Műveivel tisztelgünk a ma hetvennyolc éves Koltai Lajos előtt

április 2., kedd 15:03
Share

A napfény íze és Az óceánjáró zongorista legendája – csak két alkotás azon sikerfilmek közül, amelyeknek operatőre a ma hetvennyolcadik születésnapját ünneplő Koltai Lajos, az SZFE filmrendező MA osztályvezető oktatója. Legutóbb a nagy közönségsikernek örvendő Semmelweis című filmmel ültette le a nézőket a vászon elé.

Oscar-jelöléssel elismert produkciók

Számos Oscar-jelöléssel elismert produkcióban tevékenykedett. Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas rendező operatőre volt tizennégy produkcióban, az 1981-ben Oscar-díjat nyert Mephistóban szintén részt vállalt. Koltai Lajos ezenkívül három Szabó István által rendezett, a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt alkotásban látott el operatőri feladatokat: a Bizalom című filmet 1979-ben, a Redl ezredest 1986-ban, a Hanussent 1988-ban nominálták a filmes szakma jelentős díjára.

Magyar operatőr a nemzetközi filmes szcéna élvonalában:

1999-ben operatőrként Európa Filmdíjjal jutalmazták A napfény íze és Az óceánjáró zongorista legendája című filmeknél nyújtott teljesítményéért. A napfény íze egy magyar–osztrák–kanadai–német történelmi dráma, családtörténet, a Sonnenschein család története, amin keresztül a magyar zsidóság sorsát is nyomon követhetjük olyan világsztárokkal a főszerepben, mint Ralph Fiennes, vagy éppen Rachel Weisz. Az óceánjáró zongorista legendájában Tim Roth viszi a legfőbb szerepet: a hajón talált gyermek a zongorával virtuóz módon bánik, tehetséges és csak a tengeren érzi jól magát.

Meghatározó filmes élmények

Tavaly az operatőr/rendező megosztotta meghatározó filmes élményeit egy, a hazai mozgóképes szakma kiválóságaival készülő interjú keretében. Egy beszámoló szerint Koltai elsőként Maár Gyula Prés című művét emelte ki, illetve Törőcsik Mari meghatározó szerepére reflektált, majd pedig felidézte a Déryné, hol van? című alkotást, ami miatt mézbarna félhomályként kezdték el munkásságát emlegetni – itt együtt dolgozott Maárral és Törőcsikkel.

A Semmelweis meghódította a Netflixet is

Az anyák megmentőjéről, Semmelweis Ignác magyar orvosról szóló nagy sikerű, életrajzi ihletésű produkció idén áprilisban a Netflixre is megérkezett, így már a streamingplatformon is megtekinthető a produkció. A főbb szerepekben Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffy László látható.  A Semmelweis-film egyik érdekessége, hogy ez Koltai harmadik rendezése a Sorstalanság (2005) és az Este (2007) című filmek után.

Koltai Lajos nemcsak itthon, de Hollywoodban is ismert szakembernek számít, hiszen operatőrként számos kiváló alkotást fényképezett: Giuseppe Tornatore Maléna című filmjéért Oscar-díjra is jelölték. Rendezőként a Semmelweis a harmadik filmje a 2005-ös Sorstalanság és a 2007-es Este után.

Forrás: magyarnemzet.hu

16x9

Egyéb hírek

Podcast - Bánk bán bábopera

Bánk bán szarvasként, Gertrúd galléros gyíkként, Ottó kígyóként, Melinda pedig galamb képében jelenik meg Katona József drámájának SZFE-s feldolgozásában. De nem csak ebből a szempontból mondható különlegesnek Fejes Szabolcs III. éves prózai színházrendező szakos hallgató előadása: báboperaként állította színpadra a Bánk bánt. Ez azt is mutatja, hogy a mai fiatal alkotók fantáziáját ugyanúgy megmozgatja a magyar drámairodalom csúcsalkotása, mint a nagy rendezőelődökét. Azt, hogy a merésznek mondható adaptációt hogyan fogadja a közönség, már megtapasztalhatták a hallgatók, ráadásul nemzetközi szinten. Ugyanis az alkotókat az a megtiszteltetés érte, hogy darabjuk premierjének a londoni Liszt Intézet adott otthont. A londoni bemutatóról a bábopera rendezője és zenei vezetője, Erdős Boglára hazatérésük után nekünk is mesélt. Az interjút itt tudjátok meghallgatni.

Nemzetközi Nyári Akadémia - videó

Nemzetközi Nyári Akadémiát rendezett az SZFE, a Soproni Egyetem és a Nemzeti Színház együttműködésével. A francia, török, grúz és magyar hallgatók minden nyelvi nehézséget áthidalva együtt alkottak egy héten át Sopronban. Nézd meg a nemzetközi tábor összefoglaló videóját.

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Több betöltése Több betöltése