hallgatónk, Miklós Ádám rendező alkotása a 15 új dokumentumfilmet bemutató versenyprogramban indult. A zsűri nagyra értékelte a film emberi megközelítését és mély empátiájátezért külön elismeréssel jutalmazta az alkotást. A Filmintézet Inkubátor Programjában készült elsőfilm két szerfüggő felépülését mutatja, és december 5-én érkezik a hazai mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

Különdíjat nyert a Holnap meghalok Varsóban!

Egyetemünk elsős (DLA) doktorandusz hallgatója, Cibulya Nikol független magyar horrorfilmje különdíjat kapott a 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál első és második játékfilm-kategóriájában. A világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmfesztiváljának versenyprogramjában hallgatónké volt az egyetlen magyar játékfilm.

SZFE-s filmek versenyeznek három rangos fesztiválon

A napokban több SZFE-s film is képviseli egyetemünket három különböző filmfesztiválon: az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon Szolnokon, a Malter filmfesztiválon Debrecenben és a Nordisk Ungdom Film Festival-on Norvégiában.

Hallgatónk szövegeivel kel új életre Mikszáth klasszikusa

A Békéscsabai Jókai Színházban megkezdődtek a Mikszáth klasszikusa, a Noszty fiú esete Tóth Marival című regény alapján készülő előadás próbái. A darab dramaturgja Czene-Polgár Donát, egyetemünk harmadéves hallgatója.

Újabb filmes stúdióval bővült az SZFE: átadtuk a Kovács László Műtermet

Egyetemünk a mai napon ünnepélyes keretek között adta át legújabb filmes stúdióját. Az operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet egykori hallgatónkról, a világhírű Kovács László operatőrről neveztük el. A beruházás újabb bizonyítéka egyetemünk elkötelezettségének az oktatás színvonalának folyamatos emelése és az intézményfejlesztés mellett.

Magyar és török novellákat állítanak színpadra az SZFE hallgatói

A magyar-török kulturális kapcsolatokat felidéző T’örökségünk című novelláskötetet ünnepélyes keretek között mutatták be hétfőn a Műcsarnokban. Az eseményen prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora ismertette, hogy a kötet válogatott novelláiból az egyetem két rendező hallgatója készít színpadi adaptációt, amelynek premierjét november közepére tervezik.

Esthajnal - A szabadság és szerelem drámai találkozása a Nemzeti Színházban

 „Szerintem Magyarország egyik legnagyobb színházi mozdulata volt a mai este” – fogalmazott Szarka Tamás, az Esthajnal című ősbemutató zeneszerzője a premier után. „Talán ez a darab egy újjászületés számunkra, egy új indulás kezdete” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Több betöltése Több betöltése