Lélekmozgató élmény – Parasport Nap az SZFE hallgatóival a Nemzeti Színházban

B. Török Fruzsina
február 29., csütörtök 19:49
Share

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói már harmadszor vettek részt a Magyar Parasport Nap alkalmából megrendezett Lélekmozgató programon, amelyet idén február 29-én tartottak a Nemzeti Színházban. A hallgatók találkozhattak Dani Gyöngyi paralimpikon kerekesszékes vívóval, Bovier György kerekesszékes teniszezővel és Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével. Ez a rendhagyó esemény lehetőséget teremtett az SZFE hallgatóinak, hogy személyesen megismerjék a mozgássérültek mindennapjait és részesei lehessenek annak az inspiráló életerőnek, amellyel a fogyatékkal élők nap mint nap élik az életüket.

A Magyar Parasport Napja minden évben  a fogyatékkal elő sportolók teljesítménye és kitartása előtt tiszteleg, valamint felhívja a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára a sportban. Ezen a napon ünneplik a parasportolókat és azokat a szervezeteket, amelyek elősegítik a parasport népszerűsítését, illetve támogatását. A különleges nap alkalmából Magyarországon először 2018-ban tartottak programokat, azóta pedig minden évben megrendezik, hogy ezzel is erősítsék a parasport iránti társadalmi tudatosságot annak érdekében, hogy minél inkább elismerjék a mozgássérült sportolók eredményeit és elkötelezettségét.

A Nemzeti Színházban tartott idei találkozó során Dani Gyöngyi és Bovier György szívbemarkoló őszinteséggel osztotta meg az életüket és a sorsukat megváltoztató történetüket. Dani Gyöngyi tizenhat évesen szembenézett a halállal, miután egy tragikus esemény kerekesszékbe kényszerítette. Bovier György egy tragikus autóbaleset következtében vesztette el mozgását – sok humorral, őszinteséggel és tabuk nélkül osztotta meg tapasztalatait. Lehetővé tette, hogy a hallgatók testközelből tapasztalják meg a kerekesszék használatának mindennapi nehézségeit. Dani Gyöngyi és Bovier György példái azt mutatták meg, hogy az élet akkor is számos lehetőséget kínál, amikor az út kihívásokkal teli és nehezen járható. A résztvevő hallgatóink szembesülhettek a testi korlátokkal és felfedezhették a belső erőforrásaikat is, ezáltal pedig empatikusabbá válhattak azok iránt, akik hasonlóképpen mozgássérültek. A rendhagyó mozgásóra segítségével a hallgatóink nem csupán egy esemény résztvevőivé váltak, hanem részesei lehettek egy olyan mozgalomnak is, amelynek célja a parasport és a fogyatékossággal élők életének megismertetése a társadalom szélesebb rétegeivel.

Az SZFE és a Nemzeti Színház együttes erőfeszítésével a parasport, a színház és a film világa összetalálkoztak, és ebből az összeolvadásból születtek olyan tanulságok, amelyek nemcsak a színházi életet gazdagítják, hanem az egész társadalmat is. A mozgásóra egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől, hogy az élet valódi értéke a kitartásban, a közösség erejében és az együttérzésben rejlik.

Köszönettel tartozunk Dani Gyöngyinek, Szabó Lászlónak és Bovier Györgynek, hogy átadták élményeiket, élettapasztalataikat.

Az első paralimpiai játékok története 1960-ban kezdődött Rómában. Az eseményt Antonio Maglio, az Ostiában található Gerincsérültek Központjának (INAIL) igazgatója kezdeményezte. Az olasz főváros adott otthont az első paralimpiának is, ahol 23 küldöttség 400 kerekes székes sportolója vett részt. A rendezvény teljes támogatást élvezett az olasz kormány és az INAIL részéről. Az akkoriban “Mozgássérültek Olimpiája” néven ismert eseményre XXIII. János pápa is külön figyelmet szentelt, audiencián fogadva a résztvevőket. Később a pápa, amikor a modern paralimpiai játékok megalapítóját, Sir Ludwig Guttmannt fogadta, azzal méltatta őt, hogy „Ön a mozgássérültek Coubertinje”, utalva a modern olimpiai játékok megalkotójára, Pierre de Coubertinra.

Egyéb hírek

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti olasz bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina harmadéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Több betöltése Több betöltése