Elstartolt a MOZ.GO

Varga Viktória
június 12., szerda 17:34
Share

Vizsgafilmek anno és most, közönségtalálkozó és tejszínhab – ezzel várja az SZFE a filmek szerelmeseit a MOZ.GO-n.

Már csak pár óra és hivatalosan is megnyitja kapuit a hazai filmek legnagyobb seregszemléje, a Magyar Mozgókép Fesztivál, új nevén a MOZ.GO. A filmünnep nyitóprogramja a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítése lesz, de a négy nap alatt közel 100 magyar filmet láthat majd a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A fesztiválon a feltörekvő filmes generáció is lehetőséget kap a bemutatkozásra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói dedikált programsávban mutathatják be legfrissebb alkotásaikat. Előtte azonban tanáraiké lesz a főszerep. Megnézhetjük, hogy a ma már neves alkotóként számontartott oktatók anno milyen vizsgafilmekkel debütáltak a filmszakmában. Csütörtök délután vetítik Káel Csaba 1987-es kisjátékfilmjét, a Nemet, a Novák Emil rendezte Üvegfényt, Zilahy Tamás 1985-ös alkotását, a Csak erre vártakot és Payer Róbert Farkasvakság című vizsgafilmjét, ahol nem a rendező, hanem a film operatőre, Vecsernyés János erősíti az SZFE oktatói közösségét.

Pénteken és szombaton kerülnek filmvászonra a hallgatók vizsgafilmjei. Péntek délután 4-től vetítik Szelestey Bianka Mintha kéne című kisjátékfilmjét, Hema Karim Életfogytiglanját, Horváth Kolos Xavértól a Harmatos barackfavirággal szeretnélek ébresztenit. Szombaton délután 4-kor pedig a Pekár Éva Hanna rendezte Annyira jól esne kurv@@nyázni mostot, Siklósi Lehel vizsgafilmjét, az Egy futás anatómiáját és Varga Anna Boglárka Miután kihánytad a vattacukrot című alkotását láthatja a közönség. A vizsgafilmek vetítésének helyszíne Veszprém legújabb kulturális és művészeti tere, a tavaly megnyílt Foton Audiovizuális Centrum lesz. A mozizás után a kisfilmek alkotói közönségtalálkozóra is várják majd az érdeklődőket.

Szombat este pedig, aki szeretne egy jót bulizni, látogasson ki a veszprémi Óváros térre, a Filmio Fröccsteraszra. Itt lép fel majd este héttől a tejszínhab. zenekar, amelynek tagjai közül négyen – Biró Kristóf, Lukács Ádám, Molnár András és Nyomárkay Zsigmond – az SZFE Színművészeti Intézetének hallgatói. Ötödik tagjuk, Urbán Kristóf a Zeneakadémiára jár.

Filmes seregszemle nem létezik díjátadó nélkül. Péntek este az életműdíjakat adják át a Balatonfüred Kongresszusi Központban. Az SZFE két oktatója is a díjazottak között szerepel. Az egyik Gulyás Buda Balázs Béla-díjas operatőr, aki olyan népszerű filmeket fényképezett, mint a Hamis a baba, A három testőr Afrikában, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem és a Kaméleon. A másik Selmeczi György, Kossuth-díjas zeneszerző és zongoraművész, aki közel hatvan film zenéjét jegyzi, melyek között olyan ikonikus alkotások is szerepelnek, mint az Angi Vera, a Megáll az idő és a Szirmok, virágok, koszorúk a nyolcvanas évekből.

A fesztivál legizgalmasabb eseménye minden bizonnyal a Magyar Mozgókép Díj gálája lesz. Ezzel az eseménnyel zárul a fesztivál a veszprémi Petőfi Színházban. A zsűri itt fedi majd fel, hogy az előző évi alkotások és készítőik közül kiket tartanak a legjobbnak, azaz kik kapják meg hazánk legrangosabb filmművészeti díját. Büszkeséggel jelentjük, hogy az SZFE hallgatói és oktatói 9 kategóriában 13 jelölést kaptak:

  • Legjobb Játékfilm kategória: Semmelweis – Koltai Lajos
  • Legjobb tv-film kategória: Majdnem menyasszony – Pacskovszky József
  • Legjobb rövid dokumentumfilm kategória: Baska magyarul beszél – Baska Barbara, Kaleidoszkóp – Novák Emil
  • Legjobb kisjátékfilm kategória: Cukormáz – Demeter Hunor harmadéves filmrendezőszakos hallgató, Szégyenfolt – Riba Gergely másodéves filmrendezőszakos MA hallgató
  • Az én virágom – Varga Anna Boglárka másodéves filmrendezőszakos hallgató
  • Legjobb producer: Semmelweis – Lajos Tamás, Vida Joe
  • Legjobb operatőr kategória: Vecsernyés János – Memento moriA váci legenda
  • Legjobb rendező kategória: Koltai Lajos – Semmelweis, Pacskovszky József – Majdnem menyasszony
  • Legjobb zeneszerző kategória: Márkos Albert – Lefkovicsék gyászolnak
  • Legjobb vágó kategória: Koncz Gabriella – Szolgának születtek

Ne maradj le az év legrangosabb filmes eseményéről, várunk Titeket a MOZ.GO-n! Kövessetek minket a SZFE közösségi oldalain is, ahol ízelítőt kaphattok a fesztivál hangulatából.

Az eseményről további részletesebb információk az alábbi linkekről érhetők el:

https://mediaklikk.hu/csaladbarat-extravideok/video/2024/06/10/ujra-megrendezesre-kerul-a-moz-go-a-magyar-mozgokep-fesztival/

https://www.youtube.com/watch?v=61wCqMbRulk

Egyéb hírek

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

Több betöltése Több betöltése