Ők az Inkubátor Pitch Fórum nyertesek

2023 október 20., péntek 10:48.
Share

Az Inkubátor Program Pitch Fórum zsűrijének döntése alapján Ducki Witek Kiszáradás, Tóth Lili Laura Magda, az SZFE doktorandusz hallgatója, Kocsányi András Sine Morbo és Szabó Márton István Zajkapitány című filmtervei nyertek, valamint Füzes Dániel Ellentétes alapállás című projektje lett a közönségdíjas. A Filmintézet fiatal alkotókat támogató programjának Pitch Fórumát nagy érdeklődés övezte, az ígéretes elsőfilmesek teltház előtt mutatkoztak be a Toldi moziban.

A pályakezdő filmesek és szakmabeliek ismét megtöltötték a Toldi mozit péntek délután a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának Pitch Fórumán, mely az elmúlt években a fiatal filmesek kihagyhatatlan találkozója lett, hiszen az ifjú tehetségek ezen a szakmai fórumon prezentálják filmterveiket, amelyeket az elmúlt fél évben fejlesztettek.

Az Inkubátor Program célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerep jut.

Az idei döntősök közül az 5 nyertest szakmai zsűri – Csáky Attila producer, Fülöp József producer, a MOME rektora, Romwalter Judit producer, Szabó Csilla dramaturg és Dr. Tóth István Zoltán televíziós szakember – és a Pitch Fórumon résztvevő szakmai közönség – választotta ki.

A Pitch Fórum nyertesei a filmtervek forgatókönyveit tovább fejleszthetik (2. és 3. draft) a Filmintézet támogatásával. A filmgyártási támogatás odaítélésének a feltétele, hogy a filmtervek végleges forgatókönyveit az illetékes Döntőbizottság elfogadja.
A nyertesek filmgyártási pályázatot nyújthatnak be filmszínházban, vagy médiaszolgáltatásban bemutatandó film elkészítéséhez. A gyártási támogatásról a Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága, vagy Televíziós Döntőbizottsága dönt.
Az Inkubátor Programban készülő elsőfilmek gyártására a Filmintézet pályázati úton a játékfilmeknél 120 millió, a dokumentumfilmeknél 35 millió forintig nyújthat támogatást.

Kocsányi András: Sine Morbo

Filmszatíra egy egészséges kisemberről, aki eltéved a kórházi labirintusban, és összekeverik a kórház egy súlyos betegével. Elveszíti személyiségét és egészségét, és még a másik ember daganatát is kinöveszti magában.

Kocsányi András korábban a METU mozgókép és az SZFE forgatókönyvíró szakán végzett, számos, fesztiválokon sikerrel szereplő kisjátékfilm – többek között a Cicaharc, a Fonica M-120, a Kertvárosi mese, A közellátás vizsgálata – írója/társírója. Kócos Bt. című rendezését számos magyar filmfesztiválon mutatták be, többek között a Friss Húson.

Kocsányi András filmtervéről bővebben itt olvashat.

 

Egyéb hírek

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti olasz bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina harmadéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Több betöltése Több betöltése