SZFE-vizsgaelőadás a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nagyszínpadán

április 30., kedd 12:26
Share

Szép Ernő Május című egyfelvonásos darabját mutatták be a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nagyszínpadán. Pányik Tamás harmadéves prózai színházrendező hallgató vizsgarendezése a Nemzeti Színházban debütált.

„Az 1915 májusában, a budapesti Városligetben játszódó történet három idegen sorsának egybefonódásáról, az élet értékeinek megbecsüléséről és a hozzá való ragaszkodásról szól. A novella alapján készült színpadi változat Pányik Tamás, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színházrendező szakos hallgatójának vizsgaelőadása, osztályuk egyik vezető tanára Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a beregszászi színház alapító igazgatója és művészeti vezetője. Szép Ernő drámájának bemutatása több szálon is kötődik vidékünkhöz, hangsúlyozta Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház megbízott igazgatója.

Pányik Tamás először járt Kárpátalján és nagy megtiszteltetésnek érezte, hogy a Mestere által alapított színházban mutathatta be alkotását. Elmondása szerint a darab újabb lendületet kapott azzal, hogy nem a megszokott díszletek között és egy számukra ismeretlen közönség előtt adták elő. A darab egyetlen női szerepét, Lilit Polyák Anita játszotta. A borzsavai születésű negyedéves színészszakos hallgató testesítette meg a színpadon az üdeséget, az életforrást, és hozta vissza az életbe a csalódott, a földi léthez nem ragaszkodó Ferencet. Anita véleménye szerint a színdarab itt, Beregszászon érett meg.”

A színmű további szereplői voltak Krauter Dávid Róbert, Nagy Noel és Kalivoda Imre. Szép Ernő Május című egyfelvonásosa különös áthallással bírt a beregszászi közönség számára. Mondanivalóját, üzenetét egy Ady Endre-idézet erősíti meg: „Az élet él és élni akar”.

 

Forrás: Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház

A Kárpátinfo.net cikkét az előadásról ITT olvashatják el.

 

16x9
Május előadás videó

Egyéb hírek

Varga Anna rövidfilmje a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot  című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. 2024-ben tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Kiemelkedő vendégelőadók tartottak mesterkurzusokat az SZFE-n

A forgatókönyvírás különböző területeinek nemzetközi szaktekintélyei tartottak mesterkurzust a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Szekeres Csaba, a másodéves filmírók osztályfőnökének meghívására a brüsszeli, lisszaboni és párizsi intézményekből érkezett vendégelőadók töltöttek egy-egy hetet Budapesten.

Görbe tükörből a világ

Medveczky Balázs, az SZFE osztályvezető gyártásvezető oktatója, új könyve Csináljunk pártot! címmel jelent meg. A regény szatirikusan ábrázolja a politikai világot, ahol a főszereplő, Peti, pénzszerzési célból lép politikai pályára. Medveczky Balázs regényeivel olyan sci-fikbe illő párhuzamos világokba repíti az olvasót, ahol a könnyed, ironikus humorral átszőtt, fordulatos történetek a világ gyarlóságaival szembesítenek bennünket. Megtanítanak felülemelkedni a gondokon, és mosollyal az arcunkon szemlélni a világ visszásságait.

MMF 2024: SZFE-s hallgatók és oktatók alkotásai a jelöltek között

Kilenc kategóriában tizenhárom jelölést kaptak, és ezáltal esélyesek az idei Magyar Mozgókép Díjakra a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói. A legjobbnak járó elismeréseket június 15-én adják át Veszprémben. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztiválon a nagyközönség is láthatja a jelölt filmeket.

„Friss csillag” lesz Gellért Dorottya

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

Színpadon az élet: az SZFE harmadéves színművész hallgatóinak élményei

Művészeti párbeszéd bontakozott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színművészhallgatóinak részvételével és Rátóti Zoltán vezetésével szombaton a Pesti Vigadóban. Az intézmény ezúttal a Nyitott Ház rendezvénysorozattal nyújtott lehetőséget az érdeklődőknek, hogy közelebbről megismerjék az épület gazdag kulturális örökségét és részesei legyenek az egyedi programoknak.

Több betöltése Több betöltése