Lélekmozgató élmény – Parasport Nap az SZFE hallgatóival a Nemzeti Színházban

B. Török Fruzsina
február 29., csütörtök 19:49
Share

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói már harmadszor vettek részt a Magyar Parasport Nap alkalmából megrendezett Lélekmozgató programon, amelyet idén február 29-én tartottak a Nemzeti Színházban. A hallgatók találkozhattak Dani Gyöngyi paralimpikon kerekesszékes vívóval, Bovier György kerekesszékes teniszezővel és Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével. Ez a rendhagyó esemény lehetőséget teremtett az SZFE hallgatóinak, hogy személyesen megismerjék a mozgássérültek mindennapjait és részesei lehessenek annak az inspiráló életerőnek, amellyel a fogyatékkal élők nap mint nap élik az életüket.

A Magyar Parasport Napja minden évben  a fogyatékkal elő sportolók teljesítménye és kitartása előtt tiszteleg, valamint felhívja a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára a sportban. Ezen a napon ünneplik a parasportolókat és azokat a szervezeteket, amelyek elősegítik a parasport népszerűsítését, illetve támogatását. A különleges nap alkalmából Magyarországon először 2018-ban tartottak programokat, azóta pedig minden évben megrendezik, hogy ezzel is erősítsék a parasport iránti társadalmi tudatosságot annak érdekében, hogy minél inkább elismerjék a mozgássérült sportolók eredményeit és elkötelezettségét.

A Nemzeti Színházban tartott idei találkozó során Dani Gyöngyi és Bovier György szívbemarkoló őszinteséggel osztotta meg az életüket és a sorsukat megváltoztató történetüket. Dani Gyöngyi tizenhat évesen szembenézett a halállal, miután egy tragikus esemény kerekesszékbe kényszerítette. Bovier György egy tragikus autóbaleset következtében vesztette el mozgását – sok humorral, őszinteséggel és tabuk nélkül osztotta meg tapasztalatait. Lehetővé tette, hogy a hallgatók testközelből tapasztalják meg a kerekesszék használatának mindennapi nehézségeit. Dani Gyöngyi és Bovier György példái azt mutatták meg, hogy az élet akkor is számos lehetőséget kínál, amikor az út kihívásokkal teli és nehezen járható. A résztvevő hallgatóink szembesülhettek a testi korlátokkal és felfedezhették a belső erőforrásaikat is, ezáltal pedig empatikusabbá válhattak azok iránt, akik hasonlóképpen mozgássérültek. A rendhagyó mozgásóra segítségével a hallgatóink nem csupán egy esemény résztvevőivé váltak, hanem részesei lehettek egy olyan mozgalomnak is, amelynek célja a parasport és a fogyatékossággal élők életének megismertetése a társadalom szélesebb rétegeivel.

Az SZFE és a Nemzeti Színház együttes erőfeszítésével a parasport, a színház és a film világa összetalálkoztak, és ebből az összeolvadásból születtek olyan tanulságok, amelyek nemcsak a színházi életet gazdagítják, hanem az egész társadalmat is. A mozgásóra egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől, hogy az élet valódi értéke a kitartásban, a közösség erejében és az együttérzésben rejlik.

Köszönettel tartozunk Dani Gyöngyinek, Szabó Lászlónak és Bovier Györgynek, hogy átadták élményeiket, élettapasztalataikat.

Az első paralimpiai játékok története 1960-ban kezdődött Rómában. Az eseményt Antonio Maglio, az Ostiában található Gerincsérültek Központjának (INAIL) igazgatója kezdeményezte. Az olasz főváros adott otthont az első paralimpiának is, ahol 23 küldöttség 400 kerekes székes sportolója vett részt. A rendezvény teljes támogatást élvezett az olasz kormány és az INAIL részéről. Az akkoriban „Mozgássérültek Olimpiája” néven ismert eseményre XXIII. János pápa is külön figyelmet szentelt, audiencián fogadva a résztvevőket. Később a pápa, amikor a modern paralimpiai játékok megalapítóját, Sir Ludwig Guttmannt fogadta, azzal méltatta őt, hogy „Ön a mozgássérültek Coubertinje”, utalva a modern olimpiai játékok megalkotójára, Pierre de Coubertinra.

Egyéb hírek

1956 hőseire emlékeztünk

Egyetemünk az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartotta október 23-ai megemlékezését. Az eseményen beszédet mondott Kiss József Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, egyetemünk oktatója. Az ünnepi műsort Mátyássy Szabolcs és Méhes László másodéves zenés színművész osztályának előadása tette teljessé.

Dokumentumfilm kategóriában is SZFE-s hallgató filmjét díjazták Varsóban

Az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották a Mélypont érzés című új magyar dokumentumfilm világpremierjét. A rangos szemlén elsős (DLA) doktorandusz hallgatónk, Miklós Ádám rendező alkotása a 15 új dokumentumfilmet bemutató versenyprogramban indult. A zsűri nagyra értékelte a film emberi megközelítését és mély empátiájátezért külön elismeréssel jutalmazta az alkotást. A Filmintézet Inkubátor Programjában készült elsőfilm két szerfüggő felépülését mutatja, és december 5-én érkezik a hazai mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

Különdíjat nyert a Holnap meghalok Varsóban!

Egyetemünk elsős (DLA) doktorandusz hallgatója, Cibulya Nikol független magyar horrorfilmje különdíjat kapott a 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál első és második játékfilm-kategóriájában. A világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmfesztiváljának versenyprogramjában hallgatónké volt az egyetlen magyar játékfilm.

SZFE-s filmek versenyeznek három rangos fesztiválon

A napokban több SZFE-s film is képviseli egyetemünket három különböző filmfesztiválon: az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon Szolnokon, a Malter filmfesztiválon Debrecenben és a Nordisk Ungdom Film Festival-on Norvégiában.

Hallgatónk szövegeivel kel új életre Mikszáth klasszikusa

A Békéscsabai Jókai Színházban megkezdődtek a Mikszáth klasszikusa, a Noszty fiú esete Tóth Marival című regény alapján készülő előadás próbái. A darab dramaturgja Czene-Polgár Donát, egyetemünk harmadéves hallgatója.

Újabb filmes stúdióval bővült az SZFE: átadtuk a Kovács László Műtermet

Egyetemünk a mai napon ünnepélyes keretek között adta át legújabb filmes stúdióját. Az operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet egykori hallgatónkról, a világhírű Kovács László operatőrről neveztük el. A beruházás újabb bizonyítéka egyetemünk elkötelezettségének az oktatás színvonalának folyamatos emelése és az intézményfejlesztés mellett.

Magyar és török novellákat állítanak színpadra az SZFE hallgatói

A magyar-török kulturális kapcsolatokat felidéző T’örökségünk című novelláskötetet ünnepélyes keretek között mutatták be hétfőn a Műcsarnokban. Az eseményen prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora ismertette, hogy a kötet válogatott novelláiból az egyetem két rendező hallgatója készít színpadi adaptációt, amelynek premierjét november közepére tervezik.

Esthajnal - A szabadság és szerelem drámai találkozása a Nemzeti Színházban

 „Szerintem Magyarország egyik legnagyobb színházi mozdulata volt a mai este” – fogalmazott Szarka Tamás, az Esthajnal című ősbemutató zeneszerzője a premier után. „Talán ez a darab egy újjászületés számunkra, egy új indulás kezdete” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Több betöltése Több betöltése