Az SZFE Werkfotó kiállítása a Magyar Mozgókép Fesztiválon

B. Török Fruzsina
2023 június 8., csütörtök 12:40.
Share

A négynapos rendezvény ideje alatt megtekinthető a Lencseváltás című werkfotó kiállítás Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztiválon a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben.

16x9

A Lencseváltás werkfotó kiállítás ? amelyen a 2022-es év mesterszakos vizsgafilmjeinek forgatási képeit nézhetik meg az érdeklődők ?, ünnepélyes megnyitójára június 7-én került sor Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében. A kiállítást Szijj András elsőéves film-és televíziórendező szakos hallgatónk nyitotta meg.

„Minden vizsgafilm elkészítése igazi lelki hullámvasút, hol fent, hol lent, egyik pillanatban harmonikus a közös munka, a következőben már élesek a viták. Látszólag nem homogén, ugyanakkor mégis az, ami összeköt bennünket abban a pár forgatási napban, míg elkészül a vizsgafilm. Ez jelentősen kevesebb forgatási napot jelent természetesen, mint egy nagyjátékfilm esetében, de nekünk nagyon fontos ez a pár nap, hisz barátságok köttetnek, vagy éppenséggel billennek meg, de ez is része annak a folyamatnak, aminek mindannyiunk örömmel vetjük alá magunkat, még akkor is, ha olykor rizikós a közös munka, hiszen bárhogyan is, de csak együtt tudunk létrehozni valamit. Olyan lelkiállapotban van a stáb a forgatáson, amit szavakkal nehéz lenne elmondani, ezért üdvözülendő, hogy ez a kiállítás megszülethetett, hiszen a képek sokkal beszédesebbek a forgatási folyamatokról, mint a szavak. Arra bíztatnék mindenkit, amikor megnézi a fotókat, szánjon arra időt, hogy alaposan megvizsgálja a fotókon szereplő emberek tekintetét, mert ezekben a tekintetekben találja majd meg azt a csodát, ami  miatt mi itt vagyunk az SZFE-n, s ami miatt a filmkészítés az életünk.” ? mondta el a kiállítás megnyitóján Szijj András.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem következő programja a Levelek Hollywoodból című kiállítás, ami Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr leveleit mutatja be, melyeket főiskolai tanárának, Bojkovszky Béla fénymesternek írt 1960 és 1971 között. A levelek a magyar és amerikai filmtörténet eddig még nem ismert, valós képét mutatják meg az érdeklődőknek. A kiállítás megtekinthető június 7-10. között Balatonfüreden, a Partitúra Galériában. Ugyanitt minden nap 16 órától megtekinthető Novák Emil Laci és Vili: Történetek a magyar operatőriskoláról című filmje.

Június 9-én 17 órakor a veszprémi Fotonban ? majd másnap 17.30-kor ? az SZFE vizsgafilmjeit lehet megtekinteni a 60-as évektől napjainkig, a vetítések után lehetőség lesz beszélgetni több alkotóval. Aznap 21 órakor a balatonfüredi Partitúra Galériában Riba Gery, az SZFE másodéves filmrendező szakos hallgatója ad mély atmoszférával átitatott akusztikus koncertet. 21.30-kor a Novák Emil összeállításában megjelent A magyar operatőr iskola története ? A huszadik század technológiai hatásai a filmoktatásra című hiánypótló könyvének lesz bemutatója, ahol Dr. Antal Zsolt, az SZFE oktatásfejlesztési és tudományos rektorhelyettese, Dr. Vecsernyés János, az SZFE mozgóképművészeti rektorhelyettese és Novák Emil a könyv szerzője beszélgetnek a kiadvány születéséről és kiadásáról.

Szeretettel várunk mindenkit!

Egyéb hírek

Nemzetközi Nyári Akadémia - videó

Nemzetközi Nyári Akadémiát rendezett az SZFE, a Soproni Egyetem és a Nemzeti Színház együttműködésével. A francia, török, grúz és magyar hallgatók minden nyelvi nehézséget áthidalva együtt alkottak egy héten át Sopronban. Nézd meg a nemzetközi tábor összefoglaló videóját.

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Több betöltése Több betöltése