Ismét Debrecenben kovácsolódik közösséggé az SZFE új évfolyama

2023 augusztus 15., kedd 11:07.
Share

Idén már harmadik alkalommal rendezi meg Debrecenben különleges gólyatáborát a Színház- és Filmművészeti Egyetem, 2023. augusztus 11-18. között.

2021-ben hagyományteremtő jelleggel indult el a Nyári Akadémia, ahol a leendő elsőéves hallgatók nemcsak egymással, hanem oktatóikkal, valamint Debrecen értékeivel, kulturális életével és hagyományaival is megismerkedhetnek. Vidnyánszky Attila egyfajta beavatásként, ráhangoló rendezvényként definiálja ezt az egyhetes eseménysorozatot, hiszen a hallgatók itt kapnak elsőnek lehetőséget arra, hogy megismerjék társaikat és oktatóikat. A Debrecen adta közeg mégis egy kötetlenebb, családiasabb légkört teremt, ahol az osztályok közösségé formálódhatnak. Idén több, mint 140 hallgató érkezik Debrecenbe az ország minden pontjáról. Közülük vannak, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és vannak, akik a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Karán folytatják majd tanulmányaikat, színművész, dramaturg, filmrendező és bábszínész szakon.

A tábor megnyitójának a megújult Csokonai Nemzeti Színház volt a színtere, ahol Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, a Nemzeti Színház főigazgatója, Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, valamint Antal Zsolt az SZFE rektorhelyettese köszöntötte a hallgatókat.

A debreceni intézmények mellett a leendő elsőévesek Hortobágyra is ellátogattak, ahol bepillantást nyerhettek a pásztorélet szépségeibe, bízva abban, hogy a Hortobágy csendje megszólítja a fiatalokat. A csoportot Hortobágy polgármestere, Jakab Ádám fogadta.

A tábor következő napjaiban a debreceni helyi értékek és a debreceniség fogalmának megértésében a hallgatók segítségére lesz a város több olyan intézménye, ami évszázadokra visszanyúló hagyománnyal és történettel rendelkezik. Látogatást tesznek majd a Református Kollégiumba, a Nagytemplomba, valamint a Déri Múzeum Cívisek Világa Várostörténeti Kiállítást is megtekintik majd a hallgatók. A palettából természetesen nem marad ki a Munkácsy-trilógia sem. Itt tartózkodásuk megkoronázásképp pedig az Új Városházán nyíló, Debrecen színháztörténetét bemutató kiállítás megnyitóján adnak műsort a hallgatók augusztus 17-én.

Az Apolló Moziban egy különleges, még be nem mutatott film levetítésére kerül sor. A Semmelweis c. film Koltai Lajos rendezésében kerül a filmvásznakra, várhatóan 2023 őszén. A hallgatóknak most azonban lehetőségük lesz megnézni a filmet, és feltenni kérdéseiket az alkotóknak.

A nagyváradi kirándulás pedig a múlt és a jelen találkozására fókuszál, ahol a Nagyváradi Szigligeti Színház, a Püspöki Palota és a Partium Keresztény Egyetem történetét ismerik meg a diákok. A hallgatókat külön köszönti Molnár Levente, Liszt Ferenc-díjas operaénekes. A szakmai és kulturális programok mellett természetesen csapatépítő programokkal is készülnek a szervezők. A tábort zárórendezvényének pedig a Nagyerdei Víztorony ad otthont.

Varga Réka

 

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése