Lélekmozgató élmény – Parasport Nap az SZFE hallgatóival a Nemzeti Színházban

B. Török Fruzsina
február 29., csütörtök 19:49
Share

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói már harmadszor vettek részt a Magyar Parasport Nap alkalmából megrendezett Lélekmozgató programon, amelyet idén február 29-én tartottak a Nemzeti Színházban. A hallgatók találkozhattak Dani Gyöngyi paralimpikon kerekesszékes vívóval, Bovier György kerekesszékes teniszezővel és Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével. Ez a rendhagyó esemény lehetőséget teremtett az SZFE hallgatóinak, hogy személyesen megismerjék a mozgássérültek mindennapjait és részesei lehessenek annak az inspiráló életerőnek, amellyel a fogyatékkal élők nap mint nap élik az életüket.

A Magyar Parasport Napja minden évben  a fogyatékkal elő sportolók teljesítménye és kitartása előtt tiszteleg, valamint felhívja a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára a sportban. Ezen a napon ünneplik a parasportolókat és azokat a szervezeteket, amelyek elősegítik a parasport népszerűsítését, illetve támogatását. A különleges nap alkalmából Magyarországon először 2018-ban tartottak programokat, azóta pedig minden évben megrendezik, hogy ezzel is erősítsék a parasport iránti társadalmi tudatosságot annak érdekében, hogy minél inkább elismerjék a mozgássérült sportolók eredményeit és elkötelezettségét.

A Nemzeti Színházban tartott idei találkozó során Dani Gyöngyi és Bovier György szívbemarkoló őszinteséggel osztotta meg az életüket és a sorsukat megváltoztató történetüket. Dani Gyöngyi tizenhat évesen szembenézett a halállal, miután egy tragikus esemény kerekesszékbe kényszerítette. Bovier György egy tragikus autóbaleset következtében vesztette el mozgását – sok humorral, őszinteséggel és tabuk nélkül osztotta meg tapasztalatait. Lehetővé tette, hogy a hallgatók testközelből tapasztalják meg a kerekesszék használatának mindennapi nehézségeit. Dani Gyöngyi és Bovier György példái azt mutatták meg, hogy az élet akkor is számos lehetőséget kínál, amikor az út kihívásokkal teli és nehezen járható. A résztvevő hallgatóink szembesülhettek a testi korlátokkal és felfedezhették a belső erőforrásaikat is, ezáltal pedig empatikusabbá válhattak azok iránt, akik hasonlóképpen mozgássérültek. A rendhagyó mozgásóra segítségével a hallgatóink nem csupán egy esemény résztvevőivé váltak, hanem részesei lehettek egy olyan mozgalomnak is, amelynek célja a parasport és a fogyatékossággal élők életének megismertetése a társadalom szélesebb rétegeivel.

Az SZFE és a Nemzeti Színház együttes erőfeszítésével a parasport, a színház és a film világa összetalálkoztak, és ebből az összeolvadásból születtek olyan tanulságok, amelyek nemcsak a színházi életet gazdagítják, hanem az egész társadalmat is. A mozgásóra egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől, hogy az élet valódi értéke a kitartásban, a közösség erejében és az együttérzésben rejlik.

Köszönettel tartozunk Dani Gyöngyinek, Szabó Lászlónak és Bovier Györgynek, hogy átadták élményeiket, élettapasztalataikat.

Az első paralimpiai játékok története 1960-ban kezdődött Rómában. Az eseményt Antonio Maglio, az Ostiában található Gerincsérültek Központjának (INAIL) igazgatója kezdeményezte. Az olasz főváros adott otthont az első paralimpiának is, ahol 23 küldöttség 400 kerekes székes sportolója vett részt. A rendezvény teljes támogatást élvezett az olasz kormány és az INAIL részéről. Az akkoriban „Mozgássérültek Olimpiája” néven ismert eseményre XXIII. János pápa is külön figyelmet szentelt, audiencián fogadva a résztvevőket. Később a pápa, amikor a modern paralimpiai játékok megalapítóját, Sir Ludwig Guttmannt fogadta, azzal méltatta őt, hogy „Ön a mozgássérültek Coubertinje”, utalva a modern olimpiai játékok megalkotójára, Pierre de Coubertinra.

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése