Madách Projekt - Űr

2023 június 6., kedd 12:26.
Share

Madách Imre Az ember tragédiájának Űr színét a kanadai York Egyetem hallgatói hozzák el országunkba.

The In Space scene of Imre Madách’s The Tragedy of Man will be performed by the Canadian York University.

[HU]

“A jelenetünk ? a 13. szín, az Űr ? a York Egyetem School of the Arts, Media, Performance and Design (Toronto, Kanada) színházi tanszékének, valamint a film- és médiaművészeti tanszékének közös munkája.

Ádám erre a színre kimerült az élet fáradalmaitól és a kétségbeeséstől. Belefáradt abba, hogy megértse, amit Jean Paul Sartre egy évszázaddal később híres közmondásában így fogalmazott meg: “A pokol a másik”. El akarja hagyni a földgolyót. A cinikus Lucifer örömmel választja el Ádámot mindattól, ami emberi, és így teljes hatalma lesz felette.
De a világűr üres és hideg. Ám Ádámnak mégis ebben a “semmi” terében van egy kinyilatkoztatása, és végre megérti, mi az ember célja a földön: kegyetlen játéka ellenére az élet varázslatos, csábító és az embernek nincs más választása, minthogy elcsábuljon tőle.”

Tereza Barta
Színpadi rendező, egyetemi docens
Mozgókép és Médiaművészet Tanszék
AMPD York Egyetem

[ENG]

“Our scene is a collaborative work between Theatre Department and Cinema and Media Arts department, from York University?s School of the Arts, Media, Performance and Design, Toronto, Canada.  

The scene assigned to us is scene number 13, titled ?In Space?. Adam, drained by the weariness of life, and by the despair of understanding what Jean Paul Sartre was to express a century later in his famous proverb: “Hell is the other”, wants to leave the globe. Cynical Lucifer is happy to separate him from all that is human and thus be in full power over him. But the outer space is empty and cold. Nevertheless, in this space of ?nothingness?, Adam has a revelation, and finally understands the purpose of man on earth.  In spite of its cruel game, life is enchanting, tempting and alluring and man has no choice but be seduced by it.”

Tereza Barta
Stage Director Associate Professor
Cinema and Media arts Department
AMPD York University  

A York Egyetem a nemzetközi élvonalbeli oktatási és kutatási egyetemek közé tartozik, a pozitív változások motorja. A kanadai Torontóban található Yorkot egy befogadó és sokszínű közösség erősíti, egyedülállóan globális perspektívával. Diákjainkat hosszú távú karrierjük és személyes sikereik elérésére készítjük fel. Együtt teszünk jót közösségeinknek, bolygónknak és jövőnknek. 

Egyéb hírek

Magyar produkció hódított a Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválján

A Kondákor Ajsa Panka és Bari István Székek című vizsgaelőadása nyerte meg a Shota Rustaveli Theatre and Film Georgia State University szervezésében megrendezett International Festival of Etudes (Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválja) fődíját.  

A kreativitás a fejlődés fényében: az SZFE második Innovációs Napja

Az SZFE második Innovációs Napja vérfrissítő erővel hatott az egyetemre, miközben a kreativitás és az újítás modern lehetőségeit tárta a vezetők, az oktatók és a hallgatók elé. Az innováció már nem csupán egy vállalkozás, vagy iparág kiváltsága, hanem minden felsőoktatási intézmény elengedhetetlen feladatává vált, az SZFE Pályázati és Innovációs Irodája pedig ennek jegyében szervezte meg második Innovációs Napját.

Díjat nyert Washingtonban az SZFE doktorandusza, Dobri Dániel

Dobri Dánielnek, az LFZE és az SZFE együttműködésében létrehozott alkalmazott zeneszerzés szak oktatójának Halmazállapot-változások (States of Matter) című hegedű-cselló-zongora trióját mutatták be Washingtonban az Art Music Society 2024-25-ös évadában. A művet az amerikai kamarazenei egyesület zeneszerző versenyének díjazott darabjaként 27 ország 165 jelentkezője közül választották ki.

Gellért Dorottya „friss csillag” lesz

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

SZFE-s hallgató a Carmen címszerepében az Operettszínházban

Áprilisban mutatja be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn Carmen című musicaljét. A Carment hármas szereposztásban – Nádasi Veronikával, Dancs Annamarival és a címszerepben Lipics Franciskával – láthatja a közönség. A bemutatók időpontja: április 19., 20. és 21.

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti brazil bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina másodéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Több betöltése Több betöltése