POC projekt, szakmai vezető: dr. László-Gulyás Dóra

2023 augusztus 21., hétfő 02:10.
POC
Share

SZFE VOD és filmanalízis szolgáltatás

A projekt egy VOD jellegű hozzáférés kialakításának megtervezésére összpontosított az egyetemi honlap felületén, amely az egyetem archívumából az SZFE-n végzett hallgatók anyagaira koncentrál, vizsgafilmeket is beleértve. A tervezet szerint az Egyetem minden filmet összekapcsol egy vetítést követő filmanalízissel, ami oktatási tartalmat is képez. Minden tartalom akadálymentesítésre kerül, továbbá az archív filmek és a kapcsolódó szakmai elemzések új, értékes kínálatát hozza létre egyetemi színvonalon, garantált tudásbázis alapján. Az elemzési módszertanokat az Egyetem értékmentő, kultúrateremtó adaptációból származó tartalmakkal biztosítja.

A célcsoportok között nagy hangsúlyt fektetünk a fogyatékkal élőkre. Célcsoportokba tartoznak továbbá a filmrajongók, a szakmabeliek, a leendő hallgatók, a felnőttképzésben résztvevők, de akár filmes tematikával rendelkező képző intézmények is.

A projektnek kifejezetten kultúraformáló hatása lesz, ráadásul az anyagok oktatási felhasználása a képzések színvonalát is nagy mértékben emelheti. A projekt kommunikálható célja egy jövőbeli platformfejlesztés megteremtése. A valós cél, hogy összeálljon az a csapat, amely tagjainak ez rendszer szívüggyé válik, és segítik a kifejlődését hosszú távon.

A projekt hatásaiként olyan minőségi tananyagok jönnek létre, amelyek korábbi SZFE-s hallgatók munkáiból meríthet, egyben a tiszteletet is lerójuk az Egyetem korábbi hallgatói előtt.

Továbbá az akadálymentesítés közben létrehozzuk a filmek feliratozását, audio-narrációját. A feliratok segítségével és a platform továbbfejlesztésével lehetséges a szolgáltatást nyitni külföldi érdeklődők felé is. A külföldi nyitás szolgálhat oktatási célokat is (ERSAMUS+), de jelentős piacot jelenthet a nemzetközi filmrajongók táborában.

Egyéb hírek

Magyar produkció hódított a Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválján

A Kondákor Ajsa Panka és Bari István Székek című vizsgaelőadása nyerte meg a Shota Rustaveli Theatre and Film Georgia State University szervezésében megrendezett International Festival of Etudes (Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválja) fődíját.  

A kreativitás a fejlődés fényében: az SZFE második Innovációs Napja

Az SZFE második Innovációs Napja vérfrissítő erővel hatott az egyetemre, miközben a kreativitás és az újítás modern lehetőségeit tárta a vezetők, az oktatók és a hallgatók elé. Az innováció már nem csupán egy vállalkozás, vagy iparág kiváltsága, hanem minden felsőoktatási intézmény elengedhetetlen feladatává vált, az SZFE Pályázati és Innovációs Irodája pedig ennek jegyében szervezte meg második Innovációs Napját.

Díjat nyert Washingtonban az SZFE doktorandusza, Dobri Dániel

Dobri Dánielnek, az LFZE és az SZFE együttműködésében létrehozott alkalmazott zeneszerzés szak oktatójának Halmazállapot-változások (States of Matter) című hegedű-cselló-zongora trióját mutatták be Washingtonban az Art Music Society 2024-25-ös évadában. A művet az amerikai kamarazenei egyesület zeneszerző versenyének díjazott darabjaként 27 ország 165 jelentkezője közül választották ki.

Gellért Dorottya „friss csillag” lesz

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

SZFE-s hallgató a Carmen címszerepében az Operettszínházban

Áprilisban mutatja be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn Carmen című musicaljét. A Carment hármas szereposztásban – Nádasi Veronikával, Dancs Annamarival és a címszerepben Lipics Franciskával – láthatja a közönség. A bemutatók időpontja: április 19., 20. és 21.

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti brazil bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina másodéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Több betöltése Több betöltése