RENDHAGYÓ MOZGÁSÓRA AZ SZFE-N A MAGYAR PARASPORT NAPJA ALKALMÁBÓL

B. Török Fruzsina
2023 március 6., hétfő 16:18.
Share

Dani Gyöngyi paralimpikon tartott mozgásórát a Nemzeti Színházban a harmadéves prózai színművész osztálynak.

A Magyar Parasport Napját február 22-én ünnepeljük, ebből az alkalmából a Színház- és Filmművészeti Egyetem a tavalyi évhez hasonlóan csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság LÉLEKMOZGATÓ programjához. Az SZFE harmadéves prózai színművész hallgatói – Hegedűs D. Géza & ifj. Vidnyánszky Attila osztálya – Dani Gyöngyi paralimpikon vívót látták vendégül. Lélekmozgató program ismét nagy sikerrel zajlott le, idén több száz oktatási intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez és foglalkozott szemléletformáló beszélgetések, aktív parasport-foglalkozások keretében a magyar parasport és a fogyatékossággal élők témájával országszerte. Idén már második alkalommal az SZFE is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Nemzeti Színházzal együttműködve, gyakorlati foglalkozás keretében találkozott a parasport és a színészet világa. 

A foglalkozás első felében Dani Gyöngyi megrendítő nyitottsággal és őszinteséggel beszélgetett a hallgatókkal arról az életeseményről, ami kerekesszékbe juttatta. Tizenhat évesen nem látott más kiutat az élete nehézségeiből, mint azt, hogy önként válik meg tőle. Elhatározása megingathatatlan volt, lelépett egy négyemeletes ház tetejéről. Csodával határos módon túlélte a zuhanást, és itt jött el élete fordulópontja. Kíváncsi lett, mi az oka annak, hogy Isten életben tartotta. Igaz, hogy a sérülései olyan komolyak és visszafordíthatatlanok voltak, hogy kerekesszékbe kényszerült, ugyanakkor érzett valami célt, ami felé el lehetett indulni, s amit azidáig nem érzett. Elhatározta, hogy kihozza a kialakult helyzetből a maximumot.  Kezdetben a társaság miatt járt sportolni, később pedig a mozgás öröme miatt.

Dani Gyöngyi vezetésével a hallgatók személyesen is megtapasztalhatták, hogy hogyan lehet kerekesszék segítségével mozogni és  milyen nehézségekkel kell szembenézniük már akkor is, ha a lábaik használata nélkül szeretnének egy hétköznapi székre átülni. A szemléletformáló, rendhagyó foglalkozáson növendékeink közvetlenül élhették át a kerekesszékkel élők mindennapjainak kihívásait. 

 B. Török Fruzsina

Egyéb hírek

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Több betöltése Több betöltése