A kreativitás a fejlődés fényében: az SZFE második Innovációs Napja

B. Török Fruzsina
április 22., hétfő 16:15
Share

Az SZFE második Innovációs Napja vérfrissítő erővel hatott az egyetemre, miközben a kreativitás és az újítás modern lehetőségeit tárta a vezetők, az oktatók és a hallgatók elé. Az innováció már nem csupán egy vállalkozás, vagy iparág kiváltsága, hanem minden felsőoktatási intézmény elengedhetetlen feladatává vált, az SZFE Pályázati és Innovációs Irodája pedig ennek jegyében szervezte meg második Innovációs Napját.

Ahhoz, hogy az egyes oktatási intézmények lépést tudjanak tartani ezekkel a tendenciákkal, az innováció jelenti az egyik legfontosabb eszközt ebben a folyamatban. A rendezvény során számos érdekes előadás és kerekasztal-beszélgetés színesítette a programot. A megnyitó beszédet az egyetem rektora, Prof. Dr. Sepsi Enikő tartotta, amelynek során az innováció fontosságát és relevanciáját hangsúlyozta az SZFE életében. Dr. Antal Zsolt oktatási és tudományos rektorhelyettes előadása a Németh Antal Drámaelméleti Intézet innovációs törekvéseire összpontosított, míg Dr. Herczeg Tamás intézetvezető a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet innovatív lehetőségeiről és a pályakezdő művészek jelenlegi és jövőbeli támogatásáról beszélt.  Az esemény meghívott díszvendége, Prof. Dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány elnöke (a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal korábbi elnöke) megosztotta tapasztalatait az egyetemi innovációs ökoszisztémáról.  Az SZFE Innovációs Napja interaktív részvételt is biztosított, Dr. Varga Sébastien harmadéves filmíró nyertes innovatív pályázati ötletével („Proof of Concept” – Latinovits Program) az egyetemi hallgatóságot képviselte az éves eseményen.  

Az első kerekasztal-beszélgetés az innováció és a sikeres fiatal női alkotók közötti kapcsolatra összpontosított. Papp Anita díjnyertes festőművész és Király Alida zenei menedzser a HÖK képviselővel, Nagy Reginával (Kommunikációs Bizottság) és Makaró Szilárd (Kulturális Bizottság) moderátorokkal folytatott diskurzusban olyan inspiráló példákat mutattak be, amelyek segíthetik kortársaikat a sikeres karrierépítésben. 

Az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézete intézetvezető-helyettesének, Dr. Pacskovszki Józsefnek előadása  azokra az innovációs célkitűzésekre összpontosított, amelyek valamilyen újítást, illetve fejlődést jelentenek a filmiparban, mint például a mesterséges intelligencia alkalmazása a filmes alkotások esetében. 

A második kerekasztal-beszélgetés során az SZFE pályázati lehetőségeit, struktúráját, nemzetközi kapcsolatait és innovációs motivációit tárgyalták. A résztvevők között olyan vezető személyiségek voltak, mint dr. Tóth Orsolya pályázati és innovációs irodavezető, dr. Huszár Orsolya nemzetközi igazgató és Wild Mónika karrieriroda-vezető.

 

Dr. Smid Róbert egyetemi adjunktus és Rénes Balázs doktori koordinátor előadása az egyetem Doktori Iskola és kutatástámogatási lehetőségeire összpontosított, amelyek segíthetik a hallgatókat az innovatív projektek megvalósításában.  A társadalmi hasznosság és a kutatás munkaerőpiaci hasznosulása, annak lehetősége jelenthet innovációt a kutatás területén. Olyan kutatások ezek, amelyekkel uniós pályázati projektekbe lehet bekapcsolódni. 

Az Innovációs Nap kiemelt célja az volt, hogy ösztönözze a kreativitást és az újítást az SZFE egyetemi polgárság aktív bevonásával. Az SZFE elkötelezetten hisz abban, hogy az innováció nemcsak egy pillanatnyi koncepció, hanem egy életforma és egy folyamatosan fejlődő út az oktatás és a művészeti szcéna terén. Az intézmény úgy tekint az innovációra, mint egy kulcsfontosságú eszközre, amely lehetővé teszi számára, hogy lépést tarthasson a változó társadalmi és gazdasági környezettel, valamint elősegítse a hallgatók és oktatók kreativitásának és tehetségének kibontakozását.  

Az eseményen részt vevő egyetemi polgárok egyaránt új energiával, ötletekkel és lendülettel térhettek vissza mindennapi tevékenységükhöz, készen arra, hogy az újonnan szerzett ismereteket és inspirációt a gyakorlatban is kamatoztassák. 

Egyéb hírek

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Több betöltése Több betöltése