Madách Projekt - Falanszter

B. Török Fruzsina ,Hegedüs Kata
2023 június 7., szerda 13:46.
Share

A Madách Projekt Falanszter színét az SZFE és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Kaposvár) hallgatói adják elő. A próbák hetek óta folynak, ezúttal az Eiffel Műhelyházban próbáló hallgatókhoz látogattunk el, néztünk bele a próbába és beszélgettünk a rendezővel, Molnár Kristóffal.

„A Falanszter szín sok szempontból izgalmas, érdekes, és új, de ami nekem/nekünk a legfontosabb ebből a színből az az, hogy Éva itt anya. Ez kulcskérdés az emberiség, de Ádám túlélése szempontjából is. Már a Haláltánc alatt tudatosul az anyaság, de lényegében a Falanszterben bomlik ki. A humor, ami egészen különleges és jó ebben a színben, szintén fontos és meghatározó. És nem utolsó sorban erről a színről maga Madách külön nyilatkozik: minden egyes színben van emberi gyönge (én ezt inkább bűnnek fordítom), ami miatt az eszmék igen hamar elbuknak. Az aktualitását sem szabad elhallgatni: természetesen mi nem Falanszter lakók vagyunk, de az eszmék és a megélhetés közt tapintható ma is döbbenetes feszültség, ezt nehéz volna letagadni, s akkor még nem beszéltünk a Covidról, a háborúról? Nagyon nehéz volna nem észrevenni, hogy a Falanszter és mi is egyetlen lépésre vagyunk attól, hogy a panda és a rinocérosz hamarosan már csak a múzeumokban forduljanak elő ? mondta el Molnár Kristóf másodéves rendező hallgató.

Szereposztás: Árki Lili, Bayer Fruzsina, Antolovics Péter, Tóth Norbert, Fogl Noémi, Péntek Fanni, Vajda Zoltán, Richard Zsenák, Lilla Lukács, Andi Mesés, Gáspár Pál Zoltán, Winkler Tamás, Cserháti Gergely, Oláh Béla Horváth Márk, Kádár Kinga, Scal Teofil
Koreográfia: Cserháti Gergely
Dramaturg: Szilágyi Bálint
Díszlet: Széll Tímea
Zeneszerző: Koudela Olivér

16x9

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése