Kiosztották a 9. Magyar Speciális Filmfesztivál díjait

B. Török Fruzsina
2023 november 13., hétfő 10:45.
Share

Budapest, Eger, Szolnok és Szombathely filmrajongói november 7. és 9. között egy különleges eseménynek lehettek részesei. A 9. Magyar Speciális Filmfesztivál Magyarországon egyedülálló módon fogyatékossággal élők életét és történeteit állította a középpontba. Az esemény három napja alatt a közönségnek lehetősége volt megtekinteni 60 ilyen témájú filmet, és egyúttal részt venni a számos kísérőprogramon, amelyek izgalmas és tanulságos élményeket nyújtottak.

A fesztivált a szervezők azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek gondolataira és érzéseire, valamint, hogy hozzájáruljanak az elfogadásukhoz a társadalomban. A filmek, melyeket bemutattak, nemcsak az alkotók kreativitását tükrözték, hanem az érintettek életét és küzdelmeit is hűen ábrázolták. Ezek a filmek mindenki számára könnyen érthetőek voltak, és bárki, függetlenül a sérültségtől, vagy a nemzeti hovatartozástól, megtalálhatta bennük az erőt, a hitet és az élni akarást. A filmek nemcsak a kultúrát gazdagították, hanem segítettek az embereket az érzékenyítésben és a megértésben is.

Az esemény különlegessége az volt, hogy a fogyatékkal élő emberek és a filmes szakma képviselői egyaránt lehetőséget kaptak a kreatív önkifejezésre, valamint arra, hogy megmutassák magukat a közönségnek. Ezenkívül a fesztiválon számos kísérőprogram is szerepelt, beleértve szakmai kerekasztal-beszélgetéseket, a Bud Spencer és Terence Hill Emlékzenekar jótékonysági koncertjét, valamint az  autizmussal élő fiatal filmes alkotó, Gömbös Olivér Futottam Holdversenyt című könyvének zenés, verses bemutatóját. Ezek a programok tovább színesítették az eseményt, és lehetővé tették a résztvevők számára, hogy még mélyebben megismerjék a fogyatékkal élő emberek világát és történeteit.

A díjkiosztó ünnepséget 2023. november 9-én rendezték meg a budapesti Eötvös10 Művelődési Házban. A zsűri különböző kategóriákban osztotta ki a díjakat, elismerve a filmek kreativitását, hiteles ábrázolását, és az emberi segítségnyújtás és méltóság bemutatását. Az ünnepélyes eredményhirdetés során a közönség és a filmes alkotók egyaránt izgatottan várták, hogy kiket díjaznak a kiváló teljesítményükért.

Dr. Bátori Anna filmteoretikus, az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének egyetemi docense a filmfesztivál versenyfilmjeinek kapcsán elmondta, hogy az egyetemen tanított történetmesélés és filmművészet elméleti alapjaihoz képest az volt az érzése, a fesztiválon részt vevő alkotók nagy része valóban szenvedéllyel és örömmel vetette bele magát a történetmesélésbe. „Örült annak, hogy sok olyan alkotó és segítő személy is jelen volt, akiknek a történetmesélés könnyedén ment.” Emellett kiemelte a megható, szívhez szóló, megmosolyogtató és ugyanakkor szomorú, mély emberi történetek sokféleségét.

Amatőr kategóriában azt az alkotót választották 1. helyezettnek, aki bátran merte vállalni a történetmesélés nehézségeit, és sikeresen át tudta vinni ennek kérdéseit a vászonra. Bátori Anna dicsérte a Profi kategóriában versenyző filmeket, mivel többségük olyan társadalmi kérdéseket feszegetett, amelyek nagyon aktuálisak, és fontos lenne, hogy ezek eljussanak a nagyközönséghez is. Véleménye szerint a két kategóriát nem érdemes összehasonlítani esztétikai szempontból, de üzenet szempontjából szükséges lenne, hogy minél több olyan film készüljön, amelyek a fogyatékossággal élő emberek mindennapi küzdelmeit is bemutatják.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem különdíját Speciális kategóriában a Történetek a telómból című film alkotója, Gombos Olivér kapta.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem különdíját Profi kategóriában a Water, Wind, Dust and Bread című film alkotója, Mahdi Zamanpour Kiasari kapta.

A 9. Magyar Speciális Filmfesztivál egy olyan esemény volt, amelynek során a film és a kultúra segítették elő a fogyatékkal élők történeteinek megismerését és társadalmi elfogadásukat. A rendezvény méltóképpen hozzájárult ahhoz, hogy ezek az emberek és az ő történeteik láthatóbbá váljanak, valamint, hogy hasonló erővel és elszántsággal inspiráljanak másokat.

 

Egyéb hírek

Podcast - Bánk bán bábopera

Bánk bán szarvasként, Gertrúd galléros gyíkként, Ottó kígyóként, Melinda pedig galamb képében jelenik meg Katona József drámájának SZFE-s feldolgozásában. De nem csak ebből a szempontból mondható különlegesnek Fejes Szabolcs III. éves prózai színházrendező szakos hallgató előadása: báboperaként állította színpadra a Bánk bánt. Ez azt is mutatja, hogy a mai fiatal alkotók fantáziáját ugyanúgy megmozgatja a magyar drámairodalom csúcsalkotása, mint a nagy rendezőelődökét. Azt, hogy a merésznek mondható adaptációt hogyan fogadja a közönség, már megtapasztalhatták a hallgatók, ráadásul nemzetközi szinten. Ugyanis az alkotókat az a megtiszteltetés érte, hogy darabjuk premierjének a londoni Liszt Intézet adott otthont. A londoni bemutatóról a bábopera rendezője és zenei vezetője, Erdős Boglára hazatérésük után nekünk is mesélt. Az interjút itt tudjátok meghallgatni.

Nemzetközi Nyári Akadémia - videó

Nemzetközi Nyári Akadémiát rendezett az SZFE, a Soproni Egyetem és a Nemzeti Színház együttműködésével. A francia, török, grúz és magyar hallgatók minden nyelvi nehézséget áthidalva együtt alkottak egy héten át Sopronban. Nézd meg a nemzetközi tábor összefoglaló videóját.

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Több betöltése Több betöltése