Madách Projekt - Űr

2023 június 6., kedd 12:26.
Share

Madách Imre Az ember tragédiájának Űr színét a kanadai York Egyetem hallgatói hozzák el országunkba.

The In Space scene of Imre Madách’s The Tragedy of Man will be performed by the Canadian York University.

[HU]

„A jelenetünk ? a 13. szín, az Űr ? a York Egyetem School of the Arts, Media, Performance and Design (Toronto, Kanada) színházi tanszékének, valamint a film- és médiaművészeti tanszékének közös munkája.

Ádám erre a színre kimerült az élet fáradalmaitól és a kétségbeeséstől. Belefáradt abba, hogy megértse, amit Jean Paul Sartre egy évszázaddal később híres közmondásában így fogalmazott meg: „A pokol a másik”. El akarja hagyni a földgolyót. A cinikus Lucifer örömmel választja el Ádámot mindattól, ami emberi, és így teljes hatalma lesz felette.
De a világűr üres és hideg. Ám Ádámnak mégis ebben a „semmi” terében van egy kinyilatkoztatása, és végre megérti, mi az ember célja a földön: kegyetlen játéka ellenére az élet varázslatos, csábító és az embernek nincs más választása, minthogy elcsábuljon tőle.”

Tereza Barta
Színpadi rendező, egyetemi docens
Mozgókép és Médiaművészet Tanszék
AMPD York Egyetem

[ENG]

„Our scene is a collaborative work between Theatre Department and Cinema and Media Arts department, from York University?s School of the Arts, Media, Performance and Design, Toronto, Canada.  

The scene assigned to us is scene number 13, titled ?In Space?. Adam, drained by the weariness of life, and by the despair of understanding what Jean Paul Sartre was to express a century later in his famous proverb: „Hell is the other”, wants to leave the globe. Cynical Lucifer is happy to separate him from all that is human and thus be in full power over him. But the outer space is empty and cold. Nevertheless, in this space of ?nothingness?, Adam has a revelation, and finally understands the purpose of man on earth.  In spite of its cruel game, life is enchanting, tempting and alluring and man has no choice but be seduced by it.”

Tereza Barta
Stage Director Associate Professor
Cinema and Media arts Department
AMPD York University  

A York Egyetem a nemzetközi élvonalbeli oktatási és kutatási egyetemek közé tartozik, a pozitív változások motorja. A kanadai Torontóban található Yorkot egy befogadó és sokszínű közösség erősíti, egyedülállóan globális perspektívával. Diákjainkat hosszú távú karrierjük és személyes sikereik elérésére készítjük fel. Együtt teszünk jót közösségeinknek, bolygónknak és jövőnknek. 

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése