Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

június 20., csütörtök 13:56
Share

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója pályázatában kiemelt hangsúlyt helyezett arra, hogy a leghűségesebb város teátruma legyen a kortárs magyar dráma zászlóshajója. Ezzel szándékkal kettő pályázatot is kiírtak fiatal alkotók számára.

A drámaírói pályázatot a Páneurópai Piknik 35. évfordulója alkalmából hirdették meg. Olyan műveket várnak, amely az európai történelmet befolyásoló napokról, közvetve a berlini fal leomlásához kötődő eseményekről, összefüggésekről, emberi sorsokról szólnak. A pályázat nyertesének művét a soproni színház bemutatja. A második helyezett egymillió forintot, a harmadik hatszázezer forintot kap. A részletekről a teátrum oldalain lehet bővebben tájékoztatás kapni. Ennek a pályázatnak a benyújtási határideje 2024. október 31.

A teátrum másik új kezdeményezése is a fiatal, kortárs alkotókat szeretné helyzetbe hozni. Ez egy úgynevezett projekt-pályázat, amelyet 40 év alatti egyetemi diplomával rendelkező rendezőknek írtak ki. Ennek lényege, hogy az alkotók hozzanak olyan elképzeléseket, amelyeket ők színpadon látnának a 2025/2026 -os soproni évadban. Előny, ha kortárs magyar drámával érkeznek. A pályázat kétfordulós. Írásban kell az elképzeléseket benyújtani, a leghűségesebb város társulatának gerincét alkotó színészekre alapozott szereposztási javaslattal, majd a második fordulóban a színház vezetősége előtt kell a pályázatot egy prezentáció keretében bemutatni, megvédeni, akár egy diplomamunkát. Ennek a pályázatnak a benyújtási határideje 2024. augusztus 31.

A pályázati kiírás itt érhető el: Soproni pályázat

Egyéb hírek

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Interjú az Életműdíjas Selmeczi Györggyel

A MOZ.GO idei életműdíjait tegnap este adták át Balatonfüreden a kongresszusi központban. A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal tüntette ki Selmeczi Györgyöt, az ötödéves zenés színművészévfolyam osztályvezetőjét.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Több betöltése Több betöltése