SZFE-vizsgaelőadás a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nagyszínpadán

április 30., kedd 12:26
Share

Szép Ernő Május című egyfelvonásos darabját mutatták be a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nagyszínpadán. Pányik Tamás harmadéves prózai színházrendező hallgató vizsgarendezése a Nemzeti Színházban debütált.

„Az 1915 májusában, a budapesti Városligetben játszódó történet három idegen sorsának egybefonódásáról, az élet értékeinek megbecsüléséről és a hozzá való ragaszkodásról szól. A novella alapján készült színpadi változat Pányik Tamás, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színházrendező szakos hallgatójának vizsgaelőadása, osztályuk egyik vezető tanára Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a beregszászi színház alapító igazgatója és művészeti vezetője. Szép Ernő drámájának bemutatása több szálon is kötődik vidékünkhöz, hangsúlyozta Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház megbízott igazgatója.

Pányik Tamás először járt Kárpátalján és nagy megtiszteltetésnek érezte, hogy a Mestere által alapított színházban mutathatta be alkotását. Elmondása szerint a darab újabb lendületet kapott azzal, hogy nem a megszokott díszletek között és egy számukra ismeretlen közönség előtt adták elő. A darab egyetlen női szerepét, Lilit Polyák Anita játszotta. A borzsavai születésű negyedéves színészszakos hallgató testesítette meg a színpadon az üdeséget, az életforrást, és hozta vissza az életbe a csalódott, a földi léthez nem ragaszkodó Ferencet. Anita véleménye szerint a színdarab itt, Beregszászon érett meg.”

A színmű további szereplői voltak Krauter Dávid Róbert, Nagy Noel és Kalivoda Imre. Szép Ernő Május című egyfelvonásosa különös áthallással bírt a beregszászi közönség számára. Mondanivalóját, üzenetét egy Ady Endre-idézet erősíti meg: „Az élet él és élni akar”.

 

Forrás: Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház

A Kárpátinfo.net cikkét az előadásról ITT olvashatják el.

 

16x9
Május előadás videó

Egyéb hírek

SZFE-s előadás Nagyváradon

Az ötödéves zenés színművész osztály Cseh Tamás és Bereményi Géza Frontátvonulás című előadásával kezdődik a 12. HolnapUtán Fesztivál, a nagyváradi Szigligeti Színház összművészeti seregszemléje. A június 10-16. közötti eseményen három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását láthatja a közönség.

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna alkotása a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a 12. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Több betöltése Több betöltése