MMF 2024: SZFE-s hallgatók és oktatók alkotásai a jelöltek között

május 15., szerda 11:45
Share

Kilenc kategóriában tizenhárom jelölést kaptak, és ezáltal esélyesek az idei Magyar Mozgókép Díjakra a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói. A legjobbnak járó elismeréseket június 15-én adják át Veszprémben. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztiválon a nagyközönség is láthatja a jelölt filmeket.

A Magyar Mozgókép Díj Magyarország legrangosabb filmművészeti elismerése. Az évenkénti díjátadó eseményen a legjobb filmeket és azok alkotóit tüntetik ki, elismerve kiváló munkájukat és tehetségüket.

A legjobb játékfilm kategóriában Koltai Lajos Semmelweis című filmje, a legjobb tv-film kategóriában Pacskovszky József Majdnem menyasszony című alkotása, a rövid dokumentumfilm kategóriában Baska Barbara Baska magyarul beszél és Novák Emil Kaleidoszkóp című dokumentumfilmje, a kisjátékfilm kategóriában Demeter Hunor harmadéves filmrendező hallgató Cukormáz című alkotása, Riba Gergely másodéves filmrendező MA hallgató Szégyenfolt című filmje és Varga Anna Boglárka másodéves filmrendező Az én virágom című filmje kapott jelölést.

A legjobb producer kategóriában Lajos Tamás és Vida Joe  Semmelweis című filmjükért kaptak jelölést. Az operatőr kategóriában Vecsernyés János a Memento mori A váci legenda című munkájáért került a jelöltek közé. A legjobb rendező kategóriában Koltai Lajos Semmelweis és Pacskovszky József Majdnem menyasszony című filmjeikkel állnak versenyben.

A zeneszerző kategóriában Márkos Albert kapott jelölést a Lefkovicsék gyászolnak zenéjéért, a legjobb vágó kategóriában pedig Koncz Gabriella került a jelöltek közé Szolgának születtek című alkotásáért.

Idén is öt fős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. Az idei zsűri elnöke Ternovszky Béla, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, Érdemes Művész. A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró és Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. tartalomfejlesztésért felelős igazgatója.

A június 15-i díjátadó gálán 22 kategóriában adják át az elismeréseket a legjobbnak választott alkotásoknak.

Egyéb hírek

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna rövidfilmje a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot  című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. 2024-ben tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Kiemelkedő vendégelőadók tartottak mesterkurzusokat az SZFE-n

A forgatókönyvírás különböző területeinek nemzetközi szaktekintélyei tartottak mesterkurzust a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Szekeres Csaba, a másodéves filmírók osztályfőnökének meghívására a brüsszeli, lisszaboni és párizsi intézményekből érkezett vendégelőadók töltöttek egy-egy hetet Budapesten.

Több betöltése Több betöltése