Semmelweis című film kulisszái

Hegedüs Kata
2023 december 1., péntek 14:43.
Share

Koltai Lajos filmrendező és operatőr, az SZFE filmrendező MA oktatója nem csupán a filmvásznon teremt csodát, de tanítványainak is lehetőséget ad arra, hogy betekintést nyerjenek a filmes alkotások mögött rejlő munkafolyamatokba. Erről tanúskodik az a mély benyomás is, amit a Semmelweis című film forgatása hagyott hallgatójában.

Amikor a Koltai Tanár Úr felvett minket, akkor már az első héten elmondta, hogy számára a legnagyobb iskola az volt, amikor Illés György, az operatőr mestertanár elhívta őket az akkori forgatásokra. Így volt lehetőségünk ellátogatni a Semmelweis c. film forgatására. Azt gondolom, hogy a vizsgafilmjeink megrendezése és a film forgatása volt az az élmény, ami a legnagyobb motivációt jelentette, illetve amiből a legtöbbet tudtam tanulni. Nagyon jó volt látni, ahogy a Tanár Úr beszél a stábbal, és ahogy a stáb beszél a Tanár Úrral. Örültem, hogy egy olyan forgatáson lehettem, ahol kivételesen magas színvonalú díszletek és nagy stáb állt a rendelkezésre. Élmény volt látni a különböző iparágak működését, a konfliktusokat és azok megoldásait. A legkiemelkedőbb élmény az volt a forgatáson, amikor éreztem, hogy mindenki egy közös célért dolgozik: a film sikeréért. Az alkotói folyamatba való betekintés lenyűgöző volt, ahol minden részletre odafigyeltek, a kosztümtől a statisztákon át az operatőrökig, mindenki egységes célt szolgált. Több száz ember együttműködése és az egyedi alkotás létrehozása lenyűgöző volt. A filmes környezetben való részvétel gyors, pörgős és inspiráló élmény. A felelősség és az alkotói csoda érzése hatott rám és láttam, mennyire nagy kiváltság a filmsiker részének lenni. Én így éltem meg a Semmelweis forgatását.  – Polgár Péter

 

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése