SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Varga Viktória
június 17., hétfő 14:13
Share

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

További díjazottak:

A legjobb elsőfilmes díját Breier Ádám kapta a Lefkovicsék gyászolnak című filmjéért, a legjobb női főszereplő kategóriában pedig Törőcsik Franciska a Cicaverzumért. Szintén a Lefkovicsék gyászolnak című filmben nyújtott alakításáért vehette át a legjobb férfi főszereplő díját Bezerédi Zoltán is. A Semmelweis a legjobb játékfilm és a legjobb rendező díjon felül további négy szobrot hozott még az alkotóknak. Gálffi László a legjobb férfi mellékszereplő, míg Mészáros Blanka a legjobb női mellékszereplő díját kapta. De a film zenéje és képi világa is elnyerte a zsűri tetszését: a legjobb zeneszerző díja Pacsay Attiláé, legjobb díszlettervezőnek járó díj pedig Peter Sparrowé lett. A Semmelweis mellett A nemzet aranyai is tarolt az esten: a legjobb egész estés dokumentumfilm és a közönségdíj mellett Zákonyi S. Tamás a legjobb producer díját is átvehette.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Rohonyi Gábor és Hegedűs Georgina nyerte el a Bolond Istókkal. A legjobb kisjátékfilm díját Chilton Flóra alkotása, a Széllel szemben kapta. A legjobb egész estés animációnak Gauder Áron alkotása, a Kojot négy lelke bizonyult, amely a Diákzsűri díját is elnyerte. A legjobb rövid animáció Gellár Csaba Puskás Öcsi és barátai – Keserű csoki című alkotása lett. A legjobb tévésorozat díjat Madarász Isti rendezésében a Tündérkert – Kísértések kora kapta.

Az operatőrök között Győri Márk bizonyult a legjobbnak a Hadik fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvíró díját Fonyódi Tibornak és Tóth Barnabásnak ítélte oda a zsűri a Mesterjátszma című alkotásért.  A legjobb hangmérnök díját Madácsi Imre vehette át a Valami madarakért.  A legjobb vágó díját a Libertate ’89 – Nagyszebenért Lemhényi Réka kapta. A legjobb jelmez díját Zelenka Nóra nyerte el a Majdnem menyasszony című filmben nyújtott teljesítményével, míg a legjobb maszk díját Tóth Anikó vehette át a Tündérkert Kísértések koráért.

Idén is átadták a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Huszárik Zoltán-díját. Az elismerést az az alkotó kapja, aki kimagasló teljesítményével jelentős hatást gyakorolt a hazai filmművészetre és akinek munkáját az elmúlt évben bemutatták a közmédia televíziós csatornáján. A díjat posztumusz Vitézy Lászlónak ítélték, melyet fia, Vitézy Péter vett át.

A legrangosabb hazai díjátadónak szombat este a Veszprémi Petőfi Színház adott otthont. Gratulálunk a nyerteseknek!

Baska Barbarával készült interjúnk itt olvasható.

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése