Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Beszélgetés Szarvas József színművésszel, egyetemünk oktatójával

A színművész próza első évfolyam osztályfőnökével az Index készített interjút. Jelenlegi osztályukban – amit az Egyetem rektorával, Rátóti Zoltán társosztályfőnökkel közösen vezetnek- Horvai István és Kapás Dezső szellemiségét szeretnék tovább vinni. Teszik ezt azért, mert a legfontosabb tényezőnek a hitelességet tartják, amely az említett nagy elődök személyiségében abszolút jelen volt. A hallgatóknak a pedagógusban látniuk […]

A színművész próza első évfolyam osztályfőnökével az Index készített interjút.

Jelenlegi osztályukban – amit az Egyetem rektorával, Rátóti Zoltán társosztályfőnökkel közösen vezetnek- Horvai István és Kapás Dezső szellemiségét szeretnék tovább vinni. Teszik ezt azért, mert a legfontosabb tényezőnek a hitelességet tartják, amely az említett nagy elődök személyiségében abszolút jelen volt. A hallgatóknak a pedagógusban látniuk kell, hogy ott van, segít, bízhatnak benne, számíthatnak rá – olvasható az interjúban.

Szarvas József elmondta, korábban az Egyetemen óraadó tanársegéd volt négy évig, de aztán filmes és színházi munkái miatt abba maradt a tanítás. A modellváltás után kérték fel ismét oktatni, úgy döntött, a háború helyett a Tündérkerttel, tanítással és a színpaddal szeretne foglalkozni. A színművész az interjúban kifejtette, az oktatási módszerében három dologgal számolt le: a megfelelési vággyal, a megfelelési kényszerrel és a félelemmel.

„Biztos vagyok benne, hogy valami nagyon hiányzik, hiszen komoly színészek és rendezők tanítottak itt, de úgy hiszem, hogy a szakmánk tradíciója rajtunk keresztül és általunk nem tűnt el. Mi is itt tanultunk, ránk is ez a szellemiség hatott, nem kívülről jöttünk. Ugyanabból a szakmából érkeztünk, ugyanitt dolgoztunk és dolgozunk együtt filmen, tévében, rádióban, szinkronban, és ugyanúgy nem bántjuk egymást egyébként négyszemközt, ahogy eddig sem” – mondta el Szarvas József az Egyetemet érintő színházszakmai megosztottság kapcsán.

Az interjúban szóba került a viszáki Pajtaszínházból kinőtt mozgalom, a PajtaKult és a Tündérkert is. Előbbi, még 2002-ből indult, amikor Kovács Gyula pórszombati pomológus azt mondta, mentsék meg a Kárpát-medence pusztuló őshonos gyümölcshagyatékát, mert ez nemzetépítő program. Utóbbi, a Tündérkert-mozgalom 2009-ben indult mely kapcsán Szarvas József úgy fogalmazott: „ebbe a nagy nemzetépítő gondolatba próbáljunk belefogalmazni egy kis közösségre vonatkozó ügyet, és ez számomra mindig is Viszákot jelenti.” Oktatónk elmondta, Zsámbékon saját otthonában az elmúlt hétvégén megnyitotta a Pince SzínTér nevű új játszóhelyet, amelyet együtt fog vinni Viszákkal.

A teljes interjú az alábbi linken olvasható:
https://index.hu/kultur/2022/06/19/szarvas-jozsef-interju-szfe-pajtakult-petofi-kortefaja/?utm_campaign=googlenews&utm_medium=link&utm_source=editors