Prof. Dr. Sepsi Enikő: "Szeretném, ha az intézmény minden oktatója, dolgozója és hallgatója békességben tudna együtt dolgozni"

2023 szeptember 15., péntek 12:35.
Share

Prof. Dr. Sepsi Enikő 2023. szeptember 6-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektora. Az Indexnek elmondta: fő célja, hogy az egyetemen mindenki békésen tudjon egymással dolgozni, és az SZFE az ország és a régió nemzetközileg is elismert képzési helyévé és tudományos-művészeti műhelyévé válhasson.

Békességben együtt dolgozni

A békesség az új rektor kulcsszava az SZFE vezetésével kapcsolatban is. „Az intézmény életét sok múltbéli sérelem terheli. Szeretném, ha az intézmény minden oktatója, dolgozója és hallgatója békességben tudna együtt dolgozni azért, hogy az SZFE az ország és a régió nemzetközileg is elismert képzési helyévé és tudományos-művészeti műhelyévé válhasson. Ezt a jövőképet professzionális szervezeti működéssel kívánom elérni, ahol a meglévő és jövőbeli akciótervek megvalósulását szorosabb utánkövetéssel és a szervezet minden szintjét érintő tudatosítással kísérnénk végig. Mindeközben figyelnénk arra, hogy a meglévő művészeti és egymástól is eltérő szervezeti szubkultúrák értékes elemei megmaradjanak” – válaszolta a rektor az egyetem vezetésével kapcsolatos terveire vonatkozóan az Index kérdésére.

A teljes interjú itt olvasható.

Egyéb hírek

Kossuth-szónokverseny 2024.

Idén 25. alkalommal hirdetik meg a Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyt, amelyre 16 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését várják.  A versenyre október 15-éig önállóan lehet nevezni egyperces, a közösségi médiába vagy a YouTube-ra feltöltött videóval. A verseny döntője november 9-én, a Nemzeti Színházban lesz.

Liber Ágoston: Egy forgatáson a színész egy csomó egyéb alkotó munkaeszköze is

Idén ősszel menthetetlenül beleszeretünk az ifjú Arany Jánosba, amiről a hazai filmes szakma egyik ígéretes tehetsége, az ábrándos tekintetű Liber Ágoston gondoskodik. Az október 3-án mozikba kerülő új romantikus kosztümös film, a Bolond Istók főszerepét a 23 éves színművész játssza. A héten vele randiztunk.

Elhunyt Ozsváth Sándor, aki generációkat tanított a szép beszédre

Hetvennégy éves korában elhunyt Ozsváth Sándor beszédtanár, művelődéstörténész, drámainstruktor és újságíró.

A Színháztörténeti Múzeum is izgalmas programokkal vár mindenkit a Kutatók Éjszakáján

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI)  színháztörténeti sétával és előadással várja az érdeklődőket szeptember 27-én Budapesten, a Horváth-kertben, a Kutatók éjszakájának keretében.

Fejetlen test az Inga Kultúrkávézóban

Czene-Polgár Donát III. évfolyamos dramaturgszakos hallgató vizsgarendezése, a Fejetlen test október 12-én este 19:00-kor lesz látható az Inga Kultúrkávézóban. Az előadással kapcsolatos pódiumbeszélgetésre szeptember 21-én, az Inga Kultúrkávézó megnyitóján kerül majd sor az előadás rendezője, Czene-Polgár Donát és a darab dramaturgja, Tóth Anna Orsolya II. évfolyamos dramaturgszakos hallgató  részvételével.

A Magyar Dráma Napján tart nyílt napot a Nemzeti Színház

Szeptember 21-én, szombaton tartja hagyományos Nyílt Napját a Nemzeti Színház: a Magyar Dráma Napján kulisszajárással, ifjúsági programokkal, nyílt próbával és kedvezményes jegyvásárlással várják az érdeklődőket.

„Hogyan éri el a rendező és a társulat a kollektív tudást, hogy képes legyen létrehozni az előadást?” – Interjú Adam J. Ledger professzorral

Adam J. Ledger rendező, a Birminghami Egyetem oktatója, a színháztudomány és az előadó-művészetek professzora Budapesten tartott előadásokat a Színház- és Filmművészeti Egyetem vendégeként. A professzorral készült interjúnkban olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy milyen szempontok alapján vizsgálja a rendező munkáját egy próbafolyamatban, hogyan építhető be egy aktuális téma egy színházi előadásba és nem utolsó sorban: mit tanácsol a fiatal alkotóknak?

Tehetséggondozó Program: Workshop az SZFE-n Apró Georginával. Az SZFE hallgatói gyakorlatközpontú képzéssel ismerkedtek meg.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói különleges lehetőségben részesültek, amikor Apró Georgina, a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány ügyvezető igazgatója workshopot tartott számukra a Karrieriroda szervezésében a Tehetséggondozó Program keretében. A film- és televíziórendező, valamint a televíziós műsorkészítő osztály hallgatói egy gyakorlatias előadás során ismerkedhettek meg azzal a programmal, amely évek óta töretlen sikerrel készíti fel a tehetséges fiatalokat a média világának kihívásaira.

Több betöltése Több betöltése