Kiosztották a 9. Magyar Speciális Filmfesztivál díjait

B. Török Fruzsina
november 13., hétfő 10:45
Share

Budapest, Eger, Szolnok és Szombathely filmrajongói november 7. és 9. között egy különleges eseménynek lehettek részesei. A 9. Magyar Speciális Filmfesztivál Magyarországon egyedülálló módon fogyatékossággal élők életét és történeteit állította a középpontba. Az esemény három napja alatt a közönségnek lehetősége volt megtekinteni 60 ilyen témájú filmet, és egyúttal részt venni a számos kísérőprogramon, amelyek izgalmas és tanulságos élményeket nyújtottak.

A fesztivált a szervezők azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek gondolataira és érzéseire, valamint, hogy hozzájáruljanak az elfogadásukhoz a társadalomban. A filmek, melyeket bemutattak, nemcsak az alkotók kreativitását tükrözték, hanem az érintettek életét és küzdelmeit is hűen ábrázolták. Ezek a filmek mindenki számára könnyen érthetőek voltak, és bárki, függetlenül a sérültségtől, vagy a nemzeti hovatartozástól, megtalálhatta bennük az erőt, a hitet és az élni akarást. A filmek nemcsak a kultúrát gazdagították, hanem segítettek az embereket az érzékenyítésben és a megértésben is.

Az esemény különlegessége az volt, hogy a fogyatékkal élő emberek és a filmes szakma képviselői egyaránt lehetőséget kaptak a kreatív önkifejezésre, valamint arra, hogy megmutassák magukat a közönségnek. Ezenkívül a fesztiválon számos kísérőprogram is szerepelt, beleértve szakmai kerekasztal-beszélgetéseket, a Bud Spencer és Terence Hill Emlékzenekar jótékonysági koncertjét, valamint az  autizmussal élő fiatal filmes alkotó, Gömbös Olivér Futottam Holdversenyt című könyvének zenés, verses bemutatóját. Ezek a programok tovább színesítették az eseményt, és lehetővé tették a résztvevők számára, hogy még mélyebben megismerjék a fogyatékkal élő emberek világát és történeteit.

A díjkiosztó ünnepséget 2023. november 9-én rendezték meg a budapesti Eötvös10 Művelődési Házban. A zsűri különböző kategóriákban osztotta ki a díjakat, elismerve a filmek kreativitását, hiteles ábrázolását, és az emberi segítségnyújtás és méltóság bemutatását. Az ünnepélyes eredményhirdetés során a közönség és a filmes alkotók egyaránt izgatottan várták, hogy kiket díjaznak a kiváló teljesítményükért.

Dr. Bátori Anna filmteoretikus, az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének egyetemi docense a filmfesztivál versenyfilmjeinek kapcsán elmondta, hogy az egyetemen tanított történetmesélés és filmművészet elméleti alapjaihoz képest az volt az érzése, a fesztiválon részt vevő alkotók nagy része valóban szenvedéllyel és örömmel vetette bele magát a történetmesélésbe. “Örült annak, hogy sok olyan alkotó és segítő személy is jelen volt, akiknek a történetmesélés könnyedén ment.” Emellett kiemelte a megható, szívhez szóló, megmosolyogtató és ugyanakkor szomorú, mély emberi történetek sokféleségét.

Amatőr kategóriában azt az alkotót választották 1. helyezettnek, aki bátran merte vállalni a történetmesélés nehézségeit, és sikeresen át tudta vinni ennek kérdéseit a vászonra. Bátori Anna dicsérte a Profi kategóriában versenyző filmeket, mivel többségük olyan társadalmi kérdéseket feszegetett, amelyek nagyon aktuálisak, és fontos lenne, hogy ezek eljussanak a nagyközönséghez is. Véleménye szerint a két kategóriát nem érdemes összehasonlítani esztétikai szempontból, de üzenet szempontjából szükséges lenne, hogy minél több olyan film készüljön, amelyek a fogyatékossággal élő emberek mindennapi küzdelmeit is bemutatják.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem különdíját Speciális kategóriában a Történetek a telómból című film alkotója, Gombos Olivér kapta.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem különdíját Profi kategóriában a Water, Wind, Dust and Bread című film alkotója, Mahdi Zamanpour Kiasari kapta.

A 9. Magyar Speciális Filmfesztivál egy olyan esemény volt, amelynek során a film és a kultúra segítették elő a fogyatékkal élők történeteinek megismerését és társadalmi elfogadásukat. A rendezvény méltóképpen hozzájárult ahhoz, hogy ezek az emberek és az ő történeteik láthatóbbá váljanak, valamint, hogy hasonló erővel és elszántsággal inspiráljanak másokat.

 

Egyéb hírek

Berecz Péter Junior Prima-díjas újságíró diplomafilmje

Berecz Péter Junior Prima- díjas újságíró 2023-ban diplomázott az SZFE-n televíziós műsorkészítő szakon. A film 50 perces televíziós riport-dokumentumfilm, és a finn oktatási rendszert vizsgálja magyar szemszögből.

Meghívó Trencsényi Klára DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Trencsényi Klára DLA disszertációjának nyilvános védésére.

Meghívó Szilágyi Bálint DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Szilágyi Bálint DLA disszertációjának nyilvános védésére.

MEGHÍVÓ Nagy Gergely DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Nagy Gergely DLA disszertációjának nyilvános védésére

MEGHÍVÓ Balogh Áron Zsigmond DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Balogh Áron Zsigmond DLA disszertációjának nyilvános védésére.

SZFE Backstage- prózai színművész szak zenés színészmesterség órája Kálloy Molnár Péterrel

Az SZFE Backstage soron következő részében az SZFE prózai színművész szak zenés színészmesterség óráján jártunk.

Az SZFE második Nyílt Napja: Interaktív betekintés a filmes képzés világába

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem második Nyílt Napjának megrendezése a filmes képzés iránt érdeklődő hallgatójelöltek számára ismételten bizonyította, hogy az egyetem elkötelezett a tehetségek felkutatása és a képzése iránt. Az eseményt a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezető-helyettesei, Csáky Attila és Pacskovszky József nyitották meg, üdvözölve a nagy létszámú hallgatóságot.

Semmelweis című film kulisszái

Koltai Lajos filmrendező és operatőr, az SZFE filmrendező MA oktatója nem csupán a filmvásznon teremt csodát, de tanítványainak is lehetőséget ad arra, hogy betekintést nyerjenek a filmes alkotások mögött rejlő munkafolyamatokba. Erről tanúskodik az a mély benyomás is, amit a Semmelweis című film forgatása hagyott hallgatójában.

Több betöltése Több betöltése