Már online is megnézhető, több mint hét órán át: Madách Projekt a Médiaklikk.hu-n

2023 szeptember 20., szerda 15:40.
Share

Mintegy hat és fél órán keresztül, egyben látható a grandiózus Madách Projekt teljes előadása a Médiaklikk.hu-n, valamint két részletben megtekinthető az „Összehullni, szétsietni” című werkfilm, mely bemutatja a nemzetközi színházi produkció létrejöttének elkapott pillanatait, a feladat nagyszerűségét és nehézségeit.

A teljes Madách Projekt a Médiaklikk.hu-n

Kattints a linkekre:

Madách Projekt 2023 – Az ember tragédiája

Összehullni, szétsietni első rész: mediaklikk.hu

Összehullni, szétsietni második rész: mediaklikk.hu

 

A Madách Projektről

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából egyedülálló nemzetközi színházi produkció született a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Madách Projekt 2023 a Színházi Olimpia egyik kiemelt programjaként valósult meg, amely során tizenegy ország színművészeti egyetemeiről érkeztek hallgatók Budapestre, hogy saját feldolgozásukban bemutassák Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának valamely színét.

Az „Összehullni, szétsietni” című, 52 perces dokumentumfilmünk (rendezte: Nagy Anikó Mária) egy színháztörténeti eseményt dolgoz fel: a Magyarországon zajló 10. Nemzetközi Színházi Olimpia részeként rendhagyó Az ember tragédiája-előadásra került sor június 23-án. A kétszáz éve született Madách Imre emberiségkölteményét a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói mellett külföldi színész növendékek játszották el nagyszabású körülmények között, a Hajógyári-sziget egyik óriási csarnokában. A Tragédia egyes színeit tíz különböző ország növendékei állították színre úgy, hogy az athéni színt görög, a bizáncit török, a londonit angol, a rómait olasz, az egyiptomit egyiptomi, az űr színt pedig kanadai hallgatók, játszották saját anyanyelvükön. Az egyes színeket Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező állította össze egységes előadássá. A közel hétórás produkciót a Magyar Televízió rögzítette, és szeptember 21-én, a magyar dráma napján tűzte műsorra. Az „Összehullni, szétsietni” című dokumentumfilmünk e páratlan alkotófolyamatot kíséri végig, és mutatja be, hogyan képes Madách Imre művén keresztül kapcsolatokat teremteni e soknemzetiségű alkalmi társulat. A mozgókép szakos oktatók és hallgatók együttműködésében létrejött lírai werkfilmben mai Ádámokat és Évákat keresünk a világ minden tájáról…

 

Kattintson ide a Madách Projekt 2023 weboldalához!

16x9
Összehullni, szétsietni - trailer

Egyéb hírek

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Több betöltése Több betöltése