Bemutatkozik az SZFE: fiatal tehetségek a MOZ.GO-n

május 31., péntek 12:12
Share

Dedikált programsávban mutatják be a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak alkotásait a Magyar Mozgókép Fesztiválon. Csáky Attila fesztiváligazgató, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet oktatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt a lehetőség jelentőségéről és az SZFE szerepéről a fesztiválon.

A „Bemutatkozik az SZFE” nevű programsáv biztosít lehetőséget a fiatal alkotóknak, hogy június 12-15. között bemutathassák munkáikat a Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajló Magyar Mozgókép Fesztiválon. Csáky Attila a Magyar Nemzetnek elmondta: legfontosabb céljuk, hogy a mozgóképfesztivál teret adjon annak, hogy a gyakorlott filmkészítők, de a filmek szerelmesei is megismerjék a feltörekvő generációt. Hangsúlyozta, hogy a dedikált programban vetített kisjátékfilmek sorra járják a hazai és a nemzetközi fesztiválokat, és –  mint fogalmazott – itt az ideje, hogy a magyar közönség is találkozzon ezekkel az alkotásokkal.

Csáky Attila hangsúlyozta, hogy a fesztivál célja a magyar filmes közösség összefogása és támogatása, valamint a tehetséges fiatal alkotók bemutatása a szélesebb közönség számára. Az interjúban arról is beszélt, hogy a fesztivál három helyszínén nemcsak a magyar mozi rajongóinak kínálnak értékes programokat, hanem a rendezvény a hazai filmes szakma számára is lehetőséget nyújt a fejlődésre és a kapcsolatok építésére.

Az idei fesztivál a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjátékkal nyit, amely számos színészlegendát vonultat fel, és ősztől kerül a mozikba. A fesztivál új neve, a MOZ.GO, a film születésének gyökereihez nyúlik vissza, utalva a lendületességre és a mozizás élményére. A vetítések változatos helyszíneken, például a veszprémi História Kertben, a füredi Tagore-sétányon és Balatonalmádi strandján zajlanak.

A fesztiválon idén először bepillantást nyerhet a közönség az olyan jelenleg készülő magyar filmsorozatok, mint a Hunyadi és a S.E.R.E.G. kulisszatitkaiba is. Csáky Attila kiemelte, hogy a Magyar Mozgókép-fesztivál nemcsak az elmúlt év filmes termésének összegzése, hanem a nemzeti filmipar éves seregszemléje is. A „Made in Hungary” szekcióban olyan világhírű filmek is szerepelnek, mint a Dűne 2. és a Szegény párák, amelyekben a magyar filmes szcéna krémje is közreműködött.

A fesztivál célja, hogy bemutassa a magyar filmgyártás jelenét és jövőjét, és összekapcsolja a hazai filmes szakmát a nemzetközi filmiparral. Csáky szerint a filmek fontos üzenetet közvetítenek a jövő generációinak,  maga a fesztivál pedig kiváló lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a közönség találkozzon a magyar filmekkel és alkotóikkal.

A teljes interjú ITT olvasható.

A Magyar Mozgókép Fesztivál SZFE-s jelöltjeiről szóló hírünk ITT olvasható.

Forrás: magyarnemzet.hu

Fotók: Bach Máté, Kovács Bálint

Egyéb hírek

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Interjú az Életműdíjas Selmeczi Györggyel

A MOZ.GO idei életműdíjait tegnap este adták át Balatonfüreden a kongresszusi központban. A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal tüntette ki Selmeczi Györgyöt, az ötödéves zenés színművészévfolyam osztályvezetőjét.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Elstartolt a MOZ.GO

Vizsgafilmek anno és most, közönségtalálkozó és tejszínhab – ezzel várja az SZFE a filmek szerelmeseit a MOZ.GO-n.

Filmvetítés a Vigadóban – András Ferencre emlékeztek a tanítványai

Jól kell rendezni, csináljatok jó filmeket! – adta útravalóul tanítványainak az áprilisban elhunyt András Ferenc, Kossuth-díjas filmrendező.

Az SZFE harmadéves rendező szakos hallgatói filmvetítéssel tisztelegtek egykori osztályvezető tanáruk előtt a Pesti Vigadóban. Mi is részt vettünk a megemlékezésen.

Több betöltése Több betöltése