Ad Teatrum színházi fesztivál, a tehetségek platformja - négy nap, nyolc előadás

B. Török Fruzsina
2023 szeptember 15., péntek 13:38.
Share

Az új színházi fesztiválról Herczeg Tamást a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet intézetvezetőjét kérdeztük.

Új színházi fesztivál születik, miért érezted, hogy szükség van erre a rendezvényre?

A színházi intézet vezetőjeként fontosnak tartom, hogy már az egyetemi évek alatt segítsük növendékeinket a kapcsolatépítésben. Négy végzős osztály mutatkozik be az Ad Teatrum Feszten, számukra kulcsfontosságú lehetőség ez, hiszen szeptember 22. és 25. között a színházi szakemberekkel találkoznak. A rendezvény célja hogy hallgatóinkat már az egyetemi évek alatt megismerjék a hazai színházi élet alkotói és vezetői.

Melyik osztályokat látjuk majd bemutatkozni?

Hegedűs D. Géza – ifj. Vidnyánszky Attila, Horváth Csaba – Rába Roland, Novák Eszter – Selmeczi György és Zsótér Sándor osztályfőnökök negyed- és ötödéves hallgatói kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Négy nap alatt nyolc előadást mutatunk be, amelyre valamennyi vidéki és fővárosi színház vezetőjét meghívtuk. Lehetőséget teremtünk, hogy láthassák hallgatóinkat a színházvezetők, rendezők, színházi szakemberek és természetesen a nézők is. Az osztályfőnökök rendezései mellett Vilmányi Benett, Ördög Tamás, Porogi Dorka, Forgács Péter – Koltai M. Gábor és Sahin-Tóth Sára által a tavalyi tanévben színpadra állított vizsgaelőadások kerülnek színre.

Hogy érzed, lesz folytatása az Ad Teatrum Fesztiválnak?

Az Ad Teatrum fesztivál hagyományteremtő céllal jön létre, lehetőséget teremt a színházi szakma és a fiatal tehetségek közötti párbeszédre, ezzel segítve a hallgatók kapcsolatépítését és szakmai elhelyezkedését. Úgy érzem jó időzítés, hogy a színházi szezon elején négy napba sűrítve rendezzük meg az eseményt, így a vidékről érkező kollégák jelenlétére is számíthatunk. Bízom a fesztivál sikerében és természetesen a folytatásban is.

Program és jegyek

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése