Rektori interjú

B. Török Fruzsina
2023 december 19., kedd 14:37.
Share

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorával, Prof. Dr. Sepsi Enikővel beszélgettünk a hivatalban eltöltött első 100 napjáról és a 2024-es év terveiről.

Az első 100 napja a hivatalban már a háta mögött van. Hogyan értékelné az eddigi tapasztalatait és mi a véleménye az elmúlt időszak eredményeiről?

Sok területen indult egyszerre a változás, de munkatársaimmal sikerült jelentős fejlődést elérnünk az akadémiai és a támogatói területeken egyaránt. Bár számos változtatásra volt szükség, a célunk az, hogy ezen keresztül új munkakultúrát teremtsünk és a képzési infrastruktúrát is fejlesszük. A munkatársaink körében bért is tudtunk emelni, valamint most először a teljesítményértékelés rendszeréhez igazított jutalom kifizetésére is lehetőségünk volt. Az egyetem nemrég bemutathatta a legújabb fejlesztését, egy olyan ledfalat (a hozzá kapcsolódó technikai vezérléssel, valamint kamerával), amelyet pályázati úton nyertünk el és ami a legkorszerűbb technológiát hozza be a mozgóképes oktatásba. Európában a felsőoktatásban mi használunk ilyet először. Kezdeményezésemre a HÖK szervezésében hallgatói fórumot is tartottunk, melynek tapasztalatait és tanulságait együtt értékeltük ki, a felvetett problémákra pedig megoldást kínáltunk. A hallgatói közösségi élet támogatására új szakmai és kiválósági ösztöndíjat alapítottunk, ezzel a hallgatók összesen tíz különféle támogatásra is pályázhatnak.

Hogyan értékeli a hallgatói fórumot?

A hallgatói fórum eredményes és örömteli volt, mivel a jelenlévők nyitottak voltak erre a kommunikációs formára és a HÖK előzetes munkájának köszönhetően érdemben tudtuk tárgyalni a felmerült kérdéseket. Ugyanakkor a szoros képzési rend miatt sajnos nem minden hallgató tudott ott lenni, aki szeretett volna. Ez rögtön rávilágított a túlterheltség problémájára, amelyre a megoldás valószínűleg egy olyan összehangolt folyamat lehet, amelyben a rektor, az intézetvezetők, az osztályvezetők, és a hallgatók együttesen kérdezhetnek rá saját hiedelemvilágukra. Ez a szervezeti kultúrában köztudottan a legrejtettebb, bár arányaiban a legnagyobb szegmens, a látható, manifesztálódó szint alatt. Mint minden munka, ez is okozhat függőséget, ha a színpadon töltött élet jobb és élvezetesebb, mint a színpadon kívüli élet. (Itt a színpad egy lehetséges példa a sok közül.)

Nem titok, hogy az Ódry Színpad csak június végéig áll az egyetem rendelkezésére…

Bár köztudott, hogy tavaly az egyetem eladta a Vas utca 2/c ingatlant, mégis 2024. június 30-ig szívességi használat keretében maradhatunk a játszóhelyen. Az új tulajdonos nyáron tervezi elkezdeni a felújítási munkálatokat, így értelemszerűen ekkortól határozatlan ideig semmilyen oktatási tevékenységet nem lehet folytatni az épületben. Jelenleg külső játszóhelyet keresünk, több irányba is folytatunk tárgyalásokat. Emellett kiemelten fontos számunkra egy olyan közösségi tér kialakítása, amelyet a hallgatók sajátjuknak tekinthetnek és amelyet a szakkollégium és az 5mű is használhat. Ehhez az egykori Bányász Mozi helyisége a nagykörúton ideális alapnak tűnik. Erről is beszéltem a hallgatói fórumon.

Mi volt a legnagyobb visszhangot kiváltó téma a hallgatói fórumon?

Többeket érintett a filmesek diplomaszerzésének kérdése. A vizsgafilmek elkészítéséhez az eddigi legtöbb anyagi támogatást tudjuk nyújtani az NFI pályázatán keresztül. Fontos kiemelni, hogy a vizsgafilmek minősége a tehetségen túl attól is függ, hogy mennyi pénzből tudnak az alkotók gazdálkodni. Tehát nem érdemes a pályázati támogatásról lemondani, bár az egyetemi keretet is igénybe lehet venni. Jóllehet a pályáztatás eljárásrendje egy hivatalos, életszerű protokollt követ, ezzel fog mindenki találkozni, miután kikerül az egyetemről és részt vesz majd a nemzeti filmipart és a magyarországi filmgyártást támogató, a Nemzeti Filmintézet által támogatott folyamatokban, mégis sikerült elérnünk az elmúlt héten, hogy a pályázati kiírás a jövőben az egyetemi tanulmányi rendhez is igazodjon.

Visszatérő téma az intézetek egymás közötti földrajzi távolsága. Korábban felmerült, hogy a Mészáros utcai épület az egyik fő kampusz lehet a jövőben. Ez a kérdés hogyan áll?

Való igaz, hogy az egyetem intézetei távol helyezkednek el egymástól, de a probléma nem csupán ebben rejlik. Foglalkoznunk kell és foglalkozunk is az integrált kampusz lehetőségével, de a Mészáros utcai épület felújításához és bővítéséhez komolyabb forrásokra van szükségünk. Az elmúlt hetekben ezen a téren folytattunk tárgyalásokat. Amit ma megtehetünk az az, hogy a szakok közötti mintatantervi átjárhatóságot figyelembe vevő integráltabb képzések felé haladunk. Abszurd, hogy a filmes hallgatók előbb találnak vizsgafilmjeikhez színművészeket a piacról, mint az egyetemi hallgatótársaik közül.

Melyik előadást látta utoljára a hallgatóktól?

Vizsgaelőadásokat nézek jelenleg, az osztályvezetők kedves invitálásának köszönhetően.

Mit javasol a hallgatóknak az ünnepekre?

Ápoljuk a szeretetkapcsolatainkat családon belül és kívül, töltekezzünk, pihenjünk. A siker fontos része a pihenés is, gondoljunk csak az élsportolókra. Muszáj regenerálódni, lélekben és testben feltöltődni a művészek számára is, ezért kezdeményeztem, hogy a január 2-3-a legyen még rektori szünet. Az intézetvezetők összegyűjtötték a rendkívüli hallgatói kéréseket; azoknak is eleget teszünk a szünet alatt is, a pihenés után pedig kezdődhet az új év, új kihívásokkal. Aktív egyetemet szeretnék vezetni, ezért a következő évre készülünk közösségépítő eseményekkel, workshopokkal is. Addig is mindenkinek áldott, békés ünnepeket, boldog új esztendőt kívánok!

Egyéb hírek

Mesterséges intelligencia a karrierépítésben: kreatív és művészi lehetőségek

Mindannyian rendelkezünk valamilyen különleges tehetséggel, ami megkülönböztet minket másoktól. De mi lenne, ha ezt a tehetséget mesterséges intelligenciával (MI) felfedezhetnéd és kibontakoztathatnád? A MI nemcsak a technológia szerelmeseinek kínál karrierlehetőségeket, hanem a kreatív és művészeti területek számára is forradalmi újításokat hoz.

Cukormáz a filmvásznon

Az SZFE a filmvásznon sorozat az egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézete végzős hallgatóinak diplomamunkáiba enged betekintést a mesterrel és a tanítvánnyal készült páros interjún keresztül.

Javában zajlik az SZFE Nyári Akadémiája Debrecenben

Kulturális sokk, felszabadító, halhatatlan – ezekkel a jelzőkkel illették tavaly a Nyári Akadémiát a friss gólyák. Idén sem kisebb a tét.

 

A szervezők célja, hogy a leendő elsősök életre szóló élménnyel gazdagodjanak és ez az egyhetes együttlét megalapozza számukra a sikeres évkezdést.

Interjúk és beszámolók a Nyári Akadémiáról

Élénk figyelem övezi a Színház- és Filmművészeti Egyetem idei, 2024-es gólyatáborát.

 

Köszönet a médiumok elmélyült érdeklődéséért! (folyamatosan frissül)

Bemutatkozik a Mentálhigiénés Szolgálat a Nyári Akadémián is

Ahhoz, hogy valaki jó színésszé váljon, nem elég a tehetség, fejlett önismeret is kell hozzá – vallja Grezsa Ferenc pszichiáter, az SZFE Mentálhigiénés Tanácsadó Szolgálatának szakmai vezetője. Az áprilisban indult szolgálat munkatársai ez utóbbi megszerzésében is segítséget tudnak nyújtani a hallgatóknak. Új podcast-epizódunkban többek között arról beszélgettünk Grezsa Ferenccel, hogy általában milyen kérdésekkel keresik meg a fiatalok a tanácsadókat. A szakember szerint a művészhallgatók olyan fiatalok, akik az átlagnál érzékenyebbek és lelkileg talán érettebbek is. Ez egy nagy ajándék, de jár bizonyos terhekkel is, amelyeket nem lehet megúszni. A hallgatóknak tudniuk kell, hogy nincsenek egyedül és bizalommal fordulhatnak a mentáligiénés tanácsadókhoz. Vezető pszichiáterük ebből a célból is tart előadást a debreceni Nyári Akadémián, augusztus 12-én 9:00 órakor.

Az erdélyi színházzal ismerkednek meg Gyulán az SZFE hallgatói

Az irodalom és a színház kapcsolatáról szóló elmélkedésre invitálta a fiatalokból álló közönséget a szerda esti, gyulai Ladics-házban rendezett Bárka esten Elek Tibor, az irodalmi folyóirat főszerkesztője, egyben a Gyulai Várszínház igazgatója. Farkas-Wellmann Éva főszerkesztő-helyettes a Bárka online-t mutatta be, majd Kiss Ottóval és Szil Ágnessel kiegészülve tartottak felolvasóestet. Ezt a  programot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói számára szervezték, akik egyhetes gyulai képzésen vesznek részt. A programok elsősorban a várszínházi előadásokra, az Erdélyi hét programjaira támaszkodnak, de egy rendkívüli Bárka estet is beiktattak ezek közé. Az SZFE hallgatói minden este megnéznek egy előadást a Várszínház Erdélyi hetén, majd másnap kielemzik ezeket. Szakmai szempontból sokat jelenthet a hallgatóknak, hogy Gyulán ismerkedhetnek meg az erdélyi magyar színházzal, de közösségépítés szempontjából is van jelentősége az itt töltött időszaknak.

SZFE-s hallgatók a Hairben

Nagy sikerrel mutatták be hétvégén a világhírű Hair musicalt Tompagábor Kornél rendezésében a Fertőrákosi Barlangszínházban. A zalaegerszegi Kvártélyház és a Soproni Petőfi Színház közös produkciójának végén igazi bulihangulat kerekedett; a közönség állva tapsolt és táncolt a szereplőkkel, köztük a Színház- és Filmművészeti Egyetem színészhallgatóival.

Elhunyt Király Levente, a Nemzet Színésze

„Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Király Levente, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, Érdemes művész, a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Tagja, Szeged város díszpolgára ma reggel elhunyt” – adta hírül  közösségi oldalán a Szegedi Nemzeti Színház.

Több betöltése Több betöltése