Ők az Inkubátor Pitch Fórum nyertesek

2023 október 20., péntek 10:48.
Share

Az Inkubátor Program Pitch Fórum zsűrijének döntése alapján Ducki Witek Kiszáradás, Tóth Lili Laura Magda, az SZFE doktorandusz hallgatója, Kocsányi András Sine Morbo és Szabó Márton István Zajkapitány című filmtervei nyertek, valamint Füzes Dániel Ellentétes alapállás című projektje lett a közönségdíjas. A Filmintézet fiatal alkotókat támogató programjának Pitch Fórumát nagy érdeklődés övezte, az ígéretes elsőfilmesek teltház előtt mutatkoztak be a Toldi moziban.

A pályakezdő filmesek és szakmabeliek ismét megtöltötték a Toldi mozit péntek délután a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának Pitch Fórumán, mely az elmúlt években a fiatal filmesek kihagyhatatlan találkozója lett, hiszen az ifjú tehetségek ezen a szakmai fórumon prezentálják filmterveiket, amelyeket az elmúlt fél évben fejlesztettek.

Az Inkubátor Program célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerep jut.

Az idei döntősök közül az 5 nyertest szakmai zsűri – Csáky Attila producer, Fülöp József producer, a MOME rektora, Romwalter Judit producer, Szabó Csilla dramaturg és Dr. Tóth István Zoltán televíziós szakember – és a Pitch Fórumon résztvevő szakmai közönség – választotta ki.

A Pitch Fórum nyertesei a filmtervek forgatókönyveit tovább fejleszthetik (2. és 3. draft) a Filmintézet támogatásával. A filmgyártási támogatás odaítélésének a feltétele, hogy a filmtervek végleges forgatókönyveit az illetékes Döntőbizottság elfogadja.
A nyertesek filmgyártási pályázatot nyújthatnak be filmszínházban, vagy médiaszolgáltatásban bemutatandó film elkészítéséhez. A gyártási támogatásról a Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága, vagy Televíziós Döntőbizottsága dönt.
Az Inkubátor Programban készülő elsőfilmek gyártására a Filmintézet pályázati úton a játékfilmeknél 120 millió, a dokumentumfilmeknél 35 millió forintig nyújthat támogatást.

Kocsányi András: Sine Morbo

Filmszatíra egy egészséges kisemberről, aki eltéved a kórházi labirintusban, és összekeverik a kórház egy súlyos betegével. Elveszíti személyiségét és egészségét, és még a másik ember daganatát is kinöveszti magában.

Kocsányi András korábban a METU mozgókép és az SZFE forgatókönyvíró szakán végzett, számos, fesztiválokon sikerrel szereplő kisjátékfilm – többek között a Cicaharc, a Fonica M-120, a Kertvárosi mese, A közellátás vizsgálata – írója/társírója. Kócos Bt. című rendezését számos magyar filmfesztiválon mutatták be, többek között a Friss Húson.

Kocsányi András filmtervéről bővebben itt olvashat.

 

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése