Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatot Dr. Szirtes Balázs

B. Török Fruzsina
április 5., péntek 08:00
Share

Egyetemünk oktatója, Dr. Szirtes Balázs színművész Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatot az SZFE-n. A programsorozatnak és felvételének a Mészáros utcai campus Virtuális Produkciós Stúdiója ad otthont.

A Társművészeteink c. beszélgetéssorozat első vendége Solymosi Tamás Harangozó Gyula-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, balettművész, balettigazgató, balettmester és koreográfus volt, aki már korábban is számos elismert pozíciót töltött be a balett világában, több mint egy évtizede pedig a Magyar Nemzeti Balett vezetője. Solymosi Tamás balettművész diplomáját a Magyar Táncművészeti Főiskolán és a szentpétervári Vaganova Akadémián szerezte, majd a világ legrangosabb színpadain lépett fel a balettirodalom legnagyobb szerepeiben. 2013-óta a Magyar Nemzeti Balett művészeti igazgatója. A beszélgetés érintette a balettművészet pozícióját a színházművészeten belül, a színház és a tánc alkotófolyamatainak összehasonlíthatóságát, az egyes intézmények közötti kapcsolatokat, valamint a repertoár és a balettstílusok koronkénti változásait. A beszélgetés során részleteket láthattunk többek között A hattyúk tavából, A kalózból, a Don Quijotéból, és A makrancos Katából.

A beszélgetőpartnerek megvitatták a két művészeti terület hagyományai közötti kapcsolatot, valamint a balettművészetben megjelenő színházi elemek fontosságát és szerepét. Olyan fontos kérdések is felmerültek, mint például a balettmodernizáció, a klasszikus darabok kortárs környezethez való adaptációja, valamint a balettművész szerepe és felelőssége a társadalomban. A beszélgetés gazdag és sokoldalú volt, amely elmélyítette az egyetem egyedülálló technikájú új stúdiójában, négy kamerával rögzített felvétel jövőbeli nézőinek és az egyetem főként drámainstruktor szakos hallgatóinak ismereteit a balettművészet világával és annak kulturális kontextusával kapcsolatban. Solymosi Tamás sokoldalú tapasztalatai és szakértelme hozzájárultak a diskurzus gazdagításához, illetve az SZFE hallgatói művészi látásmódjának bővítéséhez.

Az esemény televíziós rögzítésének vezetője Zilahy Tamás tanár úr volt, aki az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos osztályának hallgatóit koordinálta a forgatás során, az utómunkálatokba pedig Koncz Gabriella tanárnő vezetésével bekapcsolódott a szintén elsőéves vágó osztály is. A tervezett programsorozat így kiváló alkalmat kínált a Németh Antal Drámaelméleti Intézet és a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet szorosabb együttműködésére.

A beszélgetésről készült felvételt hamarosan megtekinthetik az érdeklődők.

Egyéb hírek

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna rövidfilmje a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot  című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. 2024-ben tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Kiemelkedő vendégelőadók tartottak mesterkurzusokat az SZFE-n

A forgatókönyvírás különböző területeinek nemzetközi szaktekintélyei tartottak mesterkurzust a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Szekeres Csaba, a másodéves filmírók osztályfőnökének meghívására a brüsszeli, lisszaboni és párizsi intézményekből érkezett vendégelőadók töltöttek egy-egy hetet Budapesten.

Több betöltése Több betöltése