TÖRŐCSIK MARIRÓL NEVEZTÉK EL AZ ELSŐ MAGYAR FILMFESZTIVÁLT TORONTÓBAN

2023 október 30., hétfő 12:45.
Share

Vasárnap ért véget az első kanadai magyar filmfesztivál Torontóban. A kulturális esemény programjában 6 nagyjátékfilm, 3 rövidfilm és 2 dokumentumfilm szerepelt. Somossy Barbara és Szelestey Bianka SZFE-s filmrendező MA hallgatók filmjeit is levetítették.

A három napos fesztiválon az alkotásokat magyar nyelven angol felirattal láthatta a közönség, a nagyjátékfilmek mellett a Pragma (r.: Szelestey Bianka), a Boldog Apokalipszist, a Sose lesz vége (r.: Somossy Barbara) című rövidfilmek és az Ahol otthon érzem magam valamint a Roldolfo című dokumentumfilmek is műsorral kerülnek, utóbbi OFF programban csak magyar nyelven, a torontói Magyar Házban.

A fesztiválra a Színház – és Filmművészeti Egyetem jóvoltából kiutazott a Sose lesz vége című rövidfilm rendezője, Somossy Barbara, aki az első Törőcsik Mari magyar filmfesztivál díszvendége lesz. A fesztivál partnere a Torontói Főkonzulátus és több torontói magyar üzletember és kanadai – magyar nonprofit szervezet is a támogatók között van. A fesztivál az első évben csak közönségdíjat ad majd át, a díjat Pogány Gábor Benő szobrászművész adományozza oda. A filmeket az NFI jóvoltából láthatja a közönség Torontóban.

Egyéb hírek

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti olasz bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina harmadéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Több betöltése Több betöltése