TÖRŐCSIK MARIRÓL NEVEZTÉK EL AZ ELSŐ MAGYAR FILMFESZTIVÁLT TORONTÓBAN

2023 október 30., hétfő 12:45.
Share

Vasárnap ért véget az első kanadai magyar filmfesztivál Torontóban. A kulturális esemény programjában 6 nagyjátékfilm, 3 rövidfilm és 2 dokumentumfilm szerepelt. Somossy Barbara és Szelestey Bianka SZFE-s filmrendező MA hallgatók filmjeit is levetítették.

A három napos fesztiválon az alkotásokat magyar nyelven angol felirattal láthatta a közönség, a nagyjátékfilmek mellett a Pragma (r.: Szelestey Bianka), a Boldog Apokalipszist, a Sose lesz vége (r.: Somossy Barbara) című rövidfilmek és az Ahol otthon érzem magam valamint a Roldolfo című dokumentumfilmek is műsorral kerülnek, utóbbi OFF programban csak magyar nyelven, a torontói Magyar Házban.

A fesztiválra a Színház – és Filmművészeti Egyetem jóvoltából kiutazott a Sose lesz vége című rövidfilm rendezője, Somossy Barbara, aki az első Törőcsik Mari magyar filmfesztivál díszvendége lesz. A fesztivál partnere a Torontói Főkonzulátus és több torontói magyar üzletember és kanadai – magyar nonprofit szervezet is a támogatók között van. A fesztivál az első évben csak közönségdíjat ad majd át, a díjat Pogány Gábor Benő szobrászművész adományozza oda. A filmeket az NFI jóvoltából láthatja a közönség Torontóban.

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése