Már online is megnézhető, több mint hét órán át: Madách Projekt a Médiaklikk.hu-n

2023 szeptember 20., szerda 15:40.
Share

Mintegy hat és fél órán keresztül, egyben látható a grandiózus Madách Projekt teljes előadása a Médiaklikk.hu-n, valamint két részletben megtekinthető az “Összehullni, szétsietni” című werkfilm, mely bemutatja a nemzetközi színházi produkció létrejöttének elkapott pillanatait, a feladat nagyszerűségét és nehézségeit.

A teljes Madách Projekt a Médiaklikk.hu-n

Kattints a linkekre:

Madách Projekt 2023 – Az ember tragédiája

Összehullni, szétsietni első rész: mediaklikk.hu

Összehullni, szétsietni második rész: mediaklikk.hu

 

A Madách Projektről

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából egyedülálló nemzetközi színházi produkció született a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Madách Projekt 2023 a Színházi Olimpia egyik kiemelt programjaként valósult meg, amely során tizenegy ország színművészeti egyetemeiről érkeztek hallgatók Budapestre, hogy saját feldolgozásukban bemutassák Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának valamely színét.

Az “Összehullni, szétsietni” című, 52 perces dokumentumfilmünk (rendezte: Nagy Anikó Mária) egy színháztörténeti eseményt dolgoz fel: a Magyarországon zajló 10. Nemzetközi Színházi Olimpia részeként rendhagyó Az ember tragédiája-előadásra került sor június 23-án. A kétszáz éve született Madách Imre emberiségkölteményét a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói mellett külföldi színész növendékek játszották el nagyszabású körülmények között, a Hajógyári-sziget egyik óriási csarnokában. A Tragédia egyes színeit tíz különböző ország növendékei állították színre úgy, hogy az athéni színt görög, a bizáncit török, a londonit angol, a rómait olasz, az egyiptomit egyiptomi, az űr színt pedig kanadai hallgatók, játszották saját anyanyelvükön. Az egyes színeket Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező állította össze egységes előadássá. A közel hétórás produkciót a Magyar Televízió rögzítette, és szeptember 21-én, a magyar dráma napján tűzte műsorra. Az „Összehullni, szétsietni” című dokumentumfilmünk e páratlan alkotófolyamatot kíséri végig, és mutatja be, hogyan képes Madách Imre művén keresztül kapcsolatokat teremteni e soknemzetiségű alkalmi társulat. A mozgókép szakos oktatók és hallgatók együttműködésében létrejött lírai werkfilmben mai Ádámokat és Évákat keresünk a világ minden tájáról…

 

Kattintson ide a Madách Projekt 2023 weboldalához!

16x9
Összehullni, szétsietni - trailer

Egyéb hírek

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

Több betöltése Több betöltése