Madách Projekt - Falanszter

B. Török Fruzsina ,Hegedüs Kata
2023 június 7., szerda 13:46.
Share

A Madách Projekt Falanszter színét az SZFE és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Kaposvár) hallgatói adják elő. A próbák hetek óta folynak, ezúttal az Eiffel Műhelyházban próbáló hallgatókhoz látogattunk el, néztünk bele a próbába és beszélgettünk a rendezővel, Molnár Kristóffal.

“A Falanszter szín sok szempontból izgalmas, érdekes, és új, de ami nekem/nekünk a legfontosabb ebből a színből az az, hogy Éva itt anya. Ez kulcskérdés az emberiség, de Ádám túlélése szempontjából is. Már a Haláltánc alatt tudatosul az anyaság, de lényegében a Falanszterben bomlik ki. A humor, ami egészen különleges és jó ebben a színben, szintén fontos és meghatározó. És nem utolsó sorban erről a színről maga Madách külön nyilatkozik: minden egyes színben van emberi gyönge (én ezt inkább bűnnek fordítom), ami miatt az eszmék igen hamar elbuknak. Az aktualitását sem szabad elhallgatni: természetesen mi nem Falanszter lakók vagyunk, de az eszmék és a megélhetés közt tapintható ma is döbbenetes feszültség, ezt nehéz volna letagadni, s akkor még nem beszéltünk a Covidról, a háborúról? Nagyon nehéz volna nem észrevenni, hogy a Falanszter és mi is egyetlen lépésre vagyunk attól, hogy a panda és a rinocérosz hamarosan már csak a múzeumokban forduljanak elő ? mondta el Molnár Kristóf másodéves rendező hallgató.

Szereposztás: Árki Lili, Bayer Fruzsina, Antolovics Péter, Tóth Norbert, Fogl Noémi, Péntek Fanni, Vajda Zoltán, Richard Zsenák, Lilla Lukács, Andi Mesés, Gáspár Pál Zoltán, Winkler Tamás, Cserháti Gergely, Oláh Béla Horváth Márk, Kádár Kinga, Scal Teofil
Koreográfia: Cserháti Gergely
Dramaturg: Szilágyi Bálint
Díszlet: Széll Tímea
Zeneszerző: Koudela Olivér

16x9

Egyéb hírek

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai: Selmeczi György és Gulyás Buda

Az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon két kiemelkedő alkotó, Selmeczi György zeneszerző és Gulyás Buda operatőr részesül életműdíjban, elismerve az SZFE oktatóinak és a magyar filmkultúra meghatározó alakjainak hosszú évtizedeken át tartó munkáját. 

Szép Ernő vizsgaelőadás az SZFE-n

Pányik Tamás harmadéves prózai színházrendező hallgató Szép Ernő Májusát rendezte meg a Nemzeti Színházban.

Magyar produkció hódított a Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválján

A Kondákor Ajsa Panka és Bari István Székek című vizsgaelőadása nyerte meg a Shota Rustaveli Theatre and Film Georgia State University szervezésében megrendezett International Festival of Etudes (Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválja) fődíját.  

A kreativitás a fejlődés fényében: az SZFE második Innovációs Napja

Az SZFE második Innovációs Napja vérfrissítő erővel hatott az egyetemre, miközben a kreativitás és az újítás modern lehetőségeit tárta a vezetők, az oktatók és a hallgatók elé. Az innováció már nem csupán egy vállalkozás, vagy iparág kiváltsága, hanem minden felsőoktatási intézmény elengedhetetlen feladatává vált, az SZFE Pályázati és Innovációs Irodája pedig ennek jegyében szervezte meg második Innovációs Napját.

Díjat nyert Washingtonban az SZFE doktorandusza, Dobri Dániel

Dobri Dánielnek, az LFZE és az SZFE együttműködésében létrehozott alkalmazott zeneszerzés szak oktatójának Halmazállapot-változások (States of Matter) című hegedű-cselló-zongora trióját mutatták be Washingtonban az Art Music Society 2024-25-ös évadában. A művet az amerikai kamarazenei egyesület zeneszerző versenyének díjazott darabjaként 27 ország 165 jelentkezője közül választották ki.

Gellért Dorottya „friss csillag” lesz

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

SZFE-s hallgató a Carmen címszerepében az Operettszínházban

Áprilisban mutatja be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn Carmen című musicaljét. A Carment hármas szereposztásban – Nádasi Veronikával, Dancs Annamarival és a címszerepben Lipics Franciskával – láthatja a közönség. A bemutatók időpontja: április 19., 20. és 21.

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Több betöltése Több betöltése