Ismét Debrecenben kovácsolódik közösséggé az SZFE új évfolyama

2023 augusztus 15., kedd 11:07.
Share

Idén már harmadik alkalommal rendezi meg Debrecenben különleges gólyatáborát a Színház- és Filmművészeti Egyetem, 2023. augusztus 11-18. között.

2021-ben hagyományteremtő jelleggel indult el a Nyári Akadémia, ahol a leendő elsőéves hallgatók nemcsak egymással, hanem oktatóikkal, valamint Debrecen értékeivel, kulturális életével és hagyományaival is megismerkedhetnek. Vidnyánszky Attila egyfajta beavatásként, ráhangoló rendezvényként definiálja ezt az egyhetes eseménysorozatot, hiszen a hallgatók itt kapnak elsőnek lehetőséget arra, hogy megismerjék társaikat és oktatóikat. A Debrecen adta közeg mégis egy kötetlenebb, családiasabb légkört teremt, ahol az osztályok közösségé formálódhatnak. Idén több, mint 140 hallgató érkezik Debrecenbe az ország minden pontjáról. Közülük vannak, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és vannak, akik a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Karán folytatják majd tanulmányaikat, színművész, dramaturg, filmrendező és bábszínész szakon.

A tábor megnyitójának a megújult Csokonai Nemzeti Színház volt a színtere, ahol Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, a Nemzeti Színház főigazgatója, Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, valamint Antal Zsolt az SZFE rektorhelyettese köszöntötte a hallgatókat.

A debreceni intézmények mellett a leendő elsőévesek Hortobágyra is ellátogattak, ahol bepillantást nyerhettek a pásztorélet szépségeibe, bízva abban, hogy a Hortobágy csendje megszólítja a fiatalokat. A csoportot Hortobágy polgármestere, Jakab Ádám fogadta.

A tábor következő napjaiban a debreceni helyi értékek és a debreceniség fogalmának megértésében a hallgatók segítségére lesz a város több olyan intézménye, ami évszázadokra visszanyúló hagyománnyal és történettel rendelkezik. Látogatást tesznek majd a Református Kollégiumba, a Nagytemplomba, valamint a Déri Múzeum Cívisek Világa Várostörténeti Kiállítást is megtekintik majd a hallgatók. A palettából természetesen nem marad ki a Munkácsy-trilógia sem. Itt tartózkodásuk megkoronázásképp pedig az Új Városházán nyíló, Debrecen színháztörténetét bemutató kiállítás megnyitóján adnak műsort a hallgatók augusztus 17-én.

Az Apolló Moziban egy különleges, még be nem mutatott film levetítésére kerül sor. A Semmelweis c. film Koltai Lajos rendezésében kerül a filmvásznakra, várhatóan 2023 őszén. A hallgatóknak most azonban lehetőségük lesz megnézni a filmet, és feltenni kérdéseiket az alkotóknak.

A nagyváradi kirándulás pedig a múlt és a jelen találkozására fókuszál, ahol a Nagyváradi Szigligeti Színház, a Püspöki Palota és a Partium Keresztény Egyetem történetét ismerik meg a diákok. A hallgatókat külön köszönti Molnár Levente, Liszt Ferenc-díjas operaénekes. A szakmai és kulturális programok mellett természetesen csapatépítő programokkal is készülnek a szervezők. A tábort zárórendezvényének pedig a Nagyerdei Víztorony ad otthont.

Varga Réka

 

Egyéb hírek

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti olasz bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina harmadéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Több betöltése Több betöltése