POC projekt, szakmai vezető: Dr. Antal Zsolt

2023 augusztus 21., hétfő 01:55.
POC
Share

Médiahatások lexikona – digitális szakkönyv

A Proof of Concept keretében megvalósuló Médiahatások lexikona – digitális szakkönyv céljául azt tűztük ki, hogy az előállított digitális az érdeklődés felkeltése mellett elősegítik, kiegészítik a média befogadóra tett hatásmechanizmusok megértését, elmélyülését.

A projekt előzménye a projektvezető, Antal Zsolt által szerkesztett, 2005-ben megjelent Médiabefolyásolási technikák kislexikona (Századvég Kiadó, ISBN: 9789637340031) és a 2015-ös Médiabefolyásolás – Az új kislexikon (Századvég Kiadó, ISBN: 9786155164255) print formájában megjelent lexikonok voltak. A 2015-ös megjelenéssel párhuzamosan és jelenleg is technológiai forradalmai további, médiabefogadást, médiahasználatot, médiapiacot és médiaszabályozást érintő következményekkel jártak, amelyek egyaránt érintik a régi és az új médiafelületeket és a média lokális és nemzetközi modelljeit. A változások folyamatos követésének és a szócikkekben való folyamatos megjelenítésének, revideálásának igénye már a második átdolgozást követően felmerült. Ennek megvalósítása érdekében a következő kiadást már olyan digitális felületen tervezzük megjelentetni, amely a mai olvasási és felhasználói igényeknek megfelelően az egyes szócikkeket videó és fotóanyaggal egészíti ki annak érdekében, hogy az olvasóban felkeltse az igényt a bemutatott jelenségek, összefüggések, hatások tudatos megfigyelésére a hétköznapi médiafogyasztás során, és tudatos tájékozódásra ösztönözzön.

Ahogy korábban írtuk az 1-2) pont kapcsán, a hallgatók és oktatóik bevonása ebbe a projektbe kulcsfontosságú volt, hiszen a továbbfejlesztés, bővítés során is számítunk a közreműködők egyre gyarapodó táborára. A tudományos publikációs érték és promóciós célok miatt döntöttünk úgy, hogy nem csupán digitális formában, de a későbbiekben könyv formájában is elérhető lesz a kiadvány, amelyhez online hozzáféréssel kapcsolódnak a digitális tartalmak.

A digitális megjelenítés tartalmi bővítése érdekében az egyes szócikkeket a változások tükrében átdolgoztuk, kiegészítettük, továbbá új szócikkek, fotóanyagok és a befogadást elősegítő videóanyagokhoz nyersanyag és pilot videó készült. Fotóból összesen 500 db nyersanyag készült, melyből reprezentatív célból mellékeltünk 22 fotót.  Az elméleti és mozgóképművészeti területen dolgozó kollégák és hallgatók bevonásával létrejött eredmények alkalmazása első körben a belső célcsoportnál történik, aminek értelmében ez év őszétől megkezdjük az anyag oktatását a mozgóképművészeti képzésekben. A digitális tartalommal kiegészített, napjaink médiahatásait is magában foglaló, ingyenes és előfizetéses rendszerben elérhető lexikon jelenleg nincs sem a hazai, sem a nemzetközi a piacon. A piaci értékesítéshez azonban további pályázati források bevonása, új üzleti modell és értékesítési terv kidolgozása is szükséges, amelyhez az első bemeneti adatokat a pilot projekt tapasztalatai alapján belső célcsoportban fogjuk megszerezni.

Egyéb hírek

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó 2024. április 6–28.

„A világ legjobb színházai jelentkeznek nálunk, mert itt akarnak lenni, részt akarnak venni ezen a találkozón” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a MITEM sajtótájékoztatóján. A programban ezúttal baskír, belga, bolgár, grúz, görög, izraeli, olasz, spanyol, szlovák és török társulatok előadásai szerepelnek.

Páratlan lehetőség a szakkollégium felvételijén

Kreatív közösségre vágyó hallgatók figyelem! Az SZFE meghirdette a szakkollégiumi felvételit, mely páratlan alkalmat kínál a hallgatóknak a szakmai fejlődésre és a közösségépítésre. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

Több betöltése Több betöltése