Műveivel tisztelgünk a ma hetvennyolc éves Koltai Lajos előtt

április 2., kedd 15:03
Share

A napfény íze és Az óceánjáró zongorista legendája – csak két alkotás azon sikerfilmek közül, amelyeknek operatőre a ma hetvennyolcadik születésnapját ünneplő Koltai Lajos, az SZFE filmrendező MA osztályvezető oktatója. Legutóbb a nagy közönségsikernek örvendő Semmelweis című filmmel ültette le a nézőket a vászon elé.

Oscar-jelöléssel elismert produkciók

Számos Oscar-jelöléssel elismert produkcióban tevékenykedett. Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas rendező operatőre volt tizennégy produkcióban, az 1981-ben Oscar-díjat nyert Mephistóban szintén részt vállalt. Koltai Lajos ezenkívül három Szabó István által rendezett, a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt alkotásban látott el operatőri feladatokat: a Bizalom című filmet 1979-ben, a Redl ezredest 1986-ban, a Hanussent 1988-ban nominálták a filmes szakma jelentős díjára.

Magyar operatőr a nemzetközi filmes szcéna élvonalában:

1999-ben operatőrként Európa Filmdíjjal jutalmazták A napfény íze és Az óceánjáró zongorista legendája című filmeknél nyújtott teljesítményéért. A napfény íze egy magyar–osztrák–kanadai–német történelmi dráma, családtörténet, a Sonnenschein család története, amin keresztül a magyar zsidóság sorsát is nyomon követhetjük olyan világsztárokkal a főszerepben, mint Ralph Fiennes, vagy éppen Rachel Weisz. Az óceánjáró zongorista legendájában Tim Roth viszi a legfőbb szerepet: a hajón talált gyermek a zongorával virtuóz módon bánik, tehetséges és csak a tengeren érzi jól magát.

Meghatározó filmes élmények

Tavaly az operatőr/rendező megosztotta meghatározó filmes élményeit egy, a hazai mozgóképes szakma kiválóságaival készülő interjú keretében. Egy beszámoló szerint Koltai elsőként Maár Gyula Prés című művét emelte ki, illetve Törőcsik Mari meghatározó szerepére reflektált, majd pedig felidézte a Déryné, hol van? című alkotást, ami miatt mézbarna félhomályként kezdték el munkásságát emlegetni – itt együtt dolgozott Maárral és Törőcsikkel.

A Semmelweis meghódította a Netflixet is

Az anyák megmentőjéről, Semmelweis Ignác magyar orvosról szóló nagy sikerű, életrajzi ihletésű produkció idén áprilisban a Netflixre is megérkezett, így már a streamingplatformon is megtekinthető a produkció. A főbb szerepekben Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffy László látható.  A Semmelweis-film egyik érdekessége, hogy ez Koltai harmadik rendezése a Sorstalanság (2005) és az Este (2007) című filmek után.

Koltai Lajos nemcsak itthon, de Hollywoodban is ismert szakembernek számít, hiszen operatőrként számos kiváló alkotást fényképezett: Giuseppe Tornatore Maléna című filmjéért Oscar-díjra is jelölték. Rendezőként a Semmelweis a harmadik filmje a 2005-ös Sorstalanság és a 2007-es Este után.

Forrás: magyarnemzet.hu

16x9

Egyéb hírek

Magyar produkció hódított a Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválján

A Kondákor Ajsa Panka és Bari István Székek című vizsgaelőadása nyerte meg a Shota Rustaveli Theatre and Film Georgia State University szervezésében megrendezett International Festival of Etudes (Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválja) fődíját.  

A kreativitás a fejlődés fényében: az SZFE második Innovációs Napja

Az SZFE második Innovációs Napja vérfrissítő erővel hatott az egyetemre, miközben a kreativitás és az újítás modern lehetőségeit tárta a vezetők, az oktatók és a hallgatók elé. Az innováció már nem csupán egy vállalkozás, vagy iparág kiváltsága, hanem minden felsőoktatási intézmény elengedhetetlen feladatává vált, az SZFE Pályázati és Innovációs Irodája pedig ennek jegyében szervezte meg második Innovációs Napját.

Díjat nyert Washingtonban az SZFE doktorandusza, Dobri Dániel

Dobri Dánielnek, az LFZE és az SZFE együttműködésében létrehozott alkalmazott zeneszerzés szak oktatójának Halmazállapot-változások (States of Matter) című hegedű-cselló-zongora trióját mutatták be Washingtonban az Art Music Society 2024-25-ös évadában. A művet az amerikai kamarazenei egyesület zeneszerző versenyének díjazott darabjaként 27 ország 165 jelentkezője közül választották ki.

Gellért Dorottya „friss csillag” lesz

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

SZFE-s hallgató a Carmen címszerepében az Operettszínházban

Áprilisban mutatja be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn Carmen című musicaljét. A Carment hármas szereposztásban – Nádasi Veronikával, Dancs Annamarival és a címszerepben Lipics Franciskával – láthatja a közönség. A bemutatók időpontja: április 19., 20. és 21.

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti brazil bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina másodéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Több betöltése Több betöltése