Semmelweis című film kulisszái

Hegedüs Kata
2023 december 1., péntek 14:43.
Share

Koltai Lajos filmrendező és operatőr, az SZFE filmrendező MA oktatója nem csupán a filmvásznon teremt csodát, de tanítványainak is lehetőséget ad arra, hogy betekintést nyerjenek a filmes alkotások mögött rejlő munkafolyamatokba. Erről tanúskodik az a mély benyomás is, amit a Semmelweis című film forgatása hagyott hallgatójában.

Amikor a Koltai Tanár Úr felvett minket, akkor már az első héten elmondta, hogy számára a legnagyobb iskola az volt, amikor Illés György, az operatőr mestertanár elhívta őket az akkori forgatásokra. Így volt lehetőségünk ellátogatni a Semmelweis c. film forgatására. Azt gondolom, hogy a vizsgafilmjeink megrendezése és a film forgatása volt az az élmény, ami a legnagyobb motivációt jelentette, illetve amiből a legtöbbet tudtam tanulni. Nagyon jó volt látni, ahogy a Tanár Úr beszél a stábbal, és ahogy a stáb beszél a Tanár Úrral. Örültem, hogy egy olyan forgatáson lehettem, ahol kivételesen magas színvonalú díszletek és nagy stáb állt a rendelkezésre. Élmény volt látni a különböző iparágak működését, a konfliktusokat és azok megoldásait. A legkiemelkedőbb élmény az volt a forgatáson, amikor éreztem, hogy mindenki egy közös célért dolgozik: a film sikeréért. Az alkotói folyamatba való betekintés lenyűgöző volt, ahol minden részletre odafigyeltek, a kosztümtől a statisztákon át az operatőrökig, mindenki egységes célt szolgált. Több száz ember együttműködése és az egyedi alkotás létrehozása lenyűgöző volt. A filmes környezetben való részvétel gyors, pörgős és inspiráló élmény. A felelősség és az alkotói csoda érzése hatott rám és láttam, mennyire nagy kiváltság a filmsiker részének lenni. Én így éltem meg a Semmelweis forgatását.  – Polgár Péter

 

Egyéb hírek

Szín-Tár Fesztivál 2024

Idén is fantasztikus előadásokat láthatunk a színművészeti egyetemek találkozóján 2024. március 18-23. között Kecskeméten. Az előadásokon túl szakmai beszélgetések, workshopok teszik különlegessé az eseményt.

Különleges látogatás a Nemzetiben

Mintegy nyolcvan gimnazistát és kísérőtanáraikat köszöntötte a Nemzeti Színházban Prof. Dr. Sepsi Enikő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora pénteken. A diákok az egyetem szervezésében kulisszajáráson vehettek részt, mielőtt az Egri csillagok c. előadást nézték meg a színházban.

Együttműködési megállapodás a Károli Gáspár Református Egyetemmel

A mai napon együttműködési megállapodást kötött a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Károli Gáspár Református Egyetemmel. A művészeti-oktatási területre vonatkozó kétoldalú megállapodást Sepsi Enikő rektor és Trócsányi László rektor írták alá.

Elindult a jelentkezés a 7. Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyre

Az egyik legrangosabb hazai operatőr találkozó megmérettetésére diákfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, játékfilm és természetfilm kategóriákban nevezhetnek tavalyi évben bemutatott magyar filmek alkotói és gyártói – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Meghívó Mayer Bernadette DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Mayer Bernadette DLA disszertációjának nyilvános védésére.

Barangoló drámaírói felhívás

A Déryné Barangoló Drámaírói felhívásának beadási határideje 10 nap múlva lejár.

Ternovszky Béla volt az SZFE filmklubjának vendége

A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Nemzeti Filmintézet filmklubja különleges vetítést tartott az Uránia Filmszínházban. Ternovszky Béla 1986-os kultikus animációs filmjét, a Macskafogót mutatták be. A következő filmkub február 22-én lesz, amikor is a Kojot négy lelke (2023) című filmet nézhetik meg az érdeklődők.

Hozzám tartozik – utazás misztikus helyeken Balázs Gézával

Nemrégiben Indiában barangolhattunk Balázs Gézával, ezúttal pedig egy másik rejtélyes és izgalmas helyszínre kalauzol el bennünket: a Húsvét-szigetre. A holland tengerész, Jakob Roggeveen vezetésével érkező európaiak találkozása a helyi Rapa Nui néppel 1722-ben nem csupán tragédiát hozott, hanem beavat minket egy egészen különleges kultúrába és történelembe. Most Balázs Géza professzor vezetésével mélyebben bepillantunk a Húsvét-sziget misztikus világába, feltárva a sziget rejtélyeit, valamint a moai szobrok történetét.

Több betöltése Több betöltése