Kiosztották a 9. Magyar Speciális Filmfesztivál díjait

B. Török Fruzsina
2023 november 13., hétfő 10:45.
Share

Budapest, Eger, Szolnok és Szombathely filmrajongói november 7. és 9. között egy különleges eseménynek lehettek részesei. A 9. Magyar Speciális Filmfesztivál Magyarországon egyedülálló módon fogyatékossággal élők életét és történeteit állította a középpontba. Az esemény három napja alatt a közönségnek lehetősége volt megtekinteni 60 ilyen témájú filmet, és egyúttal részt venni a számos kísérőprogramon, amelyek izgalmas és tanulságos élményeket nyújtottak.

A fesztivált a szervezők azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek gondolataira és érzéseire, valamint, hogy hozzájáruljanak az elfogadásukhoz a társadalomban. A filmek, melyeket bemutattak, nemcsak az alkotók kreativitását tükrözték, hanem az érintettek életét és küzdelmeit is hűen ábrázolták. Ezek a filmek mindenki számára könnyen érthetőek voltak, és bárki, függetlenül a sérültségtől, vagy a nemzeti hovatartozástól, megtalálhatta bennük az erőt, a hitet és az élni akarást. A filmek nemcsak a kultúrát gazdagították, hanem segítettek az embereket az érzékenyítésben és a megértésben is.

Az esemény különlegessége az volt, hogy a fogyatékkal élő emberek és a filmes szakma képviselői egyaránt lehetőséget kaptak a kreatív önkifejezésre, valamint arra, hogy megmutassák magukat a közönségnek. Ezenkívül a fesztiválon számos kísérőprogram is szerepelt, beleértve szakmai kerekasztal-beszélgetéseket, a Bud Spencer és Terence Hill Emlékzenekar jótékonysági koncertjét, valamint az  autizmussal élő fiatal filmes alkotó, Gömbös Olivér Futottam Holdversenyt című könyvének zenés, verses bemutatóját. Ezek a programok tovább színesítették az eseményt, és lehetővé tették a résztvevők számára, hogy még mélyebben megismerjék a fogyatékkal élő emberek világát és történeteit.

A díjkiosztó ünnepséget 2023. november 9-én rendezték meg a budapesti Eötvös10 Művelődési Házban. A zsűri különböző kategóriákban osztotta ki a díjakat, elismerve a filmek kreativitását, hiteles ábrázolását, és az emberi segítségnyújtás és méltóság bemutatását. Az ünnepélyes eredményhirdetés során a közönség és a filmes alkotók egyaránt izgatottan várták, hogy kiket díjaznak a kiváló teljesítményükért.

Dr. Bátori Anna filmteoretikus, az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének egyetemi docense a filmfesztivál versenyfilmjeinek kapcsán elmondta, hogy az egyetemen tanított történetmesélés és filmművészet elméleti alapjaihoz képest az volt az érzése, a fesztiválon részt vevő alkotók nagy része valóban szenvedéllyel és örömmel vetette bele magát a történetmesélésbe. „Örült annak, hogy sok olyan alkotó és segítő személy is jelen volt, akiknek a történetmesélés könnyedén ment.” Emellett kiemelte a megható, szívhez szóló, megmosolyogtató és ugyanakkor szomorú, mély emberi történetek sokféleségét.

Amatőr kategóriában azt az alkotót választották 1. helyezettnek, aki bátran merte vállalni a történetmesélés nehézségeit, és sikeresen át tudta vinni ennek kérdéseit a vászonra. Bátori Anna dicsérte a Profi kategóriában versenyző filmeket, mivel többségük olyan társadalmi kérdéseket feszegetett, amelyek nagyon aktuálisak, és fontos lenne, hogy ezek eljussanak a nagyközönséghez is. Véleménye szerint a két kategóriát nem érdemes összehasonlítani esztétikai szempontból, de üzenet szempontjából szükséges lenne, hogy minél több olyan film készüljön, amelyek a fogyatékossággal élő emberek mindennapi küzdelmeit is bemutatják.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem különdíját Speciális kategóriában a Történetek a telómból című film alkotója, Gombos Olivér kapta.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem különdíját Profi kategóriában a Water, Wind, Dust and Bread című film alkotója, Mahdi Zamanpour Kiasari kapta.

A 9. Magyar Speciális Filmfesztivál egy olyan esemény volt, amelynek során a film és a kultúra segítették elő a fogyatékkal élők történeteinek megismerését és társadalmi elfogadásukat. A rendezvény méltóképpen hozzájárult ahhoz, hogy ezek az emberek és az ő történeteik láthatóbbá váljanak, valamint, hogy hasonló erővel és elszántsággal inspiráljanak másokat.

 

Egyéb hírek

SZFE-s előadás Nagyváradon

Az ötödéves zenés színművész osztály Cseh Tamás és Bereményi Géza Frontátvonulás című előadásával kezdődik a 12. HolnapUtán Fesztivál, a nagyváradi Szigligeti Színház összművészeti seregszemléje. A június 10-16. közötti eseményen három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását láthatja a közönség.

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna alkotása a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a 12. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Több betöltése Több betöltése