Már online is megnézhető, több mint hét órán át: Madách Projekt a Médiaklikk.hu-n

2023 szeptember 20., szerda 15:40.
Share

Mintegy hat és fél órán keresztül, egyben látható a grandiózus Madách Projekt teljes előadása a Médiaklikk.hu-n, valamint két részletben megtekinthető az „Összehullni, szétsietni” című werkfilm, mely bemutatja a nemzetközi színházi produkció létrejöttének elkapott pillanatait, a feladat nagyszerűségét és nehézségeit.

A teljes Madách Projekt a Médiaklikk.hu-n

Kattints a linkekre:

Madách Projekt 2023 – Az ember tragédiája

Összehullni, szétsietni első rész: mediaklikk.hu

Összehullni, szétsietni második rész: mediaklikk.hu

 

A Madách Projektről

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából egyedülálló nemzetközi színházi produkció született a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Madách Projekt 2023 a Színházi Olimpia egyik kiemelt programjaként valósult meg, amely során tizenegy ország színművészeti egyetemeiről érkeztek hallgatók Budapestre, hogy saját feldolgozásukban bemutassák Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának valamely színét.

Az „Összehullni, szétsietni” című, 52 perces dokumentumfilmünk (rendezte: Nagy Anikó Mária) egy színháztörténeti eseményt dolgoz fel: a Magyarországon zajló 10. Nemzetközi Színházi Olimpia részeként rendhagyó Az ember tragédiája-előadásra került sor június 23-án. A kétszáz éve született Madách Imre emberiségkölteményét a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói mellett külföldi színész növendékek játszották el nagyszabású körülmények között, a Hajógyári-sziget egyik óriási csarnokában. A Tragédia egyes színeit tíz különböző ország növendékei állították színre úgy, hogy az athéni színt görög, a bizáncit török, a londonit angol, a rómait olasz, az egyiptomit egyiptomi, az űr színt pedig kanadai hallgatók, játszották saját anyanyelvükön. Az egyes színeket Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező állította össze egységes előadássá. A közel hétórás produkciót a Magyar Televízió rögzítette, és szeptember 21-én, a magyar dráma napján tűzte műsorra. Az „Összehullni, szétsietni” című dokumentumfilmünk e páratlan alkotófolyamatot kíséri végig, és mutatja be, hogyan képes Madách Imre művén keresztül kapcsolatokat teremteni e soknemzetiségű alkalmi társulat. A mozgókép szakos oktatók és hallgatók együttműködésében létrejött lírai werkfilmben mai Ádámokat és Évákat keresünk a világ minden tájáról…

 

Kattintson ide a Madách Projekt 2023 weboldalához!

16x9
Összehullni, szétsietni - trailer

Egyéb hírek

Podcast - Bánk bán bábopera

Bánk bán szarvasként, Gertrúd galléros gyíkként, Ottó kígyóként, Melinda pedig galamb képében jelenik meg Katona József drámájának SZFE-s feldolgozásában. De nem csak ebből a szempontból mondható különlegesnek Fejes Szabolcs III. éves prózai színházrendező szakos hallgató előadása: báboperaként állította színpadra a Bánk bánt. Ez azt is mutatja, hogy a mai fiatal alkotók fantáziáját ugyanúgy megmozgatja a magyar drámairodalom csúcsalkotása, mint a nagy rendezőelődökét. Azt, hogy a merésznek mondható adaptációt hogyan fogadja a közönség, már megtapasztalhatták a hallgatók, ráadásul nemzetközi szinten. Ugyanis az alkotókat az a megtiszteltetés érte, hogy darabjuk premierjének a londoni Liszt Intézet adott otthont. A londoni bemutatóról a bábopera rendezője és zenei vezetője, Erdős Boglára hazatérésük után nekünk is mesélt. Az interjút itt tudjátok meghallgatni.

Nemzetközi Nyári Akadémia - videó

Nemzetközi Nyári Akadémiát rendezett az SZFE, a Soproni Egyetem és a Nemzeti Színház együttműködésével. A francia, török, grúz és magyar hallgatók minden nyelvi nehézséget áthidalva együtt alkottak egy héten át Sopronban. Nézd meg a nemzetközi tábor összefoglaló videóját.

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Több betöltése Több betöltése